Menu luk

Melodi Grand Prix og kærlighed sendte Federico til Danmark: Nu kæmper han for LGBTQ+-kollegers rettigheder

I Danmark og Danske Bank fandt colombianske Federico Luna Thorrens ved et tilfælde alt, hvad han ledte efter. Nu brænder han for at gøre en forskel for LGBTQ+-kolleger i banken.

3. aug. 2023
6 min
Dansk / English
Danske Rainbow Network er siden opstarten i 2019 vokset fra 30 personer til en medlemsskare, der i dag tæller mere end 600. Netværket er uafhængigt og drevet af medarbejdere. En af dem er næstformand Federico Luna Thorrens. Foto: Mathias Eis

Barselsrettigheder for regnbuefamilier og instruktioner i, hvordan man gør arbejdslivet lettere for transkønnede kolleger.

Det er bare noget af det, som ’Danske Rainbow Network’ har sat på dagsordenen og fået implementeret i Danske Bank.

Netværket er stiftet og drevet af medarbejdere og er for LGBTQ+-personer og allierede Danske Bank-ansatte. Det har blandt andet til formål at flytte banken i forhold til diversitet og inklusion.

Og en af dem, der kæmper for at sætte netværket og dets arbejde på dagsordenen, er Federico Luna Thorrens, der er AML Adviser i banken og næstformand i Danske Rainbow Network.

Og der er en god grund til, at regnbuenetværket er vigtigt, mener den 33-årige colombianer.

”Det får os til at tale og tænke over, hvad diversitet er fra et andet perspektiv. Og det er et sted, hvor folk kan finde ikke bare trøst, men også føle sig afslappet i at være sig selv. Og så hjælper det ikke bare banken, men også folk uden for banken og samfundet generelt til at se fremad,” siger Federico Luna Thorrens, der selv er homoseksuel og meget åben omkring det.

For ham har netværket også betydet et fællesskab ud over det, han har med sine nærmeste kolleger. Noget der betyder utrolig meget for ham – især som udlænding i Danmark.

Da jeg kom hertil, fandt jeg ud af, at det var præcis, hvad jeg havde ledt efter.
- Federico Luna Thorrens, AML Adviser og næstformand i Danske Rainbow Network

Kom til Danmark ved en tilfældighed

Det var i første omgang lidt af en tilfældighed, der sendte Federico Luna Thorrens til Danmark.
Eller faktisk var det Eurovision, der trak ham mod de mere nordlige breddegrader.

Det europæiske Melodi Gran Prix blev i 2013 afholdt i Malmø, men da alle overnatningsmuligheder var fuldt bookede i den svenske by, søgte Federico Luna Thorrens mod København.

Her mødte han tilfældigt en mand, som han forelskede sig i. Og mens danskerne sundede sig over Emilie De Forrest overraskende grandprix-sejr i Malmø, voksede kærligheden og København på Federico Luna Thorrens.

”Kærlighed bragte mig hertil. Forholdet sluttede sidenhen, men så forelskede jeg mig i landet og byen i stedet, og jeg besluttede mig for at blive,” siger Federico Luna Thorrens og griner, mens han slår ud med armene mod hovedstadens tårne fra tagterrassen på Danske Banks hovedsæde i Holmens Kanal.

Ville ikke blive i Colombia

Colombianeren har altid vidst, at han ikke skulle blive boende i sit hjemland.

”Folk i Colombia lever under konstant stress, når det kommer til sikkerhedsniveau, kriminalitet og mængden af korruption. Det er noget, jeg ikke kan ændre, og når jeg kun har et liv, så ville jeg gøre mit allerbedste for at finde lykken et andet sted,” forklarer Federico Luna Thorrens.

Han er vokset op i en familie fra de lavere sociale lag i det sydamerikanske land. Han gik i en katolsk grundskole med meget konservative og strikse værdier, hvilket i første omgang fik ham til at lægge låg på de følelser og tanker, han havde omkring sin seksualitet. Det ændrede sig dog, da han kom på universitet, hvor han fandt en langt større frihed til at være sig selv.

