Menu luk

Din arbejdsdag er for lang for din hund

Hunde har stik mod myten tidsfornemmelse. I Sverige tages hundens tarv så alvorligt, at der er forbud mod at lade hunden være alene længere end seks timer.

18. nov. 2024
5 min
Dansk / English

”Jeg kommer igen.”

Måske følger du og din hund en fast procedure, når du skal ud ad døren og på arbejde, og du afrunder med en godbid og en rolig gentagelse af de samme ord.

Det er en god idé, for rutiner giver din firbenede ven tryghed og derefter kan du roligt tage på arbejde. Eller hvad?

”Hunden vil allerhelst være sammen med sin flok eller ejer altid, det er ikke naturligt for den at være alene. Hunde er avlet til at være sammen med ejere, og var i langt højere grad del af vores hverdag, hvis vi går bare 50 år tilbage,” siger familiedyrschef Jens Jokumsen fra Dyrenes Beskyttelse.

Ofte kan man træne hunden til at være alene en del af dagen – men ikke alle kan lære det.

”Og selv om de kan, er det vigtigt, at hunde ikke er for længe alene,” siger familiedyrschefen, der kunne ønske sig en dansk lov på linje med den, der findes i nabolandet.

”I Sverige er det forbudt at lade sin hund være alene mere end seks timer. Det er en rigtig god lov, for det er en kæmpe myte, at hunden ikke har tidsfornemmelse og bare lægger sig og sover, når den er alene.”

Han fortæller om undersøgelser, der viser, at hunde tydeligt reagerer med en mere overstrømmende hilse-session, når de får selskab efter seks timer i stedet for fire.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Udbredelsen af hjemmearbejde er en fordel for de danske hunde, her Toffee.

Kamera op

Hunde reagerer vidt forskelligt på at være alene, og det er ikke altid ejerne opdager, at det er en stor prøvelse for kæledyret:

”Hvis man ikke har kamera på, kan man ikke helt vide det. For mens nogle hunde reagerer ved at hyle ulykkeligt dagen lang, ødelægge ting eller være urenlige, er der andre, som bare står og stirrer på døren, som ejeren lukkede bag sig, i mange timer. Eller de ligger og ryster af angst.”

Mange hundeejere ved udmærket, at deres hund ikke er glad, når de går. Den giver dem blikket og ser slukøret ud.

”Det iagttager mange hundeejere er reaktionen, når de går i gang med den rutine, der fører til, at hunden efterlades alene.”

Det er de fleste nødt til ind imellem, men så skal man sørge for, at hunden er godt stimuleret og luftet og har fået oplevelser, så den er mentalt træt, når man går.

”Og lad samtidig være med at gøre et stort event ud af, at du skal gå.”

Hvor bliver de af? Hunde bør ikke lades alene over seks timer, lyder anbefalingen.

Corona-efterslæb

Især, hvis hunden ikke får lært gradvist at være alene som hvalp, kan det give udfordringer. Som mange erfarede i forbindelse med corona. Da dagligdagen vendte tilbage, havde de mange nye hvalpeejere ikke altid været lige opmærksom på, at de havde forsømt den del af træningen. Det var en af årsagerne til, at mange alligevel ikke kunne overskue at have hund og skaffede sig af med den ovenpå pandemien.

”Vi ser stadig, at mange gerne vil af med ikke mindst større hunde af blandede racer og beder Dyrenes Beskyttelses dyreinternater om hjælp. Mange blev ved at avle hunde efter corona, og efterspørgslen var ikke længere til det – så bliver der hunde til overs, og især de store racer kan være en udfordring at finde nye hjem til.”

Hjemmearbejde til glæde for hunden

Coronaen har også haft noget godt med for hunden. Nemlig udbredt brug af hjemmearbejdsdage.

”Man kan forsøge at tænke dagene med hjemmearbejde ind i forhold til hunden. Fx hvis den har fået masser af aktivitet i løbet af weekenden, kan man bedre lade den alene mandag og så tage en arbejder hjemme dag tirsdag eller onsdag,” anbefaler Jens Jokumsen.

”Hjemmearbejde har også givet mange hundeejere indblik i, hvordan deres hunds mønster er i hverdagen. Måske sover den hele formiddagen og begynder så at strække sig og få behov for stimulering og gåtur.”

I mange familier er det så heldigt, at børn kommer hjem omkring det tidspunkt – og hunden har selskab resten af dagen.

Har man ikke børn, men bor med en partner, har nogen også mulighed for at indrette sig med lidt forskudt arbejdstid af hensyn til hunden.

Hunden med på arbejde

Nogle virksomheder giver mulighed for, at man tager hunden med sig på arbejde. Men det er ikke Jens Jokumsens oplevelse, at det er udbredt herhjemme.

”Svenske virksomheder, også udenfor Sverige, er oftere åbne overfor det – fordi deres lovgivning jo siger, at hunden ikke må være så længe alene. Der er også danske virksomheder, som ser værdien i det, men det kræver at man tager diverse hensyn. Ikke alle kan lide eller tåle hunde.”

"Det er jo ikke en menneskeret at have hund.”
- Jens Jokumsen, Dyrenes Beskyttelse

Har du tid?

Hvis man ikke på den ene eller anden måde kan eller vil sikre, at hunden ikke er så længe alene, mener Jens Jokumsen ikke, man bør anskaffe sig en:

”Det er en livsstil at vælge at have hund og være sammen med den. Selv om du kommer hjem efter fem-seks timers arbejde, betyder det, at du ikke skal forlade den for at gå i teater eller noget tilsvarende om aftenen – for så bliver det sammenlagt rigtig mange timer uden selskab for hunden.”

Danskerne vil gerne deres hunde, siger han – der bruges meget tid på træning og sælges mange ting til hunde:

”Vi vil gerne gøre det godt for vores hund, men mange løber ind i problemer. Og hvis man ikke har tid til hunden, skal man ikke anskaffe sig en. Det er jo ikke en menneskeret at have hund.”

Hund alene hjemme

Det kræver tid og trinvis tilvænning at lære en hund at være alene hjemme.

Sørg for, at hunden er godt luftet, inden du går – ikke bare har besørget, men snuset og haft en god tur med dig, så den er mentalt træt.

Hunden skal i alt luftes mindst tre gange om dagen i gennemsnit en halv time hver gang.

Marker alenetiden på samme rare måde, fx med godbidder og den samme rolige sætning, når du går – uden at pylre om hunden.

Tændt lys og lav tale fra en radio kan berolige nogle hunde.

Arranger, at hunden kommer i dagpleje eller bliver luftet undervejs, hvis du er væk mere end seks timer.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at man maksimalt lader hunden være alene i seks timer.

Undersøgelse for tre år siden anslog, at danskerne havde 810.000 hunde – en markant stigning siden 2000, hvor der var 585.000 hunde. Siden 2000 har hunden været mere populær end katten, som tidligere havde førerpositionen.

Seneste nyt