Ekspert: AI betyder slut med jobboom i hvidvask
Udbredelsen af kunstig intelligens kan bremse jobboomet inden for compliance og hvidvaskbekæmpelse, men vil ikke erstatte de ansatte, mener ekspert.

Netop de områder har været genstand for en gevaldig oprustning, og de største banker har tusindvis af ansatte, som beskæftiger sig med at bekæmpe finansiel kriminalitet.
Ifølge Pernille Hertel skal de mange ansatte ikke frygte at miste deres job. Men hun mener, at AI-værktøjer kan få jobboomet til at stagnere, så det ikke bliver nødvendigt med yderligere ansættelser.
”Det vil i længden være svært for bankerne at blive ved med at skalere op på det her område og samtidig holde deres omkostninger på et rimeligt niveau. På nogle områder har man ikke implementeret teknologien i fuldt omfang, og når det sker, kan væksten i antallet af ansatte måske stagnere,” siger Pernille Hertel.
Nye faggrupper
AI bruges allerede i bankerne til eksempelvis at lede efter mistænkelige transaktioner ved at finde og genkende mønstre i bankernes data. Fordi værktøjerne bliver hele tiden bedre, og de kriminelle også bruger nye teknologier, er det nødvendigt konstant at følge med på området.
”Bankerne kan ikke sidde på hænderne, for dem, som forsøger at snyde os, arbejder i hvert fald alt hvad de kan for at udnytte mulighederne i teknologien. Så vi er nødt til at være på forkant,” siger hun og mener, at udviklingen inden for kunstig intelligens kan betyde, at bankerne må ansætte helt nye faggrupper.
”Der bliver brug for at få nogle andre kompetencer ind end dem, man får på den traditionelle bankuddannelse – men det ved bankerne allerede godt. De har allerede masser af teknologikyndige folk ansat, og det kan være, man eksempelvis også får brug for folk, som har en politibaggrund. Det bliver afgørende, at man forstår kompleksiteten, og det kan man bedst, hvis man har mange forskellige kompetencer i sine teams.”
Velkendte værktøjer
I et års tid har opmærksomheden omkring kunstig intelligens været stor, først og fremmest på grund af chatrobotten ChatGPT, som er offentligt tilgængelig for alle, der har lyst til at bruge den. Men ifølge Pernille Hertel er sprogmodeller som ChatGPT faktisk ikke noget nyt. SAS Institute har længe arbejdet med sprogmodeller, som kan danne sætninger og svare på spørgsmål.
Øgede krav gav flere ansatte
Øgede krav om hvidvaskbekæmpelse har fået antallet af medarbejdere indenfor hvidvask til at vokse meget.
Alene fra 2018 til 2019 steg antallet af medarbejdere indenfor (AML – Anti Money Laundering) og compliance med 1.100 til 4.300 ansatte.