Menu luk

Han fik ødelagt røvernes omklædningsrum: Nu skifter Michael Budolfsen spor i Finansforbundet

Med inspiration fra bl.a. dronning Margrethe har Michael Budolfsen som næstformand i Finansforbundet i 19 år arbejdet for at gøre en forskel for ansatte i den finansielle sektor.

18. sep. 2023
7 min
Michael Budolfsens farvel til næstformandsposten er ikke et farvel til Finansforbundet. Efter landsmødet starter han i sekretariatet i en stilling som Head of International Affairs. Foto: Christian Stæhr

En majdag i 2004 ringede telefonen, da Finansforbundets næstformand Michael Budolfsen sad i bilen på vej på arbejde.

Der havde været et bankrøveri, og der var brug for, at han stillede op i medierne og slog i bordet på de finansansattes vegne.

Det var i 2004, få dage efter han var blevet valgt som næstformand.

Det blev startskuddet til 19 år som næstformand, der slutter, når et nyt formandskab bliver valgt på landsmødet i Nyborg i næste uge.

”Der har simpelthen været knald på hele tiden lige siden, og det er der jo stadigvæk - og faktisk mere og mere,” siger Michael Budolfsen.

Fik ødelagt røvernes omklædningsrum

Og det er ikke tilfældigt, at Michael Budolfsen fremhæver episoden med bankrøveriet, når han skal kigge tilbage på sin næstformandstid.

Det var nemlig lige netop omkring bankrøverier, at han første gang oplevede, at hans arbejde som næstformand satte et aftryk, der gjorde en forskel.

”Der var rigtig mange bankrøverier på det her tidspunkt, og det havde jo nogle frygtelige konsekvenser for dem, der blev udsat for det,” fortæller Michael Budolfsen.

Fra landsmødet, hvor han blev valgt, valgte man at sende et åbent brev til daværende justitsminister Lene Espersen (K).

”Hvor mange mennesker skal miste livet eller blive invalide, fordi pengeinstitutterne ikke må videoovervåge røvernes omklædningsrum?” lød det blandt andet med henvisning til, at røverne ofte deres maskering uden for banken, hvor der ingen kameraer var.

”Vi ville gerne have overvågning på facaderne, men det havde politikerne nægtet i årevis,” fortæller Michael Budolfsen, der kom med i et udvalg, der skulle få politikerne til at gøre noget.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Og udvalgsarbejde og en ”moppedreng af en betænkning” gav pote og sikrede den nødvendige lovændring, der gjorde overvågningskameraerne på facaderne lovlige.

Siden er antallet af bankrøverier faldet, og selvom det også kan tilskrives andre faktorer, er Michael Budolfsen ikke i tvivl om, at det hårde og langstrakte arbejde var med til at gøre en forskel.

”Det var nok min første erkendelse af, at ting tager tid, men ting kan lade sig gøre, hvis man tager sig tid,” siger han.

Fagligt aktivt ved en tilfældighed

Det var faktisk en tilfældighed, der gjorde, at Michael Budolfsen, der oprindeligt er sparekasseuddannet, gik ind i det faglige arbejde i første omgang.

”Altså jeg har jo altid haft en mening om alt,” siger han og griner.

Alligevel lå det ikke i kortene, at han skulle blive fagligt aktiv. Hans far var arbejdsgiver i hjembyen Brønderslev. Og fra ham har han lært, at det er vigtigt at tage ansvar.

På et tidspunkt i sit arbejdsliv stod han over for en beslutning om, hvorvidt han ville gå ledervejen eller vælges til tillidsrepræsentant. Det endte med det sidste, da kollegerne i Spar Nord i København valgte ham som deres repræsentant.

Og da han først blev valgt som tillidsrepræsentant, fulgte der også en titel som områdetillidsrepræsentant og en plads i kredsbestyrelsen i Spar Nord Kreds.

”Det vidste jeg ikke på forhånd, og lige pludselig fra den ene dag til den anden kom jeg ind i et rum, hvor der blev truffet beslutninger. Og jeg har simpelthen været vild med det fra dag et,” siger Michael Budolfsen, der var glad for, at han her kunne tage et ansvar på sig, som han havde lært hjemmefra.

I sit arbejde har han også ladet sig inspirere af dronning Margrethe, som han ”altid har været vild med”. Det er især hendes budskab om, at man skal gøre sig umage, der har indprentet sig hos Michael Budolfsen.

”Jeg har det ikke særlig godt med, hvis man ikke gør sig umage. Det handler ikke om, hvilke kompetencer man har, for vi udvikler os alle sammen hele tiden, og man skal jo starte et sted. Det behøver ikke at være perfekt, men man skal gøre sig umage. Og jeg har altid selv forsøgt at gøre det så godt, som jeg kunne,” forklarer han.

