Menu luk

Derfor valgte Finansforbundet at tage initiativ til Dataetikprisen

IT-PERSPEKTIVER: Man kan spørge, hvorfor vi som fagforening går så meget op i dataetik? Det er der to svar på.

I 2022 gik DI Digital og Finansforbundet sammen om Strategisk Dataetisk Forum, hvor topledere fra forskellige dele af dansk erhvervsliv og civilsamfund skulle diskutere datatetik  fra et klart erhvervs- og arbejdsmarkedsperspektiv.

Dét arbejde resulterede i, at Di Digital og Finansforbundet formulerede en række anbefalinger til, hvordan vi kan sætte skub på en dataetisk og ansvarlig teknologiudvikling og -udnyttelse.

En af de anbefalinger var en pris, der kunne sætte fokus på de gode eksempler på, hvordan man kan arbejde med dataetik – fx i produkt, processer, strategi og i ledelse.

Derfor er Dataetikprisen vigtig

Sammen med digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) og Camilla Ley Valentin, branchedirektør hos DI Digital, overrakte jeg forleden for første gang Dataetikprisen til Emento ApS.

Emento er en dansk virksomhed, der står bag en app, der guider patienter i deres patientforløb og gør det muligt for sundhedspersonale at designe og vejlede omkring patientrejsen.

Der kan gives priser for mange forskellige bedrifter, og Ementos produkt og formål er bestemt også anerkendelsesværdigt - men det er ikke det, vi hædrede med denne pris.

Prisen handler om at fremhæve stærke eksempler på, hvordan danske virksomheder har grebet det dataetiske arbejde an, så det kan inspirere andre.

For emnet er et enormt vigtigt, men det skal ikke bare være politikker og gode intentioner – dataetik skal omsættes, forankres og ledes.  

Det har Emento bl.a. gjort via en databeskyttelsespolitik, som bygger på fem dataetiske principper om mennesket i centrum, individuel datakontrol, gennemsigtighed, ansvarlighed og ligeværdighed.

Og så har Emento taget nogle modige og konkrete valg ift. at implementere og forankre dataetik i virksomhedens produkter, ledelse og kultur.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Hvorfor går Finansforbundet op i dataetik?

Man kan spørge, hvorfor vi som fagforening går så meget op i dataetik?

Det er der to svar på.

For det første tror vi på, at god dataetik er en forudsætning for at sikre et godt og sundt arbejdsliv på et højteknologiske arbejdsmarked.

Ansvarlig digitalisering er vigtigt for tilliden mellem virksomheder, kunder og medarbejdere. Det betyder bl.a., at ledere og medarbejdere løbende skal klædes på til at arbejde mere og mere digitalt og databaseret.

Det kræver forståelse for de negative konsekvenser, som fx AI kan medføre og sund kritisk stillingtagen over for data - det gælder ift. de systemer, vi bruger som led i en arbejdsopgave, men også de systemer, der er med til at definere hvem, der bliver ansat, hvem der forfremmes og ultimativt måske endda, hvem der skal fyres.

For det andet kan dataetik blive et vækstparameter for danske virksomheder.

Dataetik er et kvalitetsstempel, der kan give danske virksomheder internationale konkurrencefordele. Det skaber både arbejdspladser og øger mulighed for, at fremtidens centrale digitale platforme bygger på danske løsninger og værdier.

Derfor valgte Finansforbundet at tage initiativ til Dataetikprisen.

"Jeg håber, at vi med prisen kan bidrage til en bredere samfundsdebat om dataetik og få de konkrete initiativer i praksis frem på bordet."
- Steen Lund Olsen, næstformand i Finansforbundet.

Det handler dataetik om

Der er nemlig ingen klar og entydig måde at arbejde med dataetik på, men det er afgørende, at virksomheder integrerer det i alle dele af deres forretning.

Dataetik handler om at skabe sammenhæng mellem det, man må, kan og vil.

Det handler i høj grad om inddragelse og gennemsigtighed – om dialog.

Jeg tør godt afsløre, at der mellem indstillingerne også var to seriøse bud fra sektoren. Vi har nemlig en masse virksomheder i sektoren, der arbejder seriøst med digitalisering og data-området, og som er vant til at indtænke fx betydning for samfundet og arbejdsmarkedet i deres løsninger.

Det dataetiske arbejde er i gang, men det skal længere frem på dagsordenen.

Jeg håber, at vi med prisen kan bidrage til en bredere samfundsdebat om dataetik og få de konkrete initiativer i praksis frem på bordet.

Det er der brug for. Og i Finansforbundet kommer vi til fortsat at have dataetik højt på agendaen.

Sammen om dataetik

I et digitaliseret samfund gemmes flere tusinde dataspor hver eneste dag. Hvordan skaber vi gennemsigtighed omkring, hvilke data der gemmes på arbejdspladsen? Og hvad disse data bruges til? Få viden og inspiration her.

Læs mere

Seneste nyt