Menu luk

Danske Banks compliance-direktør: "Vi går på arbejde for at vinde – ikke for at undgå at tabe"

Der er sket flere store ændringer i Danske Banks compliance-afdelingen, siden Dorthe Tolborg blev ansat som chief compliance officer for ca. et år siden. "Før var compliance lidt blevet et sted, hvor vi sagde, ’her er reglerne, og det er dem I skal efterleve’,” siger hun.

10. jul. 2024
6 min

Dorthe Tolborg blev ansat som chief compliance officer og medlem af direktionen hos Danske Bank for ca. et år siden. I løbet af det år, er der sket flere ændringer i Danske Banks store og vigtige compliance-afdeling.

Overskriften er, at Danske Bank efter nogle intense år med fokus på oprydning og benhård efterlevelse af krav og lovgivning, har kunnet åbne op for en ny mere åben tilgang til compliance.

Ændringerne blev effektueret i februar i kølvandet på Danske Banks Forward 28-strategi. Her blev Danske Banks compliance-afdeling med 600 ansatte reorganiseret og designet på en ny måde.

Det fortæller Dorthe Tolborg.

”Det har været vigtig for os, at vi i endnu højere grad er compliant by design. Vi skal effektivitet understøtte, at Danske Bank når sine strategiske mål på en god og sikker måde samtidig med, at vi beskytter kunderne, os selv og samfundet,” siger hun.

Dorthe Tolborg peger på, at overholdelse af lovgivning og regulativer nu i endnu højere grad i dag er integreret i designet af systemer, processer og produkter fra begyndelsen.

”Vi vil helst ikke ind og skulle reparere bagefter."

Vi skal aldrig tilbage til den tid

Det er et markant skifte, der er sket i Danske Banks complianceafdeling, som årene efter hvidvasksagen  investerede milliarder af kroner i nye og bedre processer i værnet mod økonomisk kriminalitet. 

Det arbejde var der på daværende tidspunkt behov for, siger Dorthe Tolborg.

"Før var compliance lidt blevet et sted, hvor vi sagde, ’her er reglerne, og det er dem I skal efterleve’. Det var nødvendigt tidligere. Vi havde en del oprydning, og vi havde en meget omfattende compliance-opgave, som skulle leveres til tiden. Der skulle bare eksekveres," siger hun.

Hvidvasksagen er dog stadig en del af bagagen for de mange compliance-ansatte, erkender Dorthe Tolborg. Men afdelingen er i dag et sted, hvor der ikke længere er behov for samme fokus på at rydde op, men hvor de i stedet kan se frem af, pointerer hun.

”Vi kommer aldrig til at glemme det. Vi har den med os, og vi skal aldrig tilbage til den tid. Vi er opmærksomme, så vi kan reparere, hvis der er behov for det. Men vi er et andet sted i dag. Vi går på arbejde for at vinde – ikke for at undgå at tabe. Det gør en kæmpe forskel,” siger hun.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Dorthe Tolborg blev ansat i Danske Bank i 2014 og var siden 2015 Chief Audit Executive. Tidligere har hun haft lignende stillinger i store forsikringsselskaber og har arbejdet som statsautoriseret revisor. Hun begyndte i sin rolle som Chief Compliance Officer den 1. juni 2023, hvor hun også trådte ind i direktionen. Foto: Mathias Eis.

Roller og ansvar er gjort tydligere

Den nok største forandring i compliance-afdelingen for de ansatte skete i februar, hvor der blev foretaget en organisationsændring.

Tidligere var organisationen meget dyb med mange ledelseslag, hvilket for et par år siden tjente et godt formål, forklarer Dorthe Tolborg.

Ifølge hende har der nu været behov for at gøre organisationen mere effektiv, slank og tydelig.

Det har haft som konsekvens, at et par lag i organisationen er blevet fjernet, hvilket har medført, at nogle ledere er blevet til overs. De er blevet tilbudt andre stillinger i Danske Bank, siger hun.

”Vi har gjort meget ud af få placeret berørte medarbejdere nogle fornuftige steder. Jeg synes, vi er lykkedes ret godt med det,” siger hun.