”De regler, som blev etableret for finanssektoren, er nu bragt ud til hele det europæiske arbejdsmarked. Det er virkelig noget, vi kan være pissestolte af."
- Michael Budolfsen, afgående næstformand Finansforbundet

De blivende aftryk

Når Michael Budolfsen rejser rundt i landet for at tale med tillidsrepræsentanter, beder han dem ofte om at stoppe op og tænke over, hvilke aftryk de har sat.

Er det et aftryk i sand, som hviskes ud i takt med, at vinden blæser sandkornene væk, eller et aftryk sat i våd cement, der bliver tilbage, selvom tiden går, og vinden blæser.

Når han selv skal fremhæve de blivende aftryk, han har sat i sine 19 år i Finansforbundets top, er det ikke kun videoovervågning af bankfacader, der fylder.

Et andet eksempel, han fremhæver, er de 14 konkrete forslag til ændringer i reguleringen og rammesætningen af finanssektoren, som han og sekretariatet i Finansforbundet udarbejdede efter finanskrisen.

10 af dem er gennemført i dag.

På uddannelsesområdet har han været med til at lave finansøkonomuddannelsen og professionsbacheloruddannelsen.

Blå bog: Michael Budolfsen

  • Født 1963
  • 1983-1988: Rådgiver i Spar Nord
  • 1988-2000: Konsulent i SDC
  • 2000-2004: It-ansvarlig i Spar Nord
  • 2004-2023: Næstformand i Finansforbundet
  • 2013-: Præsident i Nordic Financial Unions
  • 2015-: Præsident UNI Europa Finance
  • 2023-: Head of International Affairs i Finansforbundet

Fra Finansforbundet til hele det europæiske arbejdsmarked

Og så fremhæver han også den whistleblowerordning, som sikrer, at ansatte kan gå til myndighederne, hvis de oplever ulovligheder – uden at risikere karriere og fremtidige jobmuligheder.

I første omgang forsøgte Finansforbundet uden held at få ændret den danske lovgivning. I stedet forsøgte man at gå EU-vejen, fordi Michael Budolfsen også er præsident for Nordic Financial Unions og UNI Europa Finance.

”Så har vi jo lige pludselig et forslag, som 1,5 millioner finansansatte står bag. Og det blev gennemført. Nærmest en til en.”

Et EU-direktiv har nu sikret whistleblowere en bedre beskyttelse. Og det er ikke bare til gavn for de europæiske finansansatte, slår Michael Budolfsen fast.

”De regler, som blev etableret for finanssektoren, er nu bragt ud til hele det europæiske arbejdsmarked. Det er virkelig noget, vi kan være pissestolte af. Den tekst, der står i direktivet, er skrevet her i huset,” siger han og slår ud med armene.

”Vi har arbejdet sammen som siamesiske tvillinger i 19 år, og jeg tror ikke, at du kan finde et lignende parløb nogen steder i fagbevægelsen,” siger Michael Budolfsen om samarbejdet med Kent Petersen. Foto: Christian Stæhr

”Mere end et broderskab”

Når Michael Budolfsen træder tilbage som næstformand, er det samtidig også en afslutning på det makkerskab, han har haft med Finansforbundets afgående formand Kent Petersen i mange år.

”Vi har arbejdet sammen som siamesiske tvillinger i 19 år, og jeg tror ikke, at du kan finde et lignende parløb nogen steder i fagbevægelsen,” siger Michael Budolfsen.

Han betegner det som ”mere end et broderskab” og understreger flere gange, hvor stor en betydning Kent Petersen har haft.

”Det er umuligt at undervurdere det, som Kent har gjort for Finansforbundet,” siger han.

Deres gode samarbejde bunder blandt andet i, at der aldrig hersket tvivl om, hvem der var ”kaliffen”, som Michael Budolfsen betegner det. For han har aldrig været ude efter formandsposten. Tværtimod. Han har altid ment, at rollerne var fordelt som de skulle, og at de to kun har gjort hinanden bedre.

”Vi har taget nogle enorme slagsmål, men i kærlighed og respekt, fordi vi har altid vidst, at det var ikke den anden, vi var ude efter. Det var simpelthen et spørgsmål om at få kvalificeret det, vi gjorde,” siger han.

Et nyt aftryk

Michael Budolfsens farvel til næstformandsposten er ikke et farvel til Finansforbundet. Efter landsmødet starter han i sekretariatet i en stilling som Head of International Affairs.

Og der er nok at kaste sig over, siger han og glæder sig til, at han fremover får endnu mere tid til at nørde og gå i dybden med det internationale arbejde, som ligger hans hjerte nær. Samtidig har han i årenes løb opbygget en viden og et netværk, som han nu kan bruge til at sætte endnu flere aftryk.

”Jeg har et netværk, og en position, hvor jeg kan gøre en forskel,” siger han.

Seneste nyt