Federico Luna Thorrens har også altid fået opbakning hjemmefra - også når det kom til hans seksualitet. Familien har altid taget imod hans partnere med åbne arme.

”For dem er det vigtigste at se, at jeg er sammen med en, jeg elsker og som elsker mig – og så er det lige meget, hvilket køn de har. Jeg har meget privilegeret i den henseende, og jeg kender da også mange, der ikke har haft den samme mulighed,” siger han.

Men for ham faldt det hele på plads, da han kom til Danmark.

”Da jeg kom hertil, fandt jeg ud af, at det var præcis, hvad jeg havde ledt efter,” forklarer han.

Gå med i Copenhagen Pride den 19. august

Vær med til at markere Finansforbundets arbejde for ”Retten til at være dig” til årets Copenhagen Pride.

Her vil vi også fejre, at den nye overenskomst nu giver lige rettigheder til barsel for fædre og medmødre.

Som medlem er du og din familie/venner inviteret.

Tilmeld dig her.

”Danske Bank har givet mig et sted at høre til”

I den fortælling spiller Danske Bank også en central rolle. Det er tre år siden, Federico Luna Thorrens startede i banken kun et par måneder før, at corona lagde landets arbejdspladser øde.

Som uddannet kulturgeograf var det ellers ikke skrevet i stjernerne, at han skulle arbejde i en dansk bank. Men erfaring fra en kundeserviceafdeling i et sygeforskringselskab sendte ham på en bekendts anbefaling mod Danske Banks LC&I-afdeling, hvor han i dag er ansat.

Banken hjalp ham i processen med at få arbejdsvisum og opholdstilladelse i Danmark – noget som godt kan være svært som ikke EU-borger.

Og det betyder meget for Federico Luna Thorrens.

”Det ændrede helt sikkert mit liv fra at være tæt på at tage tilbage til Colombia til endelig at føle, at der er et sted, jeg hører til. Det er noget, jeg altid vil være taknemmelig for, at Danske Bank gjorde muligt for mig,” siger han.

Jeg er meget stolt af de ting, som netværket har opnået. Og det rører mig meget, når eksempelvis forældre af samme køn får de samme barselsrettigheder som alle andre.
- Federico Luna Thorrens, AML Adviser og næstformand i Danske Rainbow Network

Fra 30 til 600 medlemmer

Derfor betyder det også meget for ham at lægge tid og kræfter i regnbuenetværket, der i hans optik er med til at give Danske Bank et ry som et mere inkluderende sted at arbejde.

”Medarbejdere er ikke ens, og det handler ikke kun om seksuel orientering. Med globaliseringen er der folk som mig, der flytter rundt i verden, og banken har jo også kontorer i Indien, Litauen, Polen og Norge. Vi har også fået flere kvinder på topposter. Alt i alt er det et faktum, at der er og vil komme flere diverse ansigter i banken,” siger Federico Luna Thorrens.

Han understreger, at netværket, der siden opstarten i 2019 er vokset fra 30 personer til en medlemsskare, der i dag tæller mere end 600, er uafhængigt og drevet af medarbejdere. Men der er et godt og konstruktivt samarbejde med ledelsen, som også støtter netværket økonomisk og tager det med på råd, når der skal implementeres nye politikker og retningslinjer i banken.

”Jeg er meget stolt af de ting, som netværket har opnået. Og det rører mig meget, når eksempelvis forældre af samme køn får de samme barselsrettigheder som alle andre i banken - og at vi faktisk også inspirerer regnbuenetværk i andre virksomheder til at skabe forandringer for et bedre liv for alle,” siger Federico Luna Thorrens.

LÆS OGSÅ: Nu har Charlotte ret til 26 ugers barsel med løn: "Det er virkelig fedt"


Emner

Seneste nyt