Menu luk

“Jeg har haft dage, hvor jeg udelukkende har talt med mine kolleger via Teams”

Theodor Thomsen er en af mange ansatte i den finansielle sektor, der sidder i et team bestående af medlemmer fra andre lande, og hvor kommunikationen derfor næsten udelukkende foregår via Teams. Det er gået ud over hans arbejdsglæde, fortæller han.

8. jul. 2024
5 min

Theodor Thomsen blev sidste år uddannet som cand.polit, men hans første fuldtidsjob hos Danske Bank har været noget anderledes, end han troede.

Flere af hans teamkolleger sidder i andre lande, og det kan sommetider gå ud over arbejdsglæden, siger han.

“Jeg har haft dage, hvor jeg udelukkende har talt med mine kollegaer via Teams, selvom jeg har været fysisk tilstede på arbejdspladsen," siger han og fortsætter: 

”Så spørger man nogle gange sig selv, hvorfor man overhovedet er på kontoret?”

Theodor Thomsen er en af mange ansatte i den finansielle sektor, der sidder i et team bestående af medlemmer fra andre lande.

En arbejdsdag i et sådan team kan hurtigt ende ud i det ene virtuelle møde efter det andet uden megen anden menneskelig kontakt.

Og det ser ud til at gå ud over arbejdsglæden.

Lav trivsel

Den tværnationale teamsammensætning er hverdag for cirka én ud af seks ansatte i den finansielle sektor.

Det er kun 24 % af den gruppe, der har høj trivsel. Det står i skærende kontrast til andre former for nationale og lokale teams, hvor 40 % af medlemmerne har høj trivsel.

Det viser Finansforbundets årlige trivselsundersøgelse, baseret på svar fra over 9.000 medlemmer.

Der kan være gode forklaringer på, hvorfor finansielle institutioner ansætter i andre lande og placerer medlemmer sammen på tværs af lande.

Men konsekvenserne er ifølge trivselsundersøgelsen bl.a., at medlemmerne i de tværnationale teams udover lavere arbejdsglæde, stoler mindre på udmeldinger fra ledelsen, og i mindre grad føler sig føler sig som del af et stærkt fællesskab.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Theodor Thomsen.

Alene ved sit skrivebord

Theodor Thomsen kan godt skrive under på, at fællesskabsfølelsen daler. Det er under et år siden han fik sit første fuldtidsjob hos Danske Bank.

Han var godt klar over, at han ville få kollegaer fra bl.a. Indien og Litauen, men han er blevet overrasket over, hvor meget samarbejdsformen faktisk har betydet for hans arbejdsglæde.

”Det er jo helt normalt, og i flere tilfælde også positivt, at arbejdet og møder er blevet langt mere hybride og fleksible. Men der er forskel på at have en kollega fra f.eks. Hvidovre, der kommer ind de fleste dage om ugen, og så en kollega fra et andet land, som du aldrig har mødt før. Tingene skal bare altid foregå på Teams, og det er svært at kommunikere.”

”Jeg er blevet overrasket over, hvor meget jeg har siddet alene ved mit skrivebord, og hvor mange onlinemøder jeg har haft, selvom nogle af mine kollegaer faktisk sad ved skrivebordet ved siden af mig.”

Det, at der aldrig er mulighed for at mødes fysisk i et lokale og kigge hinanden i øjnene eller drikke en uformel kop kaffe, har betydet mere for hans arbejdsglæde, end han regnede med.

Flere gange har han oplevet at sidde nærmest alene hele arbejdsdagen.

”Det kan blive ret surt i længden. Til gengæld er fordelen, at man ender med at knytte tættere bånd med kollegaer i andre afdelinger end ens egen, og på den måde ender med at skabe et bredere netværk lokalt. Men jeg har helt klart manglet relationer og fællesskabet i mit eget team,” siger han og tilføjer:

”Det betyder sindssygt meget for mig.”

”Det er sindssygt svært at opbygge en god relation, når man kun ser hinanden over Teams."
- Theodor Thomsen.

Samarbejdet er rigtig svært

Theodor Thomsen er med på, at det er et vilkår, at der selvfølgelig vil blive ansat andre steder end i Danmark. Men han mener, at der er behov for en større respekt for kulturforskelle og for, at det ikke er nemt at få et team med mange forskellige nationaliteter til at fungere optimalt, siger han.

”Det er virkelig interessant og givende at få meget forskellige synspunkter, qua de forskellige kulturelle baggrunde. Men bagsiden af medaljen er, at samarbejdet er rigtig svært, og man risikerer at tabe det på gulvet, hvis man ikke italesætter og arbejder med de her forskelle,” siger han inden han fortsætter:

”Det er sindssygt svært at opbygge en god relation, når man kun ser hinanden over Teams - hvis der da overhoved er billede på ens kollegaer. Det er svært at føle sig som en samlet enhed. Det går ud over engagementet og indirekte produktiviteten."

Han har flere gange oplevet, at det har været svært med kommunikationen i hans team, og når samarbejdet samtidig er på tværs af tidszoner, giver det nogle udfordringer.

”Det er små irritationselementer, som besværliggør dagen. Det kan også være noget så basalt, som at folk taler ind i en skraldet computerhøjtaler.”

Nyt job hos Danske Bank

Theodor Thomsen har i dag fået en anden stilling hos Danske Bank, hvor der er udsigt til at kunne se mere til sine kollegaer.

Fra det internationale team rykker han nu ind på ’trading floor’, hvor teamet som grundprincip møder ind fysisk i de finansielle markeders åbningstid hver dag, da effektiv kommunikation og tæt samarbejde er en forudsætning for, at arbejdet kan lykkes, forklarer han.

”Det glæder jeg mig virkelig meget til. Det sammenhold, som jeg fornemmer, de har, har helt klart været noget af det, som tiltalte mig ved at skifte. Det betyder meget for mig, at der er et sammenhold og en fællesskabsfølelse.”

Selvom han nu ikke længere skal bøvle med Teams-forbindelser hver dag, opfordrer han til, at der bør sættes mere fokus på medarbejdere, der arbejder i de fragmenterede tværnationale team.

”Jeg kunne selv godt have savnet nogle flere lokale og sociale initiativer. Det kan godt være nemt at glemme i en travl hverdag. Jeg savnede i hvert fald det sociale. Hvis man ikke styrker fællesskabet lokalt, risikerer man at miste forbindelsen og arbejdsglæden.”

Seneste nyt