Menu luk

Ny Lunar-topchef: Der er brug for flere kvindelige rollemodeller

Topposterne i finanssektoren er domineret af mænd, så Lunar Banks nye CEO, 52-årige Vibeke Bak Solok, er et særsyn. Hun tiltræder 1. april, og selv om hun ikke vil udtale sig om sin nye rolle, har hun indvilget i et interview om ligestilling.

13. mar. 2023
3 min

Ganske få kvinder besidder rollen som CEO i finanssektoren herhjemme. Hvad er efter din mening baggrunden for denne skævhed i sektoren?

”Finanssektoren har historisk været ledet af mænd, også før kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet. Det har givet en særlig kultur, som først det seneste årti langsomt er ved at ændre sig. Kulturændring tager tid. Jeg tror på, at det kræver flere rollemodeller for at yngre kvinder i højere grad kan se sig selv som en del af de øverste ledergrupper i finanssektoren.”

Vibeke Bak Solak

Hvad er din egen oplevelse i forhold til at opbygge en karriere som kvinde i sektoren? Har du været nødt til at gøre noget anderledes end mændene omkring dig og har det haft nogen betydning, at der har været mangel på kvindelige rollemodeller?

Jeg har altid været drevet af en lyst til at gøre mit bedste og stige i graderne. Jeg startede min karriere i PwC, et revisions- og konsulenthus, som også aktivt søger at fastholde kvinderne. Skiftet fra revisionssektoren til finanssektoren var derfor ikke en speciel omvæltning i forhold til kulturen og behovet for kvindelige rollemodeller.”

”En refleksion i forhold til min egen oplevelse af min karriere er, at jeg i takt med at stige i graderne, og særligt efter vi fik vores to børn, også har følt, berettiget eller uberettiget, at jeg kunne være mere feminin i min væremåde og påklædning, og ikke skulle matche den maskuline kultur.”

Vibeke Bak Solok

Tiltræder sin nye stilling 1. april 2023.

Siden 2021 har hun siddet i bestyrelsen hos Lunar Group og Lunar Bank og kommer fra en stilling som finansdirektør hos ATP Ejendomme.

Har også mange års erfaring fra topposter i blandt andet Danske Bank.

Hvordan kan man gøre noget for at ændre det? 

”Mange ting er allerede ved at ændre sig. Se bare på de unge mennesker, som ikke ønsker sig et arbejdsliv som deres forældre. De vil i højere grad være fleksible og træffe valg, som passer til deres livssituation. Det gælder både “work from anywhere”, hyppige jobskifte og kravene til arbejdsgiveren.”

”Den ændring får en afsmittende effekt på kulturen på arbejdspladserne kombineret med, at vi skal have fortsat fokus på at skabe inkluderende kulturer, som appellerer til andre end bare de traditionelle maskuline værdier, omgangstone med videre. Jeg beundrer virksomheder, som stiller høje krav til sig selv, som f.eks. Lunar. Og er overbevist om at de virksomheder vil få nemmere ved at rekruttere, fastholde de dygtigste medarbejdere og få flere kvinder i ledelserne.”

"I takt med at stige i graderne har jeg følt, berettiget eller uberettiget, at jeg kunne være mere feminin i min væremåde og påklædning, og ikke skulle matche den maskuline kultur"
- Vibeke Bak Solak, CEO Lunar Bank

Hvordan har du det selv med at være rollemodel? Er det noget, du er bevidst om og hvad gør du evt. for at fremme kvinders mulighed for karriere?

"Jeg tænker ikke på mig selv som en rollemodel, men har fokus på at gøre det rigtige. Jeg er naturligvis glad, hvis jeg kan inspirere andre til at følge deres drømme og udleve deres potentiale."

"Gennem årene har jeg forsøgt at støtte mine medarbejdere i at blive den bedste version af dem selv – med de ønsker og værdier, som er vigtige for dem. For jeg tror på, at når mennesker lykkedes, så vokser vi, og når teams lykkedes ved at turde bruge hinandens kompetencer optimalt – så vokser både team og virksomhed."

Øget diversitet og ligestilling har været et fokuspunkt for Lunar. Er der efter din mening behov for dette fokus også fremover? 

"Jeg tror på, at diversitet i en virksomhed er nødvendigt for at få de bedste resultater. Vi kan ikke ret meget selv som enkeltpersoner, men sammen kan vi opnå fantastiske ting – hvis teamet sammensættes rigtigt. Og her tænker jeg både på faglige kompetencer, uddannelser, køn, alder, kultur, nationaliteter osv. Lunar er allerede stærke på diversitet og ligestilling, men naturligvis er det et fortsat fokusområde."

 

Seneste nyt