Menu luk

Jyske Bank giver stor magt til udviklerne: "De skal i virkeligheden drive deres egen virksomhed"

Med en Spotify-inspireret arbejdsmetode har Jyske Bank formået at hæve sin virtuelle bankfilial til nye højder, mener bankdirektør Peter Schleidt. I dag leverer 26 teams releases hver 14. dag, og ændringerne slår igennem på alle platforme.

14. jun. 2023
6 min

I klassiske og fornemme kontorrammer hos Jyske Banks kontor i Lyngby er der højt humør, da bankdirektør Peter Schleidt tager imod Finansforbundet. 

Flankeret af nybagte croissanter, varm kaffe og små underkopper fortæller Peter Schleidt med selvsikkerhed i stemmen, at Jyske Banks udviklingsorganisation er et helt andet sted end for blot få år siden.

Det er ikke mindst årsagen til, at Jyske Banks digitale flagskib, net- og mobilbanken, er blandt de bedste på markedet, mener han. 

For på toppen af en helt ny måde at arbejde på som led i en strategisk storsatsning er den privatrettede netbank udskiftet med en toptunet platform, der på godt jysk ikke er så ringe end da.

"Vi er ved at være der. Nu har vi noget, som er på niveau med de bedste," siger Peter Schleidt om den virtuelle bankfilial. 

Han fremhæver navnlig, hvordan der senest er åbnet op for, at nye versioner af netbanken kan udrulles på tværs af forskellige mobilplatforme, tablets og web på samme tid og i samme version.

"Når vi udvikler en ny funktion eller retter noget, slår det igennem på tværs. Kunderne ser det samme. Det er noget af det, der virkelig betyder noget for mig, og jeg er sikker på, at det også gælder kunderne," tilføjer han.

"Da jeg begyndte, var vores net- og mobil-bankplatform bygget for mange år siden," siger Peter Schleidt, bankdirektør hos Jyske Bank.

Digital kickstarter

Jyske Banks nuværende netbank står i skærende kontrast til situationen, da Peter Schleidt i 2017 skiftede et job som koncerndirektør hos TDC ud med Jyske Bank-koncernen.

Endnu tidligere havde han været en elementær del af Dansk Banks digitale armbevægelser i knap 25 år - først som CTO, siden som CIO og executive vice president. Han var blandt andet en af de bærende kræfter bag MobilePay.

Det var den erfaring, han tog med sig i 2017, da han blev stillet over for opgaven om at bringe Jyske Bank op på de helt tunge digitale klinger.

Og med en særlig forkærlighed for brugeroplevelse og relationen mellem bank og kunde på de digitale platforme var det hurtigt tydeligt for ham, at der skulle ske noget med især netbanken.

"Da jeg begyndte, var vores net- og mobil-bankplatform bygget for mange år siden. Det var udviklet på gammeldags teknologi, vi leverede langsomt, og det var ikke nær så godt, som det kunne have været," siger han.

Allerede inden for det første år, efter Peter Schleidt kom til Jyske Bank, blev det besluttet at foretage en digital kickstart.  

"Vi starter helt forfra."

"Vi var nødt til at udvikle en ny netbank med nutidens muligheder uden de begrænsninger, som vi tidligere var tynget af," siger han nøgternt.

"For at få mere autonomi og selvbestemmelse ud i it-organisationen indførte vi en Spotify-model. Det gav os nogle af de fordele, der er hos mindre agile virksomheder."
- Peter Schleidt, bankdirektør hos Jyske Bank.

Resultatet blev en ny cloud-baseret platform, og det blev besluttet at organisere Jyske Bank på en anderledes måde inspireret af den svenske musiktjeneste Spotify.  

"Vores it-udvikling var ikke så produktiv som en lille virksomheds, hvilket er helt normalt for større virksomheder. For at få mere autonomi og selvbestemmelse ud i it-organisationen indførte vi en Spotify-model. Det gav os nogle af de fordele, der er hos mindre agile virksomheder," siger han.

26 teams arbejder i Spotify-model

Spotify-modellen, som Peter Schleidt taler om, har i sin grundform fokus på selvledelse, tværfaglighed og innovation og befinder sig en agil verdenskontekst. Modellen forsøger blandt andet at trække det agile univers ned i et nogenlunde simpelt rammeværk med frihed under ansvar.

I Spotify-modellen består et team typisk af otte personer, fx it-udvikler, QA, UX designer, subject matter expert etc. De bestemmer i højere grad selv, hvordan de prioriterer og løser opgaver inden for en aftalt ramme.

I dag arbejder 8 teams, eller squads, som det hedder på Spotify’isk, specifikt på at udvikle Jyske Banks netbank. Herudover er der 18 teams hos Bankdata, som Jyske Bank overgik til i 2012.

Det er på mange måder en ny virkelighed de it-ansatte i dag befinder sig i hos Jyske Bank.

"De skal i virkeligheden drive deres egen virksomhed - selvfølgelig inden for nogle rammer og med en bestyrelse. Vi kan ikke have 26 teams, der kører i hver sin retning, og ledelsen har ligesom en bestyrelse fortsat noget at sige. Men idéen er at give rigtig meget frihed og ansvar. Det kræver mennesker, der er dygtige til at samarbejde og har arbejdet sammen i et vis stykke tid," siger Peter Schleidt. 

Blå bog

Peter Schleidt, bankdirektør hos Jyske Bank siden 2017, har direktionsansvaret for forretningskoncepter, forretningsservice, ejendomme og indkøb samt forebyggelse af finansiel kriminalitet.

Han sidder også i bestyrelsen hos Copenhagen Fintech og er medlem af Statens IT-Råd.

Danske Bank fylder en stor del af Peter Schleidts karriere, hvor han nåede at være i knap 25 år. Først som CTO og fra 2004 og frem til 2013 som CIO og executive vice president.

Peter Schleidt var en af de første, der så potentialet i, hvad der senere blev kendt som MobilePay.

Tidligere har han også været koncerndirektør i TDC.

Peter Schleidt er født 29. maj 1964 og er uddannet civilingeniør fra DTU i 1989.

Resultatet af forandringerne i måden at arbejde på er, at der de seneste år er kommet enorm fart på de digitale forbedringer.

Tidligere var det lange og store projekter, hvor der kunne være langt mellem produktopdateringer og fejlretninger til netbanken. I dag leveres der releases hver 14. dag, og sådan har det været i flere år nu, fortæller Peter Schleidt.

'De andre banker ville ikke være med'

En stor del af udviklingen er sket i regi af samarbejdet i Bankdata, der i 2021 kunne begynde at udrulle den spritnye netbank. 

Første bank, der fik adgang til den nye version, var det største medlem - måske også fordi projektet ifølge Peter Schleidt sådan set begyndte hos Jyske Bank.

"Da vi i Jyske tog beslutningen om en ny netbank, ville de andre medlemmer ikke være med. De var ikke klar til at investere. Lidt senere i processen, da de kunne se, hvad der kom ud af det, ville de godt. Og så blev det et fælles projekt," fortæller han.

Det er han sådan set godt tilfreds med. Det har nemlig været helt afgørende med et velfungerende samarbejde hos Bankdata, pointerer han.

Selvom Jyske Bank bruger 1,3 milliarder kroner på it om året og har cirka 250 it-udviklere er det ifølge Peter Schleidt stadig ikke nok volumen til at kunne køre og udvikle alt selv.

"Hvis vi havde haft den dobbelt markedsandel som Danske Bank eller Nordea kunne det måske have været mere effektivt at have det hele selv. Men for nu er vi alt for små til det," siger han.

"Når ændringerne er kontrolleret og testet for en masse parametre, slår det et minut efter igennem på tværs af alle teams."
- Peter Schleidt, bankdirektør hos Jyske Bank.

Fokus på netbank til erhverv

I sommeren 2023 med høj sol glæder Peter Schleidt sig over, at den private del af netbanken er kommet så meget på plads, at der nu er båndbredde til at kaste sig mere intensivt over andre dele af den digitale palet. 

Ny version af en netbank til erhvervssegmentet skal nu have kærlighed, og den er netop gået i produktion, fortæller han.   

Udviklingen til erhverv er lagt ind i samme Spotify-model, i en cyklus med hurtige releases hver 14. dag i tæt samarbejdet med Bankdata, og der er alt mulige grund til at være optimistisk for fremtidens digitale bank, mener han.

"På trods af, at udviklerne sidder på tværs, foregår samarbejdet enormt effektivt. Når teams skal tjekke, rettet og tilføje kode foregår det helt åbent. Når ændringerne er kontrolleret og testet for en masse parametre, slår det et minut efter igennem på tværs af alle teams – også kendt som continuous integration.”

"Det begynder virkelig at give noget," pointerer Peter Schleidt, der nu skal videre til Christiansborg til møde med skatteminister Jeppe Bruus (S).

IT-ansatte

Finansforbundet er også for dig, der arbejder med it i den finansielle sektor. Du får adgang til nogle af Danmarks bedste it-kurser, arrangementer, netværk og nyheder om finans-it, tech og digitalisering.

Seneste nyt