Ændringen af organisationen har først og fremmest handlet om at understøtte mere og bedre samarbejde med resten af banken, forklarer Dorthe Tolborg videre.

”Vi er i dag et sted, hvor vi kan invitere resten af banken ind og have en dialog om, hvad der giver mening i forhold til compliance." 

”Roller og ansvar er blevet gjort tydeligere, så de ansatte bedre ved, hvem de skal række ud efter, når de har brug for hjælp eller svar,” siger hun.

"Alle medarbejdere kommer igennem et program med fokus på mere dialog og som skal tilskynde de ansatte til at tale højt om eventuelle problemer eller mangler.”
- Dorthe Tolborg, chef for compliance og medlem af koncerndirektionen. Foto: Mathias Eis.

Alle skal kunne tale åbent

De 600 ansatte i Danske Banks compliance-afdeling kommer fra hele verden og er placeret på kontorer i 8 forskellige lande. Men det er stadig én samlet funktion, siger Dorthe Tolborg.

Hun pointerer, at hun i lyset af, at afdelingen er så geografisk spredt, har haft meget fokus på samarbejde og trivsel i afdelingen.

”Vi har brugt meget tid på lederudvikling og på at styrke det interne samarbejde. For nylig har vi også søsat et projekt om psykologisk tryghed, hvor alle medarbejdere kommer igennem et program med fokus på mere dialog, og som skal tilskynde de ansatte til at tale højt om eventuelle problemer eller mangler.”

Målet med programmet er ifølge Dorthe Tolbrog at skabe et miljø, hvor alle medarbejdere i compliance-organisationen føler sig som del af en kultur, hvor man kan tale åbent.

Psykologisk tryghed i Danske Banks compliance-afdeling

Danske Bank har søsat et program om psykologisk tryghed i Group Compliance (GC). Målet med programmet er at skabe et miljø, hvor alle medarbejdere i compliance-organisationen får mulighed for at bidrage til en kultur, hvor alle føler sig hørt og respekteret.

Dette skal over tid hjælpe med at skabe en arbejdsplads, der bygger på åbenhed, og hvor psykologisk tryghed er fundamentet for et godt samarbejde og effektiv compliance i Danske Bank.

Mere konkret er der blevet udviklet et digitalt træningsprogram, der skal hjælpe medarbejdere og ledere med at forstå og implementere psykologisk tryghed i deres teams.

Træningsprogrammet er opdelt i to hoveddele: et track, der forbereder ledere på at facilitere sessionerne og støtte ændringerne gennem deres egen adfærd, og en række team-sessioner, der består af video-guidede workshops med præsentationer og øvelser.

Dorthe Tolborg, chef for compliance og medlem af koncerndirektionen. Foto: Mathias Eis.

Kunstig intelligens og compliance

Den nye tilgang til compliance i Danske Bank er allerede kommet til udtryk. 

4. marts fik alle ansatte hos Danske Bank adgang til Danske GPT – Danske Banks interne chatbot, bygget på ChatGPT.

Det er et godt eksempel på, hvordan compliance-afdelingen fremadrettet gerne vil arbejde mere smidigt med compliance. I stedet for, at compliance udstikker nogle regler, har udrulningen af Danske GPT taget udgangspunkt i et tværfagligt samarbejdet på tværs af Danske Bank, lyder det fra Dorthe Tolborg.

”Det har været ekstremt vigtigt for os at være med i udviklingen og udrulningen. Og det kommer vi til at fortsætte. Nærmest hver eneste dag har vi drøftet, hvor meget vi kan åbne op for.”

Hun erkender, at der er mange udfordringer med teknologien, men siger, at det i et vist omfang er ok at løbe en risiko.

”Så længe vi kender risikoen og på den baggrund kan tage et oplyst valg,” forklarer hun og fortsætter:

”Der er helt klart en nød, vi skal fortsætte med at knække. Det er jeg sikker på, at vi også kommer til i fællesskab. Jeg synes, at det er superspændende, og vi i compliance er i hvert fald ikke bange for at læne os ind i det.”

Dorthe Tolborg, chef for compliance og medlem af koncerndirektionen. Foto: Mathias Eis.

Seneste nyt