Menu luk

Banker får røffel for bonusordninger: "Det er skuffende"

Finanstilsynet har undersøgt brugen af bonusordninger og variabel aflønning til nøglemedarbejdere i 15 danske banker. Konklusionen er, at ingen af dem havde styr på området. Det bør rettes op i hele sektoren, lyder det fra tilsynet.

26. feb. 2024
3 min

En række danske banker lever ikke op til reglerne om bonusordninger og variabel aflønning.

Det er konklusionen fra Finanstilsynet, der har undersøgt 15 danske bankers lønpolitikker.

Rikke-Louise Ørum Petersen, Finanstilsynets vicedirektør med ansvar for governance og compliance, kalder det nedslående. 

 ”Ingen af de 15 undersøgte banker havde helt styr på området. Det er skuffende, når vi ved, hvor afgørende variabel aflønning kan være for bankens risikostyring." 

Finanstilsynet oplyser endnu ikke, hvilke banker der har indgået i undersøgelsen, men nævner, at der er tale om 15 pengeinstitutter af varierende størrelse, kompleksitet og forretningsmodel.

Derfor kan bonusser være et problem

Ifølge Finanstilsynet er der intet odiøst i bonusordninger til direktører og andre nøglemedarbejdere i bankerne. Men en forudsætning er, at der er sat klare regler op for, hvem og under hvilke forudsætninger bonusser eller andre variable lønelementer bliver optjent. 

En uhensigtsmæssig lønpolitik kan modsat føre til, at direktører og nøglemedarbejdere tager for store risici på bankens vegne, hvilket efterfølgende kan gøre virksomhederne sårbare overfor tab og få alvorlige konsekvenser.

Det var bl.a. tilfældet i en række bankerne i forbindelse med finanskrisen, hvor nogle anvendte store enkeltstående tildelinger af aktieoptioner, som skabte interessekonflikter for ledelsen, og muliggjorde at ledelsen på baggrund af kortsigtede resultater kunne opnå enorme gevinster ved at øge instituttets risici og eksponeringer, skriver Finanstilsynet. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Overblik over påbud

Finanstilsynet har på baggrund af undersøgelsen umiddelbart konstateret følgende mangler fordelt på emnerne nedenfor.

Finanstilsynet gør opmærksom på, at eventuelle tilsynsreaktioner på nuværende tidspunkt ikke er endelige bl.a. som følge af klageadgang m.v. 

Antal påbud Emner
17 Manglende kriterier og retningslinjer for variabel løn
11 Udpegning af væsentlige risikotagere, herunder dokumentation og retningslinjer
8 Manglende kriterier for fast løn, særligt direktionen
7 Manglende foranstaltninger til at forebygge interessekonflikter
5 Overholdelse af regler omkring transparens og kontrol
5 Gennemsigtighed i forbindelse med integration af bæredygtighedsrisici
3 Lønpolitikken skal være tilpasset virksomhedens forretningsmodel, langsigtede interesser m.v.
1 Adskillelse af sign-on og buy-out bonusser

Kilde: Temaundersøgelse af lønpolitik og lønpraksis i pengeinstitutter, Finanstilsynet.

Hele sektoren bør se lønpolitik igennem

Rikke-Louise Ørum Petersen opfordrer til, at landets bankerne kigger indad og får opdateret deres lønpolitikker, så de er forsvarlige og følger reglerne.

Hun hæfter sig samtidig ved, at der sandsynligvis er mange flere banker, som ikke har styr på området.

”Når alle de undersøgte banker havde fejl, så er det også rimeligt at antage, at der er andre banker, måske endda ret mange, der heller ikke overholder reglerne."

"Derfor er resultatet af denne undersøgelse en stor påmindelse til hele sektoren om at se deres aflønningspolitikker igennem og få dem rettet, så de overholder reglerne."

Finanstilsynet mener overordnet, at det er kritisabelt, at bankerne stadig ikke lever op til reglerne, som på ingen måder er nye.

EU-landende blev således på bagkant af finanskrisen enige om at stille krav om forsvarlige lønpolitikker i finanssektoren, herunder begrænsninger for tildeling af variabel løn til ledelsen i de finansielle virksomheder.

Reglernes grundlæggende principper blev fastlagt i 2010, og reglerne er sidenhen blevet skærpet med CRD IV og V3 samt en række nationale tiltag, der udmøntede sig i to politiske aftaler.

Seneste nyt