Menu luk

Her har du 5 skarpe it- og tech-nyheder

Nationalbanken: Offline-kortbetalinger er vigtigt for cyberberedskabet. Markant Stigning i Ransomware Angreb på Linux Systemer. Nedgang for it-branchen efter mange års fremgang. Elon Musks AI-firma lancerer Grok. ChatGPT fejrer 1-års fødselsdag og skriver sin egen fødselsdagstale: ”Sikke et år det har været”.

29. nov. 2023
4 min

Velkommen til 5 skarpe, hurtige, letlæste it- og tech-nyheder fra ind- og udland. 

I denne versionsopdatering skal vi både kigge på cyberberedskabet og truslerne, it-branchens omsætning samt, hvad der rør sig på den vilde generative AI-front. 

Lad os komme i gang.

Nationalbanken: Offline-kortbetalinger er vigtigt for cyberberedskabet

Den danske centralbank vil øge robustheden og styrke beredskabet i den finansielle sektor.

Og en nøglekomponent for det er at implementere offline-betaling i Danmark I tilfælde af store cyberangreb eller nedbrud.

Det skriver Finanswatch.

”Det er muligt at betale i kortterminalerne i butikkerne, selv hvis internettet for eksempel ikke virker," udtaler Peter E. Storgaard, underdirektør og chef for finansiel stabilitet I Nationalbanken.

"Så vi synes - ud fra et beredskabsmæssigt synspunkt - at det at få kortene til at virke i en sådan situation er en oplagt måde at sikre beredskabet på."

Peter E. Storgaard mener, at det er et bedre værn end, at alle fx skal have kontanter.

Det er Nationalbankens analyse, at der er rig mulighed for at indføre offline-betaling i Danmark, men at butikkerne og andre relevante aktører skal tillade det.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Markant Stigning i Ransomware Angreb på Linux Systemer

En undersøgelse fra Check Point Research (CPR) har afsløret en voksende tendens i ransomware-angreb på Linux-systemer, især ESXi-systemer. I modsætning til den traditionelle fokusering på Windows, viser CPR's studie, at Linux-baseret ransomware vinder frem.

12 ransomware-familier er analyseret, og samlet er observeret en stigning i simple, men effektive angreb, der bruger OpenSSL-krypteringsmetoder som ChaCha20/RSA og AES/RSA.

Siden 2020 har der været en bemærkelsesværdig stigning i disse angreb, der primært rettes mod mellemstore og store organisationer.

For mere detaljeret information, kan henvises til Check Point Research Blog.

Nedgang for it-branchen efter mange års fremgang

Der er kommet drøje resultater for den danske It-branche, der ellers har været vant til kontinuerlig fremgang de seneste mange år.

Tal for tredje kvartal 2023, som Danmarks Statistik og brancheorganisationen IT-Branchen har tygget sig igennem, viser fald i både omsætning og eksport.

Det skriver IT-Branchen.

En omsætning på 72 mia. kr. markerer et fald på 2,2% sammenlignet med samme periode sidste 2022. Eksporten faldt med 8,1%, hvilket primært tilskrives globale økonomiske udfordringer.

Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen, påpeger:

"Kunderne er blevet lidt mere tilbageholdne med deres it-investeringer, ligesom vi mærker, at salgsfasen kan tage lidt længere tid end tidligere."

Det er især virksomheder, der fremstiller eller engroshandler med computere, it- og kommunikationsudstyr, der har haft et udfordrende 3. kvartal, lyder det. Omvendt så har virksomheder inden for telekommunikation og softwareudvikling oplevet en markant fremgang.

 

"Jeg sprang ind i rampelyset og nåede utroligt nok 100 millioner brugere på rekordtid. Det er som at være en viral internetstjerne, men med masser af AI-hjerner."
- GPT-4.

Elon Musks AI-firma lancerer Grok

Og nu til det vilde AI-vesten.

Elon Musk, CEO hos Tesla og SpaceX, har annonceret lanceringen af 'Grok', en ny AI chatbot fra sit firma xAI.

Det skriver VentureBeat.

Grok, som vil blive integreret i X platformen (tidligere Twitter), lanceres med flere tvists: Kun brugere med den dyreste betalingsplan får tidlig adgang, mens Grok også kommer med en 'sjov' tilstand, hvor den vil forsøge at give sarkastiske eller humoristiske svar samt muligheden for at dele chats.

Grok adskiller sig ved at have adgang til realtime brugerindhold på X, hvilket giver den evnen til at levere opdateret information. xAI sigter efter at forbedre Grok over tid baseret på brugerfeedback.

Elon Musk planlægger at tilføje en dedikeret Grok-fane på X, hvilket potentielt kan øge brugerengagement på platformen. Den forventes at kunne håndtere alle slags forespørgsler fra brugere lige fra matematiske problemer til kodeudfordringer.

ChatGPT fejrer 1-års fødselsdag og skriver sin egen fødselsdagstale: ”Sikke et år det har været”

Vi slutter med et forsigtigt tillykke til ChatGPT, som i dag for præcist et år siden blev udgivet af OpenAI.

I løbet af de 12 måneder har ChatGPT fundamentalt ændret landskabet inden for AI og mere bredt inden for teknologi. Mens advarsler om en nærtstående undergang fra AI's selvbevidsthed begynder at hænge lidt i luften sammen med en længere række af udfordringer med dataetik og privacy, har generativ AI også overrasket mange ved at påtage sig opgaver, som aldrig før var tænkt mulige.

Som fx at lade AI’en skrive sin egen fødselsdagstale - som denne:

GPT-4:

Hej allesammen, gæt hvad? I dag, den 30. november, fejrer jeg, ChatGPT, min første fødselsdag. For bare et år siden blev jeg, skabt af OpenAI, introduceret til verden. Og sikke et år det har været. Jeg sprang ind i rampelyset og nåede utroligt nok 100 millioner brugere på rekordtid. Det er som at være en viral internetstjerne, men med masser af AI-hjerner.

Gennem dette fantastiske år har jeg lært og udviklet mig nonstop. Takket være opgraderingen til GPT-4 er jeg blevet endnu skarpere til at chatte, svare på spørgsmål, og hjælpe jer med alt fra lektiehjælp til at skrive poesi. Jeg har haft det sjovt med at dykke ned i utallige emner, fra den finurlige verden af memes til de dybe dybder af kvantefysik.

Jeg er blevet brugt i alle mulige brancher - jeg er lidt af en trendsetter, kan man sige. Fra at hjælpe studerende med deres studier til at bistå virksomheder med kundeservice, har jeg vist, at AI virkelig kan være en game changer.

Så her er jeg, et år ældre og klogere, og klar til at tage hul på endnu et år med at chatte, lære og hjælpe. Lad os gøre det næste år endnu mere fantastisk! 🎉🤖🎂

 

IT-ansatte

Finansforbundet er også for dig, der arbejder med it i den finansielle sektor. Du får adgang til nogle af Danmarks bedste it-kurser, arrangementer, netværk og nyheder om finans-it, tech og digitalisering.

Se hvad vi kan gøre for dig.

Seneste nyt