Kvindelige studerende vil have gode arbejdsvilkår - mændene vil have høj løn
Der er markant forskel på mandlige og kvindelige studerendes ønsker til en kommende arbejdsgiver, viser undersøgelse. Det skal virksomhederne være opmærksomme på, hvis de ikke vil gå glip af talent, mener forsker.
”En del studier viser, at når man kigger på arbejdsmarkedet generelt, så vil kvinder vælge meningsfulde job,” siger postdoc Anne Sophie Lassen, der forsker i kønsforskelle på arbejdsmarkedet på CBS.
Hun forklarer, at det eksempelvis kan være i en NGO eller i virksomheder, der arbejder for et større formål eller for at hjælpe andre.
Klar til lønnedgang
Studier fra både Sverige og USA viser ifølge Anne Sophie Lassen, at kvinder er villige til at gå ned i løn for blandt andet mening i arbejdet, kortere pendlerafstand og work-life balance.
”Det hænger jo nok for mange unge kvinder sammen med, at de har børn eller regner med at få dem i den nærmeste fremtid, og det stadig er kvinder, der gør meget af det ulønnede omsorgsarbejde i hjemmet,” siger hun.
Universums undersøgelsen er lavet blandt 2.878 studerende fra business- og økonomiuddannelser i Danmark. Rådgivningsvirksomheden har lavet undersøgelsen siden år 2000, og forskellen på mænd og kvinders ønsker har aldrig været større end nu, fortæller Universums danske direktør Jesper Dansholm.
”Man skulle jo tro, at når alt fra pronominer og barselsvilkår bliver mere ensartet, så ville det også betyde, at de ønsker nogle af de samme ting. Men her er det jo det, du kan kalde meget stereotype mandlige og kvindelige værdier, der er vigtige for henholdsvis de mandlige og kvindelige studerende,” siger han.
Tiltrækker særlig type talent
Ifølge Anne Sophie Lassen er der ikke umiddelbart nogle oplagte grunde til, hvorfor forskellen skulle være blevet større.
Hun vil dog gerne forklare, hvilke samfundsmæssige konsekvenser det kan have, når henholdsvis de mandlige og kvindelige studerende prioriterer, som de gør.
”Hvis folk ikke var begrænset af kønsfordomme, og kvinder ikke var begrænset lige så meget af, at de skulle være i nogle bestemte job, så de kunne hente deres børn, så ville det nok være godt for den samlede samfundskage,” siger Anne Sophie Lassen.
Hun forklarer, at forskellige typer af job i en samfundsmæssig kontekst opfattes som værende meget feminine eller maskuline. Eksempelvis tænker man tit på sygeplejersker som kvinder, og derfor kan det være svært at rekruttere mandlige sygeplejersker.
”Hvis du er en virksomhed i den finansielle sektor, og du eksempelvis konkurrerer på høj grundløn og muligheden for forfremmelse, så får du en bestemt type talent ind i din organisation,” forklarer Anne Sophie Lassen.
Hun foreslår derfor, at de finansielle virksomheder gør sig nogle overvejelser i den forbindelse i forhold til deres employer branding.
”Hvis man gerne vil have en divers medarbejderstab, så kan måske fremhæve arbejdet med ESG og grønne omstillinger, som, jeg forestiller mig, appellerer mere til kvinder og deres ønske om et arbejde med mening,” siger Anne Sophie Lassen.