Menu luk

Nu kan Kurt få 5 fridage med løn til at gøre tjeneste i Hjemmeværnet

Danske Bank giver nu ansatte fem fridage med løn til at gøre tjeneste. Og det betyder meget, fortæller Kurt Hegelund Klausen, der er kaptajn og kompagnichef i Hjemmeværnet ved siden af sit job i banken.

6. nov 2023
7 min
16 9 Kurt Hegelund Klausen
"Jeg opfatter det som en anerkendelse af det arbejde, vi gør på vegne af samfundet,” siger Kurt Hegelund Klausen, der ved siden af jobbet i Danske Bank er frivillig i Hjemmeværnet. Foto: Privat

Hjælp til stormsikring, militær bevogtning eller generel bistand ved krisesituationer.

Fremover kan investeringsrådgiver i Danske Bank Kurt Hegelund Klausen få fri med løn fem dage om året til at gøre netop det.

Det er resultatet af en aftale, som Danske Bank har indgået med det danske forsvar og beredskab, der giver medarbejdere, der er reservister eller frivillige i Forsvaret, Hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen eller Kystredningstjenesten, fri med løn i fem dage om året til at gøre tjeneste.

Og det glæder Kurt Hegelund Klausen, der ved siden af jobbet i banken er kompagnichef og kaptajn i Hjemmeværnet.

”Jeg opfatter det som en anerkendelse af det arbejde, vi gør på vegne af samfundet,” siger han.

Stolt topchef

Udover Danske Bank er også DSB, Danfoss, Netcompany og Salling Group en del af aftalen. Og topchef i Danske Bank Carsten Egeriis glæder sig på LinkedIn over aftalen og hylder de ”reservister og frivillige, som er med til at værne om Danmarks beredskab, sikkerhed og fred”.

”I en verden med ekstreme hændelser og stor uforudsigelighed er der i den grad brug for dem, og jeg er stolt over, at vi i Danske Bank har medarbejdere, der brænder for at gøre en forskel både for vores kunder og for de samfund, vi alle sammen er en del af,” skriver han blandt andet.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
"Signalværdien og anerkendelsen af, at samfundet har brug for vores frivillige arbejde, er jeg glad for."
- Kurt Hegelund Klausen, investeringsrådgiver i Danske Bank og kompagnichef og kaptajn i Hjemmeværnet

Og for Kurt Hegelund Klausen ligger der en stor signalværdi i, at både hans egen arbejdsplads, men også andre store arbejdspladser i Danmark bakker op om det arbejde, som han og andre frivillige laver.

”De anerkender, at det er vigtigt, at vi er med til at løse de her opgaver. Og det er jo sådan nogle ting, man lever af som frivillig organisation. Og så giver det, vi laver, pludselig mening, siger han og tilføjer med et grin ”for det er altså ikke altid lige sjovt at ligge ude i en skov fem dage i regnvejr.”

16 9 Kurt Uniform På Jobbet
Da der i september var Uniform på jobbet-dag, holdt Kurt Hegelund Klausen blandt andet kundemøde i sin uniform. Foto: Privat

Pengene er ikke det vigtigste

Den 60-årige kompagnichef har været i Hjemmeværnet i 42 år, og for ham er det et vigtigt signal, som Danske Bank nu sender.

Tidligere har han brugt ferie- eller fridage, hvis han skulle på kursus eller indsættes i arbejdstiden. I sådanne tilfælde kan man få en kompensation af Hjemmeværnet svarende til dagpengesatsen på 911 kr. om dagen.

”Men det betyder jo, at folk, der har en højere løn end det, begynder at synes, at det koster dem for mange penge, og så har vi svært ved at skaffe folk,” siger Kurt Hegelund Klausen og peger på, at det for ham ikke er pengene, der er det vigtigste.

”Jeg lægger mange timer på andre tidspunkter alligevel og bruger ferie og fritid på det her. Så fem dage gør på den måde ikke den store forskel for mig, men signalværdien og anerkendelsen af, at samfundet har brug for vores frivillige arbejde, er jeg glad for,” siger han.

Han regner også med, at han vil komme til at gøre brug af de fem fridage, han nu får ret til.

Om aftalen

  • Det er fem danske virksomheder, der har underskrevet aftalen med danske forsvar og beredskab.
  • Virksomhederne er: Danske Bank, Danfoss, DSB, Netcompany og Salling Group.
  • De fem virksomheder giver alle deres medarbejdere, der er reservister eller frivillige i Forsvaret, Hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen og Kystredningstjenesten, fri med løn i fem dage om året til at gøre tjeneste.
  • Med aftalen igangsættes en implementeringsperiode på tre måneder med henblik på at samle erfaringer til brug for, at andre virksomheder kan indgå en lignende aftale i 2024.

Kilde: Interforce.dk

Hjemmeværnet dirigerer ikke bare trafik

Kurt Hegelund Klausen møder af og til folk, der har fordomme om, at Hjemmeværnet ikke laver andet end at dirigere trafikken ved cykelløb og kræmmermarkeder.

”Det tager jeg helt stille og roligt. Jeg har mødt det mange gange og prøver bare at fortælle folk, hvad det er, vi rent faktisk går og laver.  Ofte er det jo noget, som de ikke ser,” siger han og peger på, at Hjemmeværnet eksempelvis lige har haft omkring 500 frivillige til en stor militærøvelse i Oksbøl for at hjælpe med at træne soldater.

Ved stormen for nogle uger siden sørgede Hjemmeværnet for at spærre af, da der var fare for, at tagsten ville flyve af taget på det nybyggede Ikea-varehus i København, ligesom det frivillige værn også fik stablet et callcenter på benene under corona-krisen.

” Og efter terrorangrebet ved Krudttønden har vi også folk, der er trænet til at blive indsat til støtte for politiet, hvis der er behov for det,” forklarer Kurt Hegelund Klausen.

Udnytter kompetencer på tværs

Han lægger samtidig stor vægt på, at det er en fordel for både Danske Bank og Hjemmeværnet, at han er tilknyttet begge steder.

”Jeg får nogle kompetencer i Hjemmeværnet, som banken ikke kan give mig. Og omvendt får de også nogle kompetencer retur den anden vej rundt,” siger Kurt Hegelund Klausen.

Han kan blandt andet kan bruge sin militære forståelse, når de i banken taler om investeringer og den betydning, som både krigen i Ukraine og konflikten i Israel kan have for dem.

Omvendt bruger han også nogle af de ting, han har lært i banken i sit arbejde i Hjemmeværnet.

”Det er noget med at holde nogle strukturer og bryde ting ned i mindre bidder, så det er nemmere at finde ud af, hvad der er op og ned. Det er derfor, at jeg tror, at det her er godt for begge parter,” understreger Kurt Hegelund Klausen.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Seneste nyt