Ny regulering udvider pligt til deling af kundedata i den finansielle sektor
IT-PERSPEKTIVER: Ny EU-forordning vedrørende "Open Banking" kan udvide den eksisterende pligt for banker til at stille transaktionsdata fra betalingskonti til rådighed, således at pligten kommer til at omfatte størstedelen af kundedata i den finansielle sektor.

3. Etablering af "schemes-ordning" og mulighed for betaling
FIDA-forordningen forudsætter, at der etableres såkaldte "financial data sharing schemes", som de omfattede finansielle virksomheder bliver en del af, og som regulerer udvekslingen af data mellem dem.
Der er i den forbindelse lagt op til, at et "financial data sharing scheme" blandt andet kan regulere økonomisk kompensation for at dele data. Herudover vil et "scheme" også regulere tekniske specifikationer og ansvarsmæssige forhold i forbindelse med delingen.
Idet en sådan "schemes-ordning" er et helt nyt koncept i europæisk finansiel regulering, må det forventes, at anvendelsen heraf i praksis vil føre til en række problemstillinger, som vil skulle forsøges løst i takt med udbredelsen af FIDA.
4. Endelig vedtagelse og ikrafttræden
Det er væsentligt at have sig for øje, at der for nu alene er tale om et forslag fra EU-Kommissionen.
Da der kan gå længe før der opnås enighed - særligt set i lyset af processen for eksempelvis MiCA-forordningen om kryptoaktiver og PSD2-direktivet om betalingstjenester, er der en reel sandsynlighed for, at forslaget ikke når at blive endeligt vedtaget, inden der afholdes valg til Europa-Parlamentet primo juni 2024.
I tilfælde heraf skal forslaget genfremsættes, hvilket vil forlænge processen yderligere.
Et forventet tidestimat vil derfor være, at FIDA-forordningen tidligst træder i kraft i andet halvår af 2025. Af den grund vil størstedelen af bestemmelserne heri derfor formentlig også først finde anvendelse fra andet halvår af 2027.