Menu luk

Nu har Charlotte ret til 26 ugers barsel med løn: ”Det er virkelig fedt”

Charlotte Tan Lange fik med den nye overenskomst ret til 26 ugers betalt barsel som medmor. "Det betyder meget for mig, det betyder meget for min kæreste og det betyder meget for vores barn,” siger hun.

26. jun. 2023
7 min
Dansk / English
Charlotte Tan Lange, der er Senior Analyst i Danske Bank, har nu ret til at holde 26 ugers barsel med fuld løn, når hendes kæreste har født deres fælles barn. Foto: Mathias Eis

Et håndslag mellem Finansforbundet og Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) i marts, har gjort barselspuslespillet meget lettere hjemme hos Charlotte Tan Lange og hendes kæreste Ina, der skal være forældre til september.

Det er Ina, der er gravid og skal føde barnet, mens Charlotte Tan Lange, der er Senior Analyst i Danske Bank, skal være medmor til den lille, nye beboer på matriklen.

Og på grund af det førnævnte håndslag i marts kan Charlotte Tan Lange nu holde 26 ugers barsel med fuld løn. Hende og andre medmødres ret til orlov steg nemlig med 10 uger med den nye overenskomst.

”Det er virkelig fedt,” siger hun.

"Det betyder meget for mig, det betyder meget for min kæreste og det betyder meget for vores barn.”
- Charlotte Tan Lange, Senior Analyst i Danske Bank

Vil være stor del af barnets start på livet

De ekstra uger, som Charlotte Tan Lange nu kan lægge i den fælles barselspulje, betyder, at de to kvinder kan fordele bleskift og barnevognsture mere ligeligt.

”Vi glæder os begge to helt vildt meget til at blive forældre og møde den lille person, der kommer til at fylde en kæmpe del af vores liv. Og vi mener, det er i vores begges og barnets interesse, at vi er ligeligt involveret i barnets liv – specielt her i starten,” siger Charlotte Tan Lange.

Hun understreger, at der selvfølgelig vil være nogle fysiske forskelle mellem de to, fordi det er kæresten, der bærer og føder barnet. Og de kan være svære at forudse effekten af.

”Men vi er enige om, at jeg har lige så meget ret til at bruge tid med barnet, til at knytte mig til det og til at lære det at kende. Og det glæder jeg mig utrolig meget til,” siger Charlotte Tan Lange og understreger, at de vil se den første periode an, inden de lægger sig 100 pct. fast på den endelige barselsfordeling.

Gå med i Copenhagen Pride den 19. august

Vær med til at markere Finansforbundets arbejde for ”Retten til at være dig” til årets Copenhagen Pride. Her vil vi også fejre, at den nye overenskomst nu giver lige rettigheder til barsel for fædre og medmødre.

Som medlem er du og din familie/venner inviteret.

Tilmeld dig her.

Sikrer ligestilling og anerkendelse

Men de har dog også gjort sig nogle tanker om, hvad barslen kan betyde for deres fremtidige arbejdsliv.

”Både min kæreste og jeg er ambitiøse med vores karrierer, og min kæreste vil ikke være væk fra hendes arbejde alt for længe,” siger Charlotte Tan Lange og forklarer, at der også kan være ulemper forbundet med at blive væk fra jobbet i for lang tid. Man kan eksempelvis gå glip af forfremmelser eller lønstigninger.

”På denne måde kan vi også dele de potentielle ulemper. Det er ikke fair, at det automatisk skal være hendes karriere, som det skal gå ud over.”

Samtidig føler Charlotte Tan Lange også, at det er med til at anerkende hendes rolle som medmor, at den bliver direkte nævnt i overenskomstens formuleringer.

”Det betyder helt sikkert noget for mig. Det signalerer meget klart, at man bliver anset for at være på lige fod. At man bliver tænkt med ind i det her og ikke bare er en tilføjelse i retning af ’at det gælder så i øvrigt også for dem, som har en rolle som far.’ Det, synes jeg, er rigtig fedt.”

Står opført som ”barnefar”

For selvom vi skriver 2023, er det ikke alle steder, at det er sådan.

For eksempel har Charlotte Tan Lange i forbindelse med, at hun skal anerkendes som barnets forælder underskrevet officielle dokumenter, hvor hun står opført som ”barnefar”.

”Det er ikke fordi, jeg bliver stødt over det, men jeg har det sådan, at hvorfor skal det være så låst i kasser, at hvis du er partner til en, der venter et barn, så er du faren?” spørger hun.

