Menu luk

Sådan færdes du sikkert på nettet: Her er 8 gode råd fra it-sikkerhedsekspert

Vi har bedt It-sikkerhedsekspert om gode råd til, hvordan du kan beskytte din digitale færden. Tjek dem her.

23. nov. 2023
3 min

Finansforbundet har spurgt it-sikkerhedsekspert og konsulent hos KMD, Philippe Roy, om gode råd til at færdes sikkert i den digitale verden.

Philippe Roy har en længere karriere i den finansielle sektor bag sig, hvor han har arbejdet med it-sikkerhed hos Nordea, Danske Bank og i Nordic Financial CERT.

Han har 8 råd, der sammen med sund fornuft vil kunne øge din digitale sikkerhed markant.

1. Opret en særskilt admin-konto

”Det kender du også fra dit arbejde. Du kan ikke bare installere programmer på din arbejdscomputer. Din private computer bør heller ikke kunne installere programmer uden et særskilt kodeord.” 

2. Benyt en password-manager

”Med en password-manager, har du altid styr på dine koder. De kan være komplekse og unikke for hver service. Du kan finde nogle gratis password-manager, og nogle der koster penge - find en du synes om.”

3. Tag backup

”Sørg for at tage en backup af dine vigtigste data. Dvs. dine billeder, dine dokumenter, dine mails, kort fortalt alt det du vil begræde, hvis du mister det. Test din backup i ny og næ. Du kan enten købe et online storage-abonnement og gemme alt der, eller du kan have en ekstern harddisk eller en server, hvor du gemmer dine ting.”

"En nem huskeregel for backup er 3-2-1-reglen. 3 kopier af hvert dokument. Dvs. gem en kopi på din maskine, en backup og en anden backup. Hav backup på 2 lokationer, fx en backup derhjemme og en i skuffen på arbejdet. Hav 1 offline version, som f.eks. en extern harddisk, på den måde er det begrænset, hvor meget du mister, hvis du bliver ramt af et ransomware-angreb.”

(Artiklen fortsætter efter boksen)

4. Kryptering af data

"Brug fx BitLocker på din Windows-pc, så kan ingen læse dine data, hvis de ikke kan dit kodeord. Det virker også på en usb-harddisk eller usb-pen, og på den måde er der ingen, der kan læse dine data, skulle din pc blive stjålet."

5. Opdater dine programmer

”Det kan kræve en del at gøre det manuelt, men vi har i Danmark et super godt program i Heimdal. Det er udviklet på baggrund af en forespørgsel fra finanssektoren og opdaterer en stor mænge af de programmer, vi har på vores pc, hvilket den gør, uden at du bliver forstyrret.”

6. Antivirus

”Det er et klassisk råd at have antivirus, og selv om det ikke er en 100 procents beskyttelse, hjælper det utroligt meget at have et antivirus-program. Det svarer lidt til at have en håndbremse på sin bil.”

7. Brug browser-udvidelser

"Der findes en lang række browser-udvidelser, som kan beskytte dig og dit privat liv. Det kan være alt fra 'I don´t care about cookies' for ikke at sige ja eller nej til cokkies, 'adblock' som fjerner reklamer og 'DuckDuckgo' som søgemaskine frem for google.

8. Luk ned for skadelig kode

”Har du teknisk snilde, kan du via en Raspberry Pi opstille et Pi-hole, oprindeligt udviklet for at kunne sortere reklamer væk fra din internettrafik, som kan bruges til at lukke adgangen til en lang række hjemmesider, som indeholder skadelig kode.”

”Det eneste, det kræver, er en Raspberry Pi (en microcomputer), kabler, et par Google-søgninger og mod på at pusle med installationen, som tager et sted imellem en halv til en hel time at sætte op.”

- Philippe Roy, GRC Security Advisor hos KMD. 

Seneste nyt