Kent Petersen takker af som formand: Jeg har elsket hvert minut
I næste uge stopper Kent Petersen efter 19 år i spidsen for Finansforbundet. Han er gået fra kampklar med skamstøtte og arbejdsnedlæggelse til at tro på dialog og balance som vejen til de bedste resultater.
Kent Petersen bliver afløst på posten af Dorrit Brandt, som er eneste kandidat til formandsposten.
Foran venter en pause til at tage formanden og fagbevægelsen af og træde ud som Kent Petersen, der holder alle døre åbne for et nyt arbejdsliv. Men ikke kan forestille sig at arbejde uden ’purporse’, det større formål, som har fået ham til at arbejde uden nogensinde at tælle timer.
”Det siger min familie nu, at jeg skal i højere grad,” tilføjer han med et skævt smil.
”Skulle du ikke?”
At Kent Petersen overhovedet sidder her efter 19 år i spidsen for de finansansatte skyldes to gange, han sagde ja til spørgsmålet: ”Skulle du ikke..?”
Første gang sommeren efter sin studentereksamen, hvor han havde fået et afløserjob i brevarkivet i Privatbanken på Christianshavn. Da sommerferien var ved at slutte, kom hans chef og spurgte, om ikke Kent skulle blive i banken som elev? De havde fået et afbud og havde en ledig plads i Holte, og Kent Petersen havde ikke lige andre planer, så det blev et ja.
Noget, der passede ham så godt, at han skrottede sin drøm om at blive karrieresoldat, og vendte tilbage til Privatbanken efter sin værnepligt.
6 nedslag: Det er Kent Petersen særlig stolt af
- Vi har en af Danmarks bedste overenskomster, der sikrer gode vilkår på de finansielle arbejdspladser, og som via de mange virksomhedsoverenskomster er blevet tilpasset den enkelte arbejdsplads.
- I dag er det helt normalt. Men helt tilbage i de store fyringsrunder var outplacementforløb for menige medarbejdere slet ikke en mulighed. Jeg forslog Unibank at sende de opsagte på kurser i EDB og fik oprettet kurserne rundt i hele landet. Det er vigtigt at komme godt videre, og det har vi været med til at skabe et helt andet blik på i dag.
- Det danske fintech-miljø er et skoleeksempel på, at vi kan få noget godt ud af forandringer. Det er nu en af de danske styrkepositioner, og der er skabt mere end 4.000 arbejdspladser og egen overenskomst. Jeg er stolt over, at Finansforbundet har været med at drive det helt fra starten, selv da få troede på det.
- Jeg er stolt af skabelsen af Velliv og det rendyrkede medlemseje i foreningen, som jo ad tre omgange blev helt udskilt fra TryghedsGruppen og Nordea Liv og Pension. I dag er Velliv ejet 100% af de 400.000 kunder i Velliv Foreningen. Det giver værdi for den enkelte opsparer og mulighed for at gøre en samfundsindsats for mental sundhed.
- Finansforbundet står rigtig stærkt som organisation. Vi har aldrig haft så mange medlemmer. Vi er til stede ude på uddannelsesinstitutionerne. Vi har en sund økonomi og et fantastisk uddannelsessetup, hvor over 10.000 deltog sidste år.
- Vi fremstår som en visionær og troværdig organisation, der hele tiden søger nye veje gennem projekter og tiltag, der støtter op om medlemmernes arbejdsliv i en konstant forandret verden.
Faste principper og åbenhed for dialog
Den Kent Petersen, der siger farvel nu, er kendt for sin tætte dialog med arbejdsgiverne. Noget helt særligt blandt de danske fagforeninger.
Men den Kent Petersen, der i 2004 blev valgt første gang som først næstformand og i 2009 som formand havde en anden tilgang. Han var vred og klar til at gå i kødet på arbejdsgiverne.
Som tillidsmand var han med, da medarbejderne i hans filial nedlagde arbejdet i 2-3 timer (noget uhørt i sektoren) og åbnede over middag.
Og i sine første år som næstformand stod han bag den såkaldte ’skamstøtte’ på Finansforbundet hjemmeside: Når virksomheder ikke levede op til Finansforbundets krav omkring fyringer eller fratrædelser blev deres navn sat op på skamstøtten. En gimmick, der i 2008 kostede Finansforbundet en bod 100.000 kroner, da Arbejdsretten afgjorde, at det var et ”utilbørligt kampskridt”.
Kent Petersen griner. Han har ingen fortrydelse, men i dag vil det være utænkeligt.
”Vi har landets bedste overenskomst i dag, og den er skabt af rigtig mange års arbejde. Og skal jeg pege på hvorfor, så er det fordi vi netop har dialogen og samarbejdet med arbejdsgiverne. Jeg har altid stræbt efter at holde fast i det helt grundlæggende, der fik mig til at blive tillidsmand, men jeg også indset, at det altså kræver åbenhed for at tale fornuftigt sammen, hvis man skal skabe resultater” siger han.
Han understreger, at det ikke handler om at lægge sig fladt ned og ikke stå fast på principper og rettigheder. Men om at lytte og at give og tage med forståelse for de behov arbejdsgiverne sidder med.
Tidligere var tilgangen, at Finansforbundet skulle kæmpe for, at medlemmerne kunne beholde de job, de havde. Imens buldrede udviklingen frem.
”Vi kæmpede for, at alle skulle beholde deres daværende job. Men vi skiftede til et fokus på at skabe gode arbejdsliv og arbejdspladser til medarbejderne, også selvom deres konkrete job forandrede sig, og lige meget hvor i den finansielle sektor, de kom hen. Gennem dialog med arbejdsgiverne og ved at have øje for nye arbejdsområder indenfor finans,” siger Kent Petersen.
Stress blev til projekt
Personligt er det også en mere rolig og afbalanceret Kent Petersen, der forlader Finansforbundet. Ikke bare på grund af erfaringer og tiden, der er gået, men især efter det hul han ramte i 2018 med stress og efterfølgende angstanfald, når han skulle ud og tale for mange.
Han kom helt igennem det, men var væk i tre måneder, og arbejder stadig efter et princip om at have mødefri om mandagen. Hans oplevelser er blevet til projekt med grupper af stressramte, der hjælper hinanden på vej tilbage i arbejdslivet.