Menu luk

Finansvirksomheder blev ramt af over 1.000 cyberangreb hver uge

En ud af 10 organisationer verden over blev ramt af ransomware i 2023, viser en rapport. Nogle sektorer blev ramt mere end andre. Se listen her.

31. jan. 2024
2 min

Der er ingen udsigt til, at cyberangreb mod virksomheder og organisationer verden over stilner af. 

2023 blev endnu et år i rækken, hvor antallet af cyberangreb blot steg. 

Det viser en årlig global analyse fra Check Point Research, der følger udviklingen.  

Under overskriften ”året for mega-ransomare-angreb” kan man her læse, at 1 ud af 10 organisationer blev ramt af et ransomware-angreb, hvilket er en stigning på 33 procent fra 2022.

Hver eneste organisation måtte i gennemsnit forholde sig til over 1.000 angreb om ugen, lyder det videre.

”Den digitale sfære fortsætter med at være en slagmark for cybersikkerhed, og 2023 markerer endnu et år med ubarmhjertige cyberangreb på globalt plan,” lyder det i en meddelelse fra Check Point Research.

Den finansielle sektor under angreb

Som en central del af den kritiske infrastruktur og som et oplagt mål for økonomisk kriminalitet står den finansielle sektor over for en betydelig cybertrussel.

Hver organisation i  finans- og banksektoren blev i gennemsnit ramt af 1.162 cyberangreb om ugen.

Det gør den finansielle sektor til den sjette mest udsatte sektor af alle i løbet af 2023.

Antallet af cyberangreb mod den finansielle sektor er steget med 3 procent, fremgår det. 

Herhjemme er vurderingen fra Center for Cybersikkerhed (CFCS) også soleklar i forhold til den finansielle sektor. Den står over for en "meget høj" trussel, lyder det i seneste opdatering. 

"Angreb fra cyberkriminelle kan være avancerede og få omfattende konsekvenser. Potentielt kan cyberkriminalitet forstyrre tilgængeligheden af den danske finanssektors ydelser. Det gælder for eksempel, hvis danske finansielle organisationer rammes af ransomware-angreb," lyder det fra CFCS.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

De mest udsatte sektorer

På den globale scene stikker en række industrier og sektorer sig ud i forhold til at være mere udsat for cyberangreb i 2023.

Værst gik det ud over uddannelses- og forskningssektoren, hvor hver organisation i gennemsnit blev ramt af over 2.000 cyberangreb. Dog en nedgang på 12 procent, fremgår det. 

Detail- og engrossektoren oplevede modsat den voldsomste stigning på hele 22 procent i antallet af cyberangreb.

Tjek hele listen herunder.

Hackerne ændrer strategi

I løbet af 2023 kan der ifølge Check Point Research konstateres en tendens med flere konventionelle ransomware-angreb, samt hvad der kan omtales som mega-ransomware-angreb. 

Traditionelt har hackere fokuseret på at kryptere data og kræve løsesum for at frigive det i forbindelse med de store angreb. Men i 2023 valgte de cyberkriminelle i stigende grad en ny taktik med datatyveri efterfulgt af afpresning med trusler om at offentliggøre det stjålne data.

"Denne udvikling i ransomware-taktikkerne betyder et strategisk skift, hvor fokus flyttede fra at forstyrre operationer gennem kryptering til at udnytte stjålne data til økonomisk gevinst gennem afpresning. Denne ændring understreger cybertrusselaktørernes tilpasningsevne," skriver Check Point Research.

Taktikændringen var især tydelig i to fremtrædende angreb i løbet af 2023. MOVEit, der blandt andet også ramte en række banker, og GoAnywhere, hvor angriberne krævede betaling for ikke at offentliggøre data fremfor de tidligere mere traditionelle krypteringsbaserede angreb.

Seneste nyt