Velbetalte kreative job så langt øjet rækker: ”Vi er kommet meget sent i gang”
Er du interesseret i et kreativt job med mening og høj løn? Efterspørgslen på it-sikkerhedskompetencer er enorm og stiger fortsat, ifølge Danmarks eneste officielle professor i it-sikkerhed. "Vi har et privat arbejdsmarked, der skriger på kompetencer og henter de dygtigste it-sikkerhedseksperter, så snart de er færdige med studiet," siger Danmarks eneste officielle professor i it-sikkerhed.
God løn?
For dem, der søger jobstabilitet og en attraktiv lønpakke, kan en karriere inden for it-sikkerhed være en oplagt mulighed.
En lønundersøgelse fra Computerworld it-jobbank baseret på svar fra over 2.500 it-professionelle i Danmark afslører, at 80 % af it-sikkerhedseksperter tjener over 50.000 kroner månedligt.
Næsten en fjerdedel tjener over 60.000 kroner, og cirka 20% tjener over 70.000 kroner månedligt.
Meget høj trussel
Som en central del af den kritiske infrastruktur og som et oplagt mål for økonomisk kriminalitet står den finansielle sektor over for en betydelig cybertrussel.
Finansforbundets undersøgelse af compliance i store banker tidligere på året afslørede, at Danske Bank alene havde 3.600 ansatte dedikeret til at forebygge økonomisk kriminalitet.
Center for Cybersikkerhed (CFCS) vurderer, at cyberkriminalitet udgør en meget høj trussel, og cyberspionage udgør en høj trussel.
”Det er mit indtryk, at man tager det meget alvorligt hos nogle af de store spillere, mens der også er steder, hvor der er et godt stykke vej igen,” siger Jens Myrup om situationen i finansielle virksomheder.
Den konstante trussel fra cyberangreb mod finanssektoren og andre industrier er dog udfordret af den generelle mangel på kompetencer.
”Risikoen er, at vi bygger systemer og organisationer, der ikke er tilstrækkelig sikre, og ikke er tilstrækkelig forberedte til at opdage og håndtere angreb, når de opstår,” siger Jens Myrup.
Han understreger behovet for både at uddanne flere it-sikkerhedseksperter og opkvalificere mange arbejdsgrupper i forhold til it-sikkerhed.
”Alle skal ikke være eksperter, men der er mange, der skal have en højere viden om it-sikkerhed for, at vi bredt kan løfte det it-sikkerhedsniveauet i samfundet,” siger Jens Myrup.

Løsningerne
For at lukke kompetencegabet kræves en indsats på flere fronter.
Jens Myrup fremhæver uddannelsessektorens rolle og noterer, at Aalborg Universitet først i 2020 lancerede en kandidatuddannelse i cybersikkerhed. "
"Jeg synes, at vi er kommet meget sent i gang med at prioritere it-sikkerhed i uddannelserne. Det er underprioriteret i forskningen , hvilket har gjort det vanskeligt at tiltrække kvalificerede undervisere," siger han og fortsætter:
”Vi er endt i en uheldig cirkel, hvor vi får enormt svært ved at bygge gode undervisningsmiljøer op. Samtidig har vi et privat arbejdsmarked, der skriger på kompetencer og henter de dygtigste it-sikkerhedseksperter, så snart de er færdige med studiet," siger han.
Et andet vigtigt håndtag er at øge interessen for feltet. Cybersikkerhed er vital og bør fremhæves som en attraktiv karrieremulighed, pointerer han.
”Jeg tror meget på, at vejen frem er at vise, at cybersikkerhed er spændende. Synes man noget ser spændende ud, og kan man se en god uddannelse- og karrierevej, kan vi også få de unge til at vælge det og blive i det,” siger han.
I den forbindelse peger han på de private virksomheders vigtige rolle i at tilbyde rollemodeller og praktikpladser.
”Det skal vi have meget mere af,” siger han.