Menu luk

Her har du 5 skarpe it- og tech-nyheder

Cloud buldrer ind i den finansielle sektor. BEC mister endnu en kunde. Danske it-ansatte tjener mere end de burde. Lunar åbner bankinfrastruktur overfor første partner. OpenAI-direktør optimistisk for fremtiden og dagens tip.

14. jun. 2023
4 min

Velkommen til fem hurtige it- og tech-nyheder, der forhåbentlig kan holde dig opdateret om nogle af de vigtigste tendenser og forskydninger i it-verdenen denne torsdag. 

Vi slår takten an i høje luftige toner til lyden af cloud-løsninger, der flyver ind over den finansielle sektor. God læsning.

Cloud buldrer ind i den finansielle sektor

Cyberangreb og digital økonomisk kriminalitet får flere finansielle organisationer til at øge investeringerne i cloud-løsninger. 

Det viser en undersøgelse på baggrund af besvarelser fra lidt over 300 finansvirksomheder udarbejdet af it-virksomheden Snowflake.

Cirka 50 procent, der ikke har cloud-løsninger eller planer om det inden for det næste år, angiver, at de vil blive implementeret inden for to til fem år. 

Det skriver Finanswatch på baggrund af en meddelelse fra Snowflake.

Cloud-løsninger har også fuld fart på i den danske finansielle sektor, vurderer direktør hos Snowflake i Danmark, Christian Lindtorp Andersen. 

"I Danmark ser vi flere og flere finansielle virksomheder migrere til skyen for at udnytte cloud-teknologiens store værdi. Det skyldes i særdeleshed et øget trusselsbillede inden for finansiel cyberkriminalitet, men i lige så høj grad pga. den øgede efterspørgsel på datadrevne indsigter fra virksomhedernes kunder."

Undersøgelsen viser , at 37 procent af de finansielle virksomheder vil indføre en multi-cloud-strategi, mens 34 procent har valgt hybrid-cloud. 14 procent angiver single-cloud eller private cloud.

"Man kan let forestille sig, at mange brugere taster persondata ind i systemet. Det er selvfølgelig spændende at vide, hvordan den data bliver brugt."
- Vicekommissær fra tysk datatilsyn.

BEC mister endnu en kunde

Jyske Bank opkøber PFA Bank, og det betyder, at BEC må sige farvel til endnu kunde en inden for kort tid. 

Handelsbanken og PFA Bank, som Jyske Bank har opkøbt, skal integreres hos Bankdata, hvor Jyske Bank har været medlem siden 2010. 

Totalbanken skal efter planen fusioneres med Sparekassen Danmark. Slår det igennem skal Totalbanken over hos SDC, som er Sparekassen Danmarks datacentral. 

Handelsbanken og Totalbanken var blandt BEC's ejerbanker, mens PFA Bank blot har været servicekunde. Det betyder, at udtrædelsesgodtgørelsen udebliver. Dog kommer det til at koste noget at integrere it-platformen over hos BEC og træde ud af kontraktforholdet hos BEC.

Ifølge en meddelelse fra Jyske Bank i forbindelse med opkøbet af PFA Bank forventes en engangsomkostning i størrelsesordenen på 50 millioner kroner i 2024. It-integrationen ventes gennemført i 2025.

Jyske Bank overtager 43 fastansatte medarbejdere i PFA Bank, og det er samlet set forventningen, at der kan tilbydes "attraktive jobmuligheder til langt størsteparten af medarbejderne," skriver Jyske Bank. 

Danske it-ansatte tjener mere end de burde

Når man tager højde for ledelsesansvar, erhvervserfaring og uddannelse, tjener danske it-folk i den offentlige sektor en del mere end de faktisk burde. Det er en af konklusionerne i en rapport fra Lønstrukturkomitéen, fremlagt tirsdag på et pressemøde. 

Det skriver Computerworld

Her fremgår det, at blandt andre it-medarbejdere, diplomingeniører og jurister/økonomer er rykket godt op i løn i løbet af de seneste år. 

Det fremgår også, at antallet af kvindelige it-medarbejdere er faldet fra 2010 til 2019. Mindre end 25 procent af it-ansatte er nu kvinder fremgår af rapporten fra komitéen. 

Det var den tidligere S-regering, der i 2021 nedsatte komitéen, der har analyseret lønstrukturerne på det offentlige område.

Du kan læse hele rapporten her.

Lunar åbner bankinfrastruktur overfor første partner

Fra 1. august bliver den svenske fintech-virksomhed Trustly den første partner, der får adgang til danske Lunars bankkontoinfrastruktur.

Partnerskabet mellem Lunar og Trustly er det første af sin slags i Danmark, hvor Lunar åbner for sin nordiske bankinfrastruktur og via en API håndterer betalinger og clearing fra tredjepart. Med en enkelt integration med Lunar's infrastruktur vil Trustly kunne tilbyde straksbetalinger i lokal valuta.

Det oplyser Lunar i en meddelelse.

Til Finanswatch siger Lunars direktør Ken Villum Klausen, at der er dialog med flere potentielle partnere.

"Vi har brugt mange år og ressourcer på at bygge infrastrukturen til os selv. Nu kan vi kapitalisere på det ved at tilbyde det til andre partnere, så det er noget, vi nu vil forfølge," siger Ken Villum Klausen til Finanswatch.

OpenAI-direktør optimistisk for fremtiden

Sam Altman, direktør for OpenAI, virksomheden bag ChatGPT, føler sig ret så optimistisk om, at der kan komme en global koordinering af kunstig intelligens. 

Hans udmelding sker efter, at han har været på en global rundtur i kølvandet på den voldsomme interesse for generativ AI og det stigende pres på at få det reguleret. 

"Jeg begyndte turen... skeptisk over, at det på kort sigt ville være muligt at opnå globalt samarbejde for at reducere eksistentiel risiko, men nu hvor turen er ved at være slut, føler jeg mig ret optimistisk om, at vi kan få det gjort," sagde Sam Altman ifølge Reuters i forbindelse med et besøg i Tokyo.

EU er i gang med sit udkast til AI-loven, der forventes at blive vedtaget i år, men først forventes færdigimplementeret om 2-3 år. USA hælder mod at tilpasse eksisterende love til AI i stedet for at skabe ny lovgivning.

Læs også: Nyt AI-kodeks klar om få uger

Dagens tip

Vi slutter dagens lille overblik af med et lille tip til din ferieunderholdning. Ingen ringere end Microsoft-stifter Bill Gates har nemlig samlet en lille godtepose af ord, film og lyd.

På sin blog GatesNotes kan du lige nu finde Bill Gates forslag til to bøger, du absolut skal læse. Den danske hitserie ’Borgen’ har fået en fremtrædende plads under tv-anbefalinger, mens den ikoniske it-mands playliste indeholder blandt andre Billie Holiday, Vampire Weekend og U2.

Vi er snart tilbage med fem nye skarpe it- og tech-nyheder.

IT-ansatte

Finansforbundet er også for dig, der arbejder med it i den finansielle sektor. Du får adgang til nogle af Danmarks bedste it-kurser, arrangementer, netværk og nyheder om finans-it, tech og digitalisering.

Besøg hjemmesiden her

Seneste nyt