Menu luk

God mulighed for at få mere i løn som it-ansat: Derfor er det nu, du skal gå til chefen

Lige nu er et godt tidspunkt for it-ansatte at forhandle løn med chefen, lyder rådet fra seniorkonsulent i Finansforbundet.

13. sep. 2023
4 min
Af Alexander Haslund
  • Freja Thorbech

Som it-ansat i den finansielle sektor står du lige nu med gode kort på hånden i forhold til at få mere i løn.

Det fortæller Rasmus Nørgaard Høgh, der er seniorkonsulent i Finansforbundet.

"Mange er i virksomheder, der leverer gode resultater. Vi kan se, at der er penge. Dem kan it-ansatte ligeså godt også forsøge at få fingrene i," siger han og fortsætter:

"Der er mangel på it-specialister, og mange oplever at blive kontaktet og forsøgt headhuntet. Det stiller alt andet end lige it-ansatte i en gunstig position."

Ifølge Rasmus Nørgaard Høgh er det derfor også et rigtig fint tidspunkt lige nu at efterspørge en lønforhandling med ens chef. 

LÆS OGSÅ: Rekordår: Disse banker har opjusteret

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Mere at hente under højkonjunktur

Finansforbundet og Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) blev i foråret enige om en ny standardoverenskomst, der blandt andet sikrede finansansatte en lønstigning på 4,5 procent i år.

Men derfor kan der stadig være penge at hente, forklarer Rasmus Nørgaard Høgh med henvisning til den såkaldte lønglidning, der er en betegnelse for den lønudvikling finanssektorens virksomheder har - udover de lønstigninger, der bliver aftalt ved forhandlingsbordet.

Ser man på en statistik over lønglidningen i finanssektoren siden 1991, er der nemlig en klar tendens.

”Ikke overraskende viser vores analyser, at lønglidningen er højere i perioder med højkonjunktur ligesom nu. Det vil sige, at der er penge at forhandle om i virksomhederne, og derfor skal den enkelte ikke holde sig tilbage med at forsøge at få mere i løn,” siger Rasmus Nørgaard Høgh.

Tjek dit lønniveau

Derudover er det en god idé løbende at forberede chefen på sine krav og forventninger til lønforhandlingen, så den ikke bliver et overraskelsesangreb.

”Der er ikke noget quickfix i lønforhandling. Det er ofte en proces, der tager lang tid! Derfor skal du søge nogle uformelle anledninger til at plante nogle frø og gøre opmærksom på det, du ønsker at forhandle om. Herefter skal du komme med nogle ambitiøse krav,” siger Rasmus Nørgaard Høgh.

It-ansatte i høj kurs

Efterspørgslen efter medarbejdere med it-kompetencer er på sit højeste i mange år.

  • Tal om virksomhedernes adgang til it-kompetencer fra Danmarks Statistik, som DI har gravet frem i Statistikbanken, viser, at det i 2022 var hele 63 procent eller næsten to ud tre af virksomheder, der forsøgte at rekruttere it-specialister, som oplevede vanskeligheder med at rekruttere dem.
  • Ifølge Finansforbundets seneste tal var der omkring 8.099 it-ansatte omfattet af Standardoverenskomsten i 2023. 

  • I 2023 er gennemsnitslønnen for it-ansatte cirka 62.000 kr. om måneden inklusive eget pensionsbidrag.

Lønforhandling er en proces

Ved selve forhandlingen er det vigtigt, at det er dig og ikke chefen, der kommer med et udspil, så det er dine ønsker og krav, der bliver udgangspunktet for forhandlingen, forklarer seniorkonsulenten.

Han opfordrer samtidig til, at du forbereder sig på, at alle forhandlinger starter med et nej.

”Men man må ikke tro, at et nej er definitivt og ikke står til at ændre. Det er vigtigt, at du er optimistisk og vedholdende, og at du holder dig fra at blive personlig fx ved at udtrykke indignation eller frustration. Vær hård ved problemet og ikke ved chefen og vær god til at undersøge, hvad der skal til, for at du kan få dine ønsker opfyldt,” siger Rasmus Nørgaard Høgh.

Og så må du endelig ikke blive frustreret, hvis du ikke går ud fra chefens kontor med udsigt til flere lønkroner, første gang du forsøger.

”Husk på, at lønforhandling er en proces, der tager tid. Det vil sige, at du vil ofte opleve at få nej en række gange, før der bliver sagt ja. Og får du et ja fra starten, så har du måske solgt dig selv for billigt," fastslår Rasmus Nørgaard Høgh og afslutter med en opfordring:

”Stort set alle medarbejdere i finanssektoren har ret til en årlig løndialog med chefen, så det er bare om at komme i gang.”

LÆS OGSÅ: Se lønnen: Det tjener it-ansatte i gennemsnit i finanssektoren

Rasmus Nørgaard Høgh opfordrer også til, at man kan tænke i andre personalegoder end blot højere løn. Det kunne være at få dækket udgifter til fx parkering, aviser, abonnementer, internet, telefon, fittes osv. 

"Tænk kreativt, løn kan komme i mange former. Hvad har du af faste udgifter, som din arbejdsgiver måske kunne dække?"

Beregn værdien af din løn

Får du nok i løn? Brug vores lønberegner og se, hvordan din løn matcher lønniveauet for dine kolleger og andre profiler, der ligner din.

Beregn værdien af din løn

Emner

Seneste nyt