Hun er derfor også glad for at arbejde i en sektor, der går forrest, og som de første har fået regnbuefamiliers ret til barsel skrevet direkte ind i overenskomsten.

For ud over den udvidede ret til betalt barsel for medmødre, betyder den nye overenskomst også, at reglerne fra 1. januar 2024 også vil gælde for forældre tiltænkt en forældrelignende relation til barnet – først og fremmest LBGT+-familier, der efter gældende lov opnår barselsdagpenge.

”Det lyder måske lidt som en kliché, men jeg er stolt over det, og jeg synes det er megafedt,” siger Charlotte Tan Lange.

Den 30-årige senior analyst peger på, at det nogle gange godt kan føles som ren symbolik, når virksomheder bruger regnbuefarver i et væk eller holder store pridefester.

”Men når man gør sådan noget, så bliver det reelt. Det betyder meget for mig, det betyder meget for min kæreste og det betyder meget for vores barn.”

Både Charlotte Tan Lange og kæresten Ina er ambitiøse med deres karrierer og har derfor gjort sig tanker om, hvad barslen vil betyde for deres fremtidige arbejdsliv. Foto: Mathias Eis

Jobbet er et ”safe space”

Samtidig er hun også glad for at være på en arbejdsplads som Danske Bank, hvor der støttes op om LGBT+-dagsordenen. Det gælder både i det daglige, hvor mange ansatte går rundt med en nøglesnor med regnbuefarver, men også bankens arbejde med diversitet og inklusion og den udtalte støtte fra topledelsen.

”Det betyder meget for mig. Det kan godt være, at det er naivt, men jeg føler, at hvis jeg eksempelvis skulle opleve noget som chikane, så ville de have min ryg,” forklarer Charlotte Tan Lange.

En rapport fra forsknings- og rådgivningsvirksomhed Als Research viser, at 19 procent af LGBT-personer i 2019 har oplevet en negativ attitude over for LGBT-personer på deres arbejdsplads. 27 procent angiver samtidig, at de ikke kan være fuldt åbne på deres arbejdsplads. For Charlotte Tan Lange er det stikmodsat, når hun går på arbejde i Danske Bank.

”For mig har det været et ’safe space’, og det har aldrig været noget, jeg har følt, jeg skulle gemme fra nogen,” forklarer hun.

Vil sende signal til usikre kolleger

Charlotte Tan Lange er derfor også aktiv i Danske Banks regnbuenetværk, som er stiftet af medarbejdere og blandt andet har til formål at forbedre forholdene for LGBT+-kolleger i banken.

”Det bidrager til, at vi har en bedre arbejdsplads, hvor man ellers kan føle sig sikker i det liv, man lever, og man ikke behøver gemme det for nogen,” forklarer Charlotte Tan Lange.

Hun gør heller ikke selv noget for at skjule, at hun er kæreste med en kvinde. Tværtimod er hun bevidst meget åben omkring sin seksualitet på jobbet.

”Det er jeg for at sende et signal til andre medlemmer af LGBTQ+-miljøet, som måske ikke er lige så komfortable med at være åbne omkring det – ’jeg er her for dig, hvis du har brug for et safe space’,” forklarer hun.

En åben og ærlig tilgang

Selv blev hun bevidst om, at hun var homoseksuel, da hun var i starten af tyverne. Og hun besluttede sig allerede dengang for, at hendes tilgang skulle være at svare ærligt, hvis nogen spurgte, men hun ville ikke selv være den, der bragte det på banen.

”Det er også sådan, jeg gør det nu. Det er ikke fordi, jeg kommer ind på arbejdspladsen og siger ’hør lige her, jeg er homoseksuel.’ Men det sker meget naturligt, når man starter et nyt sted og skal fortælle om sig selv, så er jeg meget bevidst om at sige, ’jeg bor på Frederiksberg med min kæreste, og HUN er principal specialist med fokus på it.’ For så ved alle det,” forklarer hun.

Hun har også kun mødt støtte og opbakning fra kolleger, efter hun annoncerede, at hun snart skal være mor og vil gøre brug af sin nye ret til mere betalt barsel.

”De har været meget støttende og glade på mine vegne. Det eneste, de lige skulle være helt sikre på, var, om det var mig eller min kæreste, der var gravid,” siger Charlotte Tan Lange og griner.

Seneste nyt