Ilddåb i PFA Bank
Lis Dalgaard blev tillidsrepræsentant i PFA Bank 1. juni. Mindre end to uger senere blev banken opkøbt af Jyske Bank.
”Jeg har ikke siddet meget ned de seneste dage.”
Lis Dalgaard blev kastet direkte ind i en flod af opgaver, da hun ved månedens indgang tiltrådte som ny tillidsrepræsentant i PFA Bank, hvor hun har været ansat i it-afdelingen siden årsskiftet.
”Ingen af mine kolleger havde vist set det komme, så det var et stort chok, da de fik informationen om, at deres arbejdsplads er blevet solgt,” siger tillidsrepræsentanten, der som foreskrevet fik oplysningerne dagen forinden og selv blev meget overrasket.
Med salget følger en lang række møder og informationer, som hun er involveret i og skal forholde sig til. Heldigvis har hun adskille års erfaring som tillids-, fællestillids- og arbejdsmiljørepræsentant fra andre arbejdspladser, senest Coop Bank.
”Jeg kan godt lide de små banker, derfor var jeg også glad for at begynde i PFA Bank. Det er en rigtig fin, lille bank, synes jeg. Men sådan er livet, og heldigvis er vi bankfolk omstillingsparate. Jeg er sikker på, der vil blive taget godt imod os i Jyske Bank.”
Ubesvarede spørgsmål
PFA Bank har eksisteret siden 2012, da den blev åbnet med tre medarbejdere. En del af de nuværende ansatte har opbygget mange års anciennitet efterhånden.
”Det er en stor besked at modtage, at man er opkøbt sammen med sin arbejdsplads. Vi er forskellige og reagerer forskelligt, men selvfølgelig er der nogle spørgsmål, alle gerne vil have svar på,” konstaterer Lis Dalgaard.
Det er især spørgsmålet om, hvor den fysiske arbejdsplads bliver for den enkelte, om man forbliver samlet eller splittes op - og om der er job til alle.
Endnu er der heller ikke sat dato på, hvornår der sker noget konkret for medarbejderne, officielt overdragelse ventes at blive 30. september, hvis myndighederne godkender købet.
"Udmeldinger er, at Jyske Bank er interesseret i os i samlet flok, alle kan komme med over, også studentermedhjælpere. Det må vi tro på. Vi ved ikke, hvor vi skal sidde, men fik at vide, at vi ikke skal til hovedsædet i Silkeborg og formentlig kan blive i København.”
Tænker på kunderne
Det er naturligvis vigtigt at få afklaret for den enkelte, men der er også en stor optagethed af, hvilken effekt opkøbet får for kunderne, fortæller hun:
”Det er faktisk utroligt i en situation, hvor der er så meget på spil for den enkelte, er mange af mine kolleger bekymret for: ”Hvad sker der med vores kunder?” i stedet for, ”Hvad der sker med mig?
Selv om der er spørgsmål, som endnu ikke kan besvares, er tillidsrepræsentantens oplevelse, at ledelsen gør, hvad den kan for at holde medarbejderne opdaterede.
”Der blev allerede første dag holdt tre informationsmøder. Processen kører efter bogen, der bliver sørget for, at alle får de tilgængelige informationer.”