Dansk algoritmeprofessor: "Dataetik er ikke juristernes bord"
Den kendte it-professor Stephen Alstrup mener, at mange har en helt forkert tilgang til dataetik. "Dataetik er ikke regler og compliance, det er livskvalitet og frihed for mennesker," pointerer han.

"Dataetik er ikke regler og compliance"
SupWiz er solgt til den nordiske kundeserviceplatform Puzzel.
Stephen Alstrup er stadig at finde i virksomheden, men han har nu skiftet CEO-rollen ud med titlen som strategisk AI-evangelist.
For man skal ikke forveksle Stephen Alstrups fokus på dataetik med berøringsangst over for ny teknologi. Tværtimod er han teknologibegejstret og meget optaget af, at teknologi kan gøre vores verden til et bedre sted.
Det er med en positiv tilgang, at den etiske debat bør begynde, mener han.
”For mig handler dataetik om at skabe det gode liv – med teknologi som hjælpemiddel. Dataetik er ikke regler og compliance, det er livskvalitet og frihed for mennesker,” pointerer han.
Den tilgang til dataetik har han agiteret for siden 90’erne. Men selvom dataetik er kommet langt mere på agendaen, er tilgangen og debatten ifølge Stephen Alstrup alt for polariseret.
”Nogle mener, vi slet ikke bør udvikle AI eller indsamle data, mens andre er ukritisk begejstrede. For mig er det vigtigt at finde balancen og holde fokus på, at teknologi kan gøre rigtig mange gode ting.”
Pensionisten eller babyen?
Et sted, hvor debatten ofte kører af sporet, er ifølge Stephen Alstrup fx omkring selvkørende biler. Her ender diskussionen ofte med at fokusere på huller - er der nu er styr på alle mulige scenarier og parametre, når bilerne selv skal træffe beslutninger?
Eller det klassiske dilemma, der forsøger at udstille teknologien; hvem vælger bilen at redde - pensionisten eller babyen?
Det er en forkert tilgang, mener den danske algoritmeprofessor.
"Jeg mener, at det er en forket tilgang. Det rigtig spørgsmål er, om selvkørende biler faktisk kan reducere antallet af trafikdrab? Hvis maskiner er bedre trafikanter end mennesker, skal vi så lade mennesker fortsætte med at køre bil? Vil maskiner hjælpe til med at skabe en bedre verden? Det er de reelle etiske spørgsmål,” siger han.
Stephen Alstrup mener, at den pessimistiske tilgang går igen på andre områder. Vi kunne fx have valgt en positiv tilgang til overvågning og indsamling af data under corona-pandemien, hvilket kunne have bidraget til at holde samfundet mere åbent og frit.
”I stedet handlede debatten om for eller imod overvågning, og resultatet blev nedlukningen af Danmark. Vi har lov til at donere organer og penge, og vi giver rask vel de store tech-giganter adgang til en masse af vores data. Men du må ikke donere dine data til staten?”
”Det, synes jeg, er helt fjollet. Dataetik handler om at give folk frihed. Hvorfor må jeg ikke med åbne øjne dele mine data med staten?”

"Jurister er ikke gode til at forholde sig til etiske spørgsmål"
For Stephen Alstrup er dataetik så centralt, at han fortæller, at det har kostet opgaver og kunder, som SupWiz simpelthen af etiske overvejelser har sagt nej til.
Men selvom det måske har haft økonomiske omkostninger på kort sigt, har det på den længere bane været med til at skabe en troværdig virksomhed, som andre kunder har fundet relevant for deres forretning, mener han.
”Når du vælger at have meget fokus på etiske spørgsmål, begynder du også helt naturligt at have rigtig godt styr på AI og data. Det er en konkurrencefordel nu og måske endnu mere i fremtiden.”
Når Stephen Alstrup kigger ud over det danske landskab, er han dog pessimistisk. I alt for mange virksomheder er dataetik endt med at blive et juridisk anlæggende oven i al den anden lovgivning, som virksomheder i dag skal overholde.
”Jeg kan godt forstå, at virksomhederne er nødt til at bruge meget energi på at overholde alle de regler og paragraffer, som især kommer fra EU. Men det skaber meget lidt værdi. Og jeg mener ikke, at det også er juraafdelingen, der skal tage sig af dataetikken.
"Jurister er ikke gode til at forholde sig til etiske spørgsmål,” siger han.
Teknologi kan gøre verden til et bedre sted
En af de største udfordringer, danske virksomheder står over for, er at finde en god balance mellem regler og innovation.
EU har ifølge Stephen Alstrup indført så meget regulering på data- og AI-området, at det hæmmer vores evne til at udnytte teknologiernes potentiale, og det risikerer at blive kontraproduktivt.
Samtidig er der en risiko for, at virksomhederne fokuserer mere på compliance end på at skabe reel værdi for mennesker.
”I USA, hvor der er lidt færre regler, hyrer virksomhederne filosoffer og antropologer. De kommer fra en anden faglig disciplin, hvor de kan håndtere argumenter for og imod på en anden måde. De kan være med til at besvare et centralt spørgsmål som, hvordan man kan gøre hverdagen bedre for mennesker i stedet for, hvordan man undgår at få en bøde.”
For et år siden var Stephen Alstrup med til at stifte ’Det faglige dataetiske råd’ som et direkte modsvar til det Dataetiske råd, som blev oprettet af regeringen i 2019.
Ifølge Stephen Alstrup og de andre stiftere havde rådet alt for meget fokus på de negative aspekter af den teknologiske udvikling og så manglede medlemmerne it-faglige kompetencer.
Stephen Alstrup holder fast på, at vi bør anlægge en mere positiv tilgang til teknologien, tage ansvar og turde tænke anderledes.
”Jeg synes, at vi skal gå positivt til teknologien og lade vær med alle de her skræmmeeksempler. Teknologien kan gøre verden til et bedre sted. Dataetik handler om at skabe livskvalitet og frihed for mennesker.”
SupWiz vinder Dataetikprisen 2024
For andet år i træk har DI Digital og Finansforbundet uddelt Dataetikprisen, som har til formål at synliggøre, hvordan virksomheder kan arbejde med dataetik i praksis, og dermed inspirerer andre virksomheder og brancher.
En jury på otte medlemmer med ekspertviden inden for den dataetiske dagsorden udpeget SupWiz som vinderen.
Ifølge juryen har Supwiz udmærket sig ved;
- Dataetik er selve fundamentet forretningsmodelen. Det stiller store krav til virksomheden selv, underleverandører og kunder, når det kommer til deres platform og ved implementering af deres løsninger.
- Et godt eksempel på ”forklarbar AI” og et stort fokus på at hjælpe brugere med at forstå deres chatbot-løsning, herunder hvilke data der ligger til grund for et svar.
- Går meget op i at sikre bred brugerinddragelse i alle deres projekter, så chatbots ikke ekskluderer persongrupper eller bygger på for ensidige data.
- En filosofi om, at kunden skal være i kontrol over egne data – også selvom det på kort sigt ikke nødvendigvis er forretningsgavnligt. Det er fx gjort nemt for kunderne at slette eller hive al data ud.
- En stor indsats med at udbrede dataetik og ansvarlig AI på mange forskellige nationale og internationale scener.