Menu luk

Nordea-ansatte strikker huer til for tidligt fødte

En idé fra en ansat blev til 600 strikkede huer til for tidligt fødte på to af landets neonatalafdelinger. ”Jeg håber, at det kan inspirere andre til at åbne munden når de får en god idé,” lyder opfordringen.

30. okt. 2023
5 min
Ansatte i Nordea har strikket ca. 600 huer til for tidligt fødte på to neonatalafdelinger. Foto: Privat

Det var en tilfældig idé, der førte til, at to af landets neonatalafdelinger nu kan give for tidligt fødte babyer huer på, der er strikket af Nordea-ansatte.

Det fortæller Henriette Pronk, der arbejder med kvalitetssikring og optimering inden for Cash Management i Nordea Danmark, og Erika Klavint, der er strategic partner i banken.

”Det har været sjovt at se, at en enkelt lille idé, der ikke har kostet særlig meget, kan skabe så stor værdi. Det, synes jeg, er meget fascinerende,” siger Henriette Pronk.

Det var hende, der oprindeligt fik idéen med at få kollegerne til at gribe strikkepindene og lave huer til for tidligt fødte babyer. Det er nu blevet til ca. 600 huer, der er blevet afleveret til neonatalafdelinger på Rigshospitalet og Herlev Hospital.

”Det var meget rørende at se, hvor glade de blev, da vi afleverede dem,” fortæller Henriette Pronk, der fik idéen, da hun blev inviteret med i en strikkeklub af en veninde. Da hun ikke havde haft strikkepinde i hånden i 30 år, ville hun gerne starte med noget, der var nemt og hurtigt at gå til. En kollega, der arbejder frivilligt i Røde Kors, foreslog, at hun kunne strikke de små babyhuer, der hjælper med at holde de for tidligt fødte varme.

”Og så blev jeg grebet af det,” siger hun.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Erika Klavint (tv) og Henriette Pronk (th) fik i fælleskab idéen med at strikke huer til for tidligt fødte til at flyve. Foto: Privat og Mathias Eis

En inkluderende arbejdsplads

Henriette Pronk er én af 2 forpersoner i Nordeas medarbejder-gruppe for LGBTQ+-personer og allierede, og efter at have strikket løs i noget tid, kom hun til at tænke på det arbejde, som en anden af bankens seks medarbejdergrupper, eller ERG’er som de kaldes internt, laver. Nemlig gruppen for handicap, som kollegaen Erika Klavint er i front for.

”Det er jo en risiko med for tidligt fødte børn, at de vil få problemer senere i livet. Og noget af det, vi blandt andet arbejder på i vores ERG, er, at når de her børn kommer ud på arbejdsmarkedet om 20 år, så er de velkomne. Og det er uanset, om de har autisme, adhd, sidder i kørestol eller hvad det nu måtte være. Det handler om at sikre en arbejdsplads, der er inkluderende for alle,” forklarer Erika Klavint.

For hende er det også lidt af en hjertesag, fordi hun selv har en søn, der har været indlagt på en neonatalafdeling og senere i livet er blevet diagnosticeret med autisme.

Hun kunne straks se muligheder i at få ideen med de strikkede babyhuer til at flyve i fællesskab mellem de to medarbejdergrupper. De fandt penge til at købe garn for, og her tænkte de meget over farvevalget for også at give projektet en LGBTQ+-vinkel, forklarer Henriette Pronk.

”Vi ville gerne sikre, at forældre, der har en ikke kønsspecifik tilgang til livet, også skulle tilgodeses. Derfor gik vi bevidst efter ikke kun at vælge traditionelle drenge- og pigefarver, men også farver der ikke nødvendigvis opfattes som kønsspecifikke” siger hun.

”Det her ikke kunne lade sig gøre, hvis vi ikke havde andre kræfter med. Folk har været så glade for at bidrage."
- Erika Klavint, strategic partner i Nordea Danmark og forperson for bankens ERG for handicap

Stor opbakning fra kolleger og ledelse

De lægger begge stor vægt på den opbakning, de har fået fra både ledelsen i Nordea Danmark, men også alle de kolleger, der har lagt tid og kræfter i at strikke de mange huer.

”Det her ikke kunne lade sig gøre, hvis vi ikke havde andre kræfter med. Folk har været så glade for at bidrage,” fortæller Erika Klavint.

Hun peger også på, at de ansatte i Nordea har 16 frivillige arbejdstimer om året relateret til ERG-arbejdet.

”Det er jo fantastisk, at Nordea som finansinstitution støtter op om det her,” siger Erika Klavint. Både hende og Henriette Pronk er også overvældede over de tilbagemeldinger, der har fået fra kolleger – også nogle, der selv har prøvet at have et barn på en neonatalafdeling.

”De ved, hvad det betyder, når man står i den situation. Og selvom det kan være flere år siden, har mange gemt huerne fra dengang, siger Henriette Pronk og Erika Klavint supplerer:

”Det er en bred diversitet i de kolleger, der har rakt ud og sagt, det er fedt, at I gør det her. Og det er superfedt, at vi får den opbakning.”

En ekstra værdi

De fremhæver også begge den store betydning, som de frivillige medarbejderdrevne grupper har i banken.

”Vi er jo et supplement til ledere, HR og tillidsmandssystemet. Vi er herude på gulvet, og som kolleger kan vi gøre rigtig meget for hinanden,” siger Erika Klavint.

Det er ikke så tit, at de seks grupper laver projekter på tværs, men samarbejdet om babyhuerne har vist de to forpersoner, at der er et potentiale.

”Det her er et godt eksempel på, at det virkelig kan give en ekstra værdi, at man er mere end én,” siger Erika Klavint.

Og så mener de også, at det er et godt eksempel på, hvordan små idéer kan vokse og skabe stor værdi.

”Jeg håber, at det kan inspirere andre til at åbne munden når de får en god idé. Meget kan faktisk godt føres ud i livet når vi er fælles om det; også selvom vi har travlt på jobbet” siger Henriette Pronk.

ERG-grupper i Nordea

ERG’er eller Employee Resource Groups er frivillige medarbejderdrevne grupper, der bidrager til at fremme en inkluderende arbejdsplads.

I Nordea i Danmark er der frivillige grupper, der fokuserer på: alder, køn, LGBTQ+, handicap, religion og trosretning samt kulturel baggrund.


Emner

Seneste nyt