Se listen: I disse banker vil unge helst have job
Flere danske banker er rykket op på listen over drømmearbejdspladser for studerende, når skolebænken skal skiftes ud med kontorstol og hæve-sænkebord.
Når studiet er færdiggjort, og der skal trækkes i arbejdstøjet, er de danske banker en stadig mere attraktiv arbejdsplads for studerende fra business- og økonomiuddannelser.
Det viser rådgivningsvirksomheden Universums årlige rangliste over business-studerendes foretrukne arbejdsgivere.
På to år er er Danske Bank således gået fra en 15.-plads til en 10. plads, mens Nordea er rykket to pladser op og nu ligger nummer 16.
Længere nede på listen er Nykredit sprunget en enkelt plads frem siden sidste år, mens Jyske Bank og Sydbank har taget hop på henholdsvis 8 og 11 pladser.
”Bankerne er associeret med hårde værdier som løn pension og karriemuligheder, og det er værdier, der har været supervigtige for de studerende de sidste 5-6 år,” siger Universums danske direktør Jesper Dansholm.
Undersøgelsen er lavet blandt 2.878 studerende fra business- og økonomiuddannelser i Danmark.
”Det er den første generation efter 2. verdenskrig, der ikke nødvendigvis tænker, at de bliver mere velstillet end deres forældre. Og derfor er det vigtigt for dem at kunne tjene deres egne penge, når de vælger en arbejdsgiver, og det leverer bankerne på,” siger Jesper Dansholm og understreger, at han taler om den generelle tendens, og at den enkelte studerende selvfølgelig kan have det anderledes.
Universum-direktøren peger på, at en anden tendens, der går igen hos de studerende, er, at de i langt højere grad ønsker bedre balance mellem arbejde og fritid.
”De studerende ønsker sig nu i højere grad en bedre work-life balance og et mere fleksibelt arbejdsliv, og der tager bankerne stemmer fra nogle af de endnu hårdere brancher som eksempelvis konsulent- og revisionshuse. I den sammenhæng virker bankerne i højere grad som arbejdspladser, hvor man arbejder fra 9 til 17,” forklarer Jesper Dansholm.
Derudover spiller det også ind, at bankernes image gennem flere år har lidt under negativ omtale i pressen som eksempelvis Danske Banks skandalesage om den manglende hvidvaskningskontrol i den bankens filial i Estland.
”Der virker det til, at de danske business-studerende opfatter det som om, at der er ryddet lidt mere op i de ting,” siger Jesper Dansholm.
Skal tale om succeser
Men selvom bankerne kravler op ad listen, er der stadig lang vej til toppen, hvor Lego, Novo Nordisk og Mærsk hitter som drømmearbejdspladser blandt de business-studerende.
Og hvis bankerne skal helt derop, skal de blandt andet bliver endnu bedre til at tale om deres succeser, mener Jesper Dansholm.
”Bankerne bliver stadig set som noget meget støvet. Der kunne de måske i endnu højere grad italesætte de nye og spændende produkter, de har på vej, eller de banebrydende ting, man allerede har lavet. Altså det kræver jo eksempelvis en hel del, at vi kan overføre penge til hinanden i løbet af få sekunder. Det kan de sagtens tale højere om,” foreslår Jesper Dansholm.
Om undersøgelsen
- Universum Student Survey 2023 er baseret på besvarelser fra i alt 11.650 studerende, heraf 2.878 business-studerende. Det vil sige studerende fra CBS og Aarhus BSS, ligesom betegnelsen business-studerende også dækker over økonomer og andre typer af kommercielle bachelor- og kandidatuddannelser
- Universums rangliste for business-studerende omfatter 120 større arbejdspladser i Danmark
- Undersøgelsen er gennemført i perioden oktober 2022 – april 2023 på videregående uddannelser i Danmark
- Universum gennemfører tilsvarende undersøgelser i 60 lande blandt både studerende og erfarne arbejdstagere
- Se de seneste tre års danske ranglister her