Menu luk

Undgå at blive svindlet og hacket på nettet: Her er 8 gode råd fra it-sikkerhedsekspert

Erhvervsministeriet har sat gang i fire nye tiltag, der skal dæmme op for digital svindel. Vi har bedt It-sikkerhedsekspert om andre gode og avancerede råd til, hvordan du kan beskytte dig digitalt. Tjek dem her.

14. nov. 2023
4 min

"Digital svindel har nået et ret voldsomt omfang efterhånden, og det går særligt ud over sårbare grupper. Derfor er jeg glad for, at vi har sat initiativerne i værk, som kan beskytte os.”

Sådan lød det fra erhvervsminister Morten Bødskov (S) i forbindelse med, at Erhvervsministeriet i samarbejde med blandt andet finansbranchen har sat fire initiativer i gang, der skal dæmme op for digital svindel.

Direktør i Finans Danmark, Ulrik Nødgaard, pointerer i en udsendt meddelelse, at det ikke blot er gjort med de fire tiltag.

"Det betyder også, at arbejdet for bankerne ikke slutter her. Kampen mod den digitale kriminalitet vil være højt på dagsordenen hos os også i de kommende år,” fortsætter Ulrik Nødgaard.

Du kan læse mere om de nye tiltag her, som Finans Danmark, Forbrugerrådet Tænk, Teleindustrien og Ældre Sagen er nået til enighed om sammen med Erhvervsministeriet.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
"En nem huskeregel for backup er 3-2-1-reglen."
- Philippe Roy, GRC Security Advisor hos KMD.

8 råd til at styrke din digitale sikkerhed

Der er al mulig grund til at bevare sin sunde fornuft – også når man færdes digitalt. Hvert år bliver omkring 150.000 danskere udsat for it-kriminalitet, og samlet set løber svindlen op i et trecifret millionbeløb, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.

Et godt råd er at bevare sin sunde fornuft. Det gælder også digitalt, hvor det helt generelt gælder, at passwords gerne må være mere komplicerede end '123456', at man undgår at dele sit MitID og er påpasseligt med at klikke på links og vedhæftede filer i sms’er og emails.

Men du kan også gå skridtet videre og indføre en endnu tykkere og avanceret digital mur overfor svindlerne og kriminelle.

Philippe Roy, GRC Security Advisor hos KMD. Foto: Claus Bech.

Finansforbundet har spurgt it-sikkerhedsekspert og konsulent hos KMD, Philippe Roy, om nogle gode råd.

Philippe Roy har en længere karriere i den finansielle sektor bag sig, hvor han har arbejdet med it-sikkerhed hos Nordea, Danske Bank og i Nordic Financial CERT.

Her er hans 8 gode råd, der sammen med sund fornuft vil kunne øge din digitale sikkerhed markant.

Se evt. guides på YouTube for nogle af disse råd.

1. Opret en særskilt admin-konto

”Det kender du også fra dit arbejde. Du kan ikke bare installere programmer på din arbejdscomputer. Din private computer bør heller ikke kunne installere programmer uden et særskilt kodeord.” 

2. Benyt en password-manager

”Med en password-manager, har du altid styr på dine koder. De kan være komplekse og unikke for hver service. Du kan finde nogle gratis password-manager, og nogle der koster penge - find en du synes om.”

3. Tag backup

”Sørg for at tage en backup af dine vigtigste data. Dvs. dine billeder, dine dokumenter, dine mails, kort fortalt alt det du vil begræde, hvis du mister det. Test din backup i ny og næ. Du kan enten købe et online storage-abonnement og gemme alt der, eller du kan have en ekstern harddisk eller en server, hvor du gemmer dine ting.”

"En nem huskeregel for backup er 3-2-1-reglen. 3 kopier af hvert dokument. Dvs. gem en kopi på din maskine, en backup og en anden backup. Hav backup på 2 lokationer, fx en backup derhjemme og en i skuffen på arbejdet. Hav 1 offline version, som f.eks. en extern harddisk, på den måde er det begrænset, hvor meget du mister, hvis du bliver ramt af et ransomware-angreb.”

Ransomware angreb er en type angreb, hvor de kriminelle efter at havde fået adgang til dine dokumenter sørger for, at du ikke længere har adgang til dem, og holder dem som gidsler.

4. Kryptering af data

"Brug fx BitLocker på din Windows-pc, så kan ingen læse dine data, hvis de ikke kan dit kodeord. Det virker også på en usb-harddisk eller usb-pen, og på den måde er der ingen, der kan læse dine data, skulle din pc blive stjålet."

5. Opdater dine programmer

”Det kan kræve en del at gøre det manuelt, men vi har i Danmark et super godt program i Heimdal. Det er udviklet på baggrund af en forespørgsel fra finanssektoren og opdaterer en stor mænge af de programmer, vi har på vores pc, hvilket den gør, uden at du bliver forstyrret.”

6. Antivirus

”Det er et klassisk råd at have antivirus, og selv om det ikke er en 100 procents beskyttelse, hjælper det utroligt meget at have et antivirus-program. Det svarer lidt til at have en håndbremse på sin bil.”

7. Brug browser-udvidelser

"Der findes en lang række browser-udvidelser, som kan beskytte dig og dit privat liv. Det kan være alt fra 'I don´t care about cookies' for ikke at sige ja eller nej til cokkies, 'adblock' som fjerner reklamer og 'DuckDuckgo' som søgemaskine frem for google.

8. Luk ned for skadelig kode

”Har du teknisk snilde, kan du via en Raspberry Pi opstille et Pi-hole, oprindeligt udviklet for at kunne sortere reklamer væk fra din internettrafik, som kan bruges til at lukke adgangen til en lang række hjemmesider, som indeholder skadelig kode.”

”Det eneste, det kræver, er en Raspberry Pi (en microcomputer), kabler, et par Google-søgninger og mod på at pusle med installationen, som tager et sted imellem en halv til en hel time at sætte op.”

- Philippe Roy, GRC Security Advisor hos KMD.

Seneste nyt