Timms far tog sit eget liv: Nu har han et vigtigt budskab
Farens selvmord har påvirket direktør Timm Schianders tilgang til sit arbejdsliv og sit lederskab. For ham er det en styrke, når man deler de svære ting i livet med kolleger og chefer.

Opslaget på LinkedIn kom i anledning af ”Movember”, der er en tilbagevendende begivenhed, der sætter fokus på mænds mentale helbred.
Og det er netop derfor, at Timm Schiander også synes, at det er vigtigt at dele sin fars historie. For som barn har han altid set sin far som den stærke mand, der altid tog sig af andre. Hans overarm var prydet med en tatovering med ordene ”Lev stærkt, dø ung”, og han voksede op i en lille by uden for Holbæk, hvor ”man først talte om tingene, når man havde puffet til hinanden først.”
Faren var pædagogisk leder og kunne finde på at tage børn med hjem, hvis kommunen ikke sørgede for at få dem fjernet fra problematiske hjem.
”Han var der for alle andre end sig selv,” siger Timm Schiander og fortæller, at det begyndte at gå galt for faren, da han blev skilt.
Herefter mistede han sit job, flyttede på herberg og begyndte at drikke mere og mere.
”Han havde svært ved at tale om det, der gjorde ondt i ham selv, og de ting, han slæbte rundt på, var nok en lidt større mundfuld, end han måske lige gav udtryk for,” siger Timm Schiander.

At dele er en styrke
Med sin egen tilgang og åbenhed håber Timm Schiander at kunne inspirere andre til også at være åbne omkring det, der rører sig hos dem. Også det, der er hårdt, og som normalt kan være svært at tale om.
”Når jeg har haft kolleger, der har delt ting, der er svære i deres liv, så har jeg aldrig nogensinde oplevet, at det er kommet dårligt igen. Jeg har aldrig oplevet, at det er noget, der har svækket deres position i teamet eller deres kollegers syn på dem. Tværtimod. Jeg har altid syntes, at det var en styrke, når folk har turdet at dele ting,” forklarer han.
Og selvom det kan være svært at fortælle om dødsfald i den nære familie, når det knager i ægteskabet eller man har stress-symptomer, så kan det gøre samarbejdet endnu bedre, når man er på den anden side.
”Jeg kan jo som leder guide langt bedre, hvis de lukker mig ind. Og jeg roser altid folk, hvis de deler de her ting med mig. Det gør vores bånd meget stærkere, og det er jo også derfor, jeg går på arbejde hver dag. For at gøre en forskel,” siger Timm Schiander.
Har du brug for hjælp?
Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen.
Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning på telefonnummer 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05.
Du kan også kontakte Livslinien, hvis du er pårørende eller efterladt til selvmord.
Det er altid bedre at spørge
Det kan være svært og måske føles tabubelagt at spørge ind til, hvordan det går, hvis man har kolleger i sorg. Men Timm Schiander er ikke i tvivl om, hvad han vil råde andre til at gøre, hvis deres kolleger kommer på arbejde efter et dødsfald eller en anden voldsom oplevelse i privatlivet.
”Mit bedste råd vil være bare at gå ind i det og være nysgerrig og spørge ind, fordi vedkommende skal nok selv sige fra, hvis det bliver for meget.”
Som leder handler det ifølge Timm Schiander også om at være nysgerrig og give plads.
”Man skal spørge ind til det – hellere en gang for meget end en gang for lidt. Og man skal tjekke ind løbende, for det kan godt bølge op og ned og være sværere i nogle perioder end andre. Og så handler det også om at forventningsafstemme og sige ”hvordan kan jeg lede dig bedst muligt? Hvad kunne du godt tænke dig fra mig?” forklarer han.
Overvældende respons
Timm Schiander er meget overvældet over al den respons, som hans LinkedIn-opslag har givet. Og hans indbakke har i en lang periode var rødglødende med beskeder fra især mænd. Nogle roser ham for at dele, andre fortæller, at de har oplevet noget lignende, mens andre bare skriver tak.
Selv er han glad for, at opslaget har vækket noget i så mange.
”Formålet med mit opslag er jo at få skabt en accept af, at det er okay, at livet går, som det gør. At det også kan være sundt at have det svært, siger han og understreger:
”Og hvis man deler det, så føler jeg i hvert fald, at man får det 10 gange igen.”