Fyringsrunde hos Nets: Her er ledelsens forklaring
Hård konkurrence og lavere vækst. Tjek, hvordan Nets' ledelses forklarer fyringsrunde.
"Vi er en del af en branche præget af stærk konkurrence, og da vi forventer en lavere vækst i samfundet omkring os, er vi nødt til at tilpasse og optimere vores forretning for at sikre, at vi står stærkest muligt i forhold til fortsat at levere konkurrencedygtige ydelser til vores kunder.”
Sådan forklarede Nets fyringsrunden, som blev meldt ud i slutningen af januar.
Nu er forhandlingerne overstået, og det står klart, at 77 ansatte i løbet af de seneste dage har fået at vide, at de rammes af de nedskæringsplaner.
Det er færre kollegaer end først antaget. Det skyldes ifølge Nets naturlig afgang i perioden, intern mobilitet og vurderinger af opgaveplaceringer på tværs af koncernen.
Efter denne proces vil Nets fortsat beskæftige mere end 1.100 medarbejdere i Danmark.
Hård konkurrence
Ledelsen peger på, at det er den hårde konkurrence på betalingsmarkedet, der sammen med en forventning om lavere vækst i samfundet, leder frem til besparelsesplanerne.
Det er bl.a. danskernes ændrede betalingsvaner, som ser ud til at presse Nets, der står bag en lang række funktioner inden for betalingsområdet bl.a. dankortet.
Netop dankortet er ikke længere det foretrukne betalingsmiddel. Danskerne benytter i stigende grad Visa og Mastercard via mobilbetalinger som Apple Pay.
Fyringsrunden i Nets sker desuden efter en stor omorganisering oven på fusionen med italienske Nexi i 2021.
Virksomhedens vigtigste ressource
Ledelsen hos Nets oplyser, at reduktionerne ikke vil påvirke forretning og udbuddet af services, og at virksomheden vil fortsætte uændret for kunderne.
"Danmark er en af de mest digitaliserede lande i verden, og Nets i Danmark har nogle særlige erfaringer og kompetencer, der er vigtige for, at vi som koncern kan forblive toneangivende i den internationale betalingsindustri," lyder det i et nyt svar fra Nets.
Fællestillidsrepræsentant hos Nets Frank A. Olsen holder dog fast i, at nedskæringerne hænger dårligt sammen med et ønske om, at forretningen også skal vokse.
"Jeg har meget svært ved at se sammenhæng med vækstambitionerne fra ledelsen, når man skærer så dybt i virksomhedens vigtigste ressource," siger han.
Frank A. Olsen har sammen med tillidsrepræsentanterne den seneste halvanden måneds tid haft omfattende forhandlinger med ledelsen om det endelige antal reduktioner, der er endt på 77.