Menu luk

Bankrådgiver vikarierer i Folketinget: Respekten for de finansansatte skal genoprettes

Arbejdet i Sydbank er skiftet ud med fuldtidsjob som stedfortræder på Christiansborg for 27-årige Andreas Karlsen (K). Blandt hans mærkesager er et opgør med ”hetzen mod den finansielle sektor”.

20. nov. 2023
3 min
Andreas Karlsen er opsat på at kæmpe politisk for finanssektoren.

”Jeg har tit siddet og rystet på hovedet ad toppolitikernes udtalelser i medierne.”

I denne måned har Andreas Karlsen mulighed for at sige direkte til toppolitikerne, hvad han mener om den retorik, de bruger om den finansielle sektor.

Han er nemlig i november stedfortræder for partifællen Brigitte Klintskov Jerkel (K), og har dermed fået en gylden chance for at teste det arbejdsliv af, han drømmer om at træde ind i efter næste valg.

”Ved seneste valg var jeg kun 48 stemmer fra at blive valgt ind, så jeg har glædet mig virkelig meget til at komme herind,” fortæller den 27-årige rådgiver.

Afbrudt af demo

Han føler allerede, han har nået at få et godt indblik i den politiske maskine. Han har også fået en speciel oplevelse med, som de færreste mangeårige toppolitikere deler.

Da han i begyndelsen af november for anden gang i sit liv besteg talerstolen i Folketinget for at give sit besyv med i behandling af et lovforslag, afbrød en gruppe demonstranter ham.

De fremviste et palæstinensisk flag og rødmalede håndflader.

Han udbrød forbavset: ”Hvad sker der lige deroppe?” og var efterfølgende omtalt og afbilledet i flere medier, der omtalte demonstrationen.

”Der er blevet joket med, at jeg havde arrangeret det for at få særlig opmærksomhed,” fortæller Andreas Karlsen.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Yngste byrådsmedlem

Hans håb har været at nå at gøre folketingspolitikerne mere opmærksom på Region Sjælland, som efter hans mening ofte forbigås, når der investeres i fx infrastruktur og sundhedstilbud.

Han har godt kendskab til det, eftersom han er formand for de Konservative i byrådet i Ringsted, hvor han blev valgt ind som det yngste byrådsmedlem som bare 21-årig.

Interessen for det politiske er gået i arv, både hans far og morfar har også været aktive konservative.

”Jeg er meget glad for mit job, og for at rådgive familier om deres økonomi og budgetter. Men jeg brænder for det politiske,” siger finansøkonomen.

Sydbank har bevilget ham orlov til stedfortræderrollen, og viser i det hele taget forståelse for hans politiske liv, fortæller han. Foreløbig har han arbejdet i tre år i banken, i øjeblikket i filialen i Ballerup.

”Som byrådsmedlem og formand for byrådsgruppen passer jeg i perioder to fuldtidsjob. Det er et vilkår, når man vil det politiske på det niveau”.

Mere respekt for finansansatte

Hans afsæt i sektoren betyder som indledningsvis nævnt også, at han kan ærgre sig over den måde, toppolitikerne udtaler sig om forholdene:

”Den finansielle sektor har været udsat for en hetz. Der er for få politikere fra den finansielle sektor og for få med respekt og indsigt i, hvad der foregår i den. Man lovgiver og regulerer på livet løs og skubber aben videre til sektoren. For hvor ender regningen, og hvem skal udføre arbejdet?”

"Mange politikere taler til den laveste fællesnævner, og det går ud over respekten for de finansansatte.”
- Andreas Karlsen, bankrådgiver og konservativ suppleant i Folketinget

Han konstaterer, at mens han læste finansøkonom, var politikere og bankfolk i bunden af troværdighedsmålingerne. Nu er han begge dele og håber at være med til at vende kurven:

”Det er en vigtig sag for mig, som også handler om, hvordan man taler