Menu luk

I Nationalbanken vælger du selv dine helligdage

Yom kippur eller Kristi himmelfart. Hvis man bekender sig til en anden tro end kristendommen, har man ret til at holde fri på to af de helligdage, religionen indebærer.

19. jun. 2023
2 min
Både Robert Wederkinck, formand for personaleforeningen, og Lotte Bøjer, der er chef for HR og strategi i Nationalbanken, er enige om, at der god signalværdi i at give medarbejderne mulighed for at tage fri på religiøse helligdage.

”Kan jeg få fri til Yom kippur?”

Det spørgsmål til chefen er overflødiggjort i Nationalbanken. Hvis man er blandt de godt 500 ansatte og bekender sig til en anden tro end kristendommen, har man ret til at holde fri to dage for at markere helligdage, der knytter sig til denne tro.

Som en del af overenskomsten har alle ansatte ret til særlige fridage, hvor placeringen skal aftales med og godkendes af daglig leder. Men ansatte i Nationalbanken har altså fået mulighed for at vælge at lægge to af disse dage på andre religiøse mærkedage - uden at chefen kan sige nej.

Ingen diskussion

Initiativet til ændringen kom fra personaleforeningen i Nationalbanken i forbindelse med forrige overenskomstforhandling. Robert Wederkinck, formand for foreningen, fortæller:

”Tidligere kunne medarbejdere ikke være sikre på at få fri. Måske kunne den enkelte også føle sig lidt forlegen over, at de skulle bede den daglige leder om lov og risikere et nej.”

Nu kan man henvise til de særlige dage, hvis man fx er jøde og ønsker at holde fri i forbindelse med Yom kippur.

”Man behøver ikke at diskutere og argumentere. Det er blevet en rettighed,” konstaterer Robert Wederkinck.

Hverken personaleforeningen eller ledelsen ved, hvor mange, der foreløbig har brugt eller potentielt vil kunne bruge rettigheden, da medarbejdernes religiøse tilhørsforhold er deres egen sag og ikke registreres.

”Vi ved ikke, om det var så stort et problem, men vi synes, det er proaktivt og har en god signalværdi. Det er ledelsen enige med os i, især nu da vi har skærpet fokus på diversitet og mangfoldighed i Nationalbanken,” siger Robert Wederkinck.

”Tidligere kunne medarbejdere ikke være sikre på at få fri. Måske kunne den enkelte også føle sig lidt forlegen over, at de skulle bede den daglige leder om lov og risikere et nej."
- Robert Wederkinck, formand for personaleforeningen i Nationalbanken

Konkret diversitet

Chef for HR og strategi i Nationalbanken, Lotte Bøjer, erklærer sig enig:

”Dagene er blevet en del af vores diversitetspolitik, og vi har gjort mere for at gøre dem synlige internt. De er et håndgribeligt og konkret eksempel på, at vi virkelig ønsker at arbejde for mere diversitet i banken.”

Signalværdien er vigtig, mener hun:

”Vi vil være en inkluderende arbejdsplads, det er et fokuspunkt i vores strategi, og vi skruer og justerer rundt omkring for at tydeliggøre det. Så de særlige fridage er blevet en del af en omstilling.”

Hun anbefaler andre virksomheder at følge Nationalbankens eksempel:

”Det vil jeg helt sikkert anbefale. Det bringer ro til medarbejderne omkring fejring af helligdage for alle ansatte. Og vi har ikke hørt det mindste om, at det skulle give problemer med tilrettelæggelse af arbejdet for cheferne i banken.”

Seneste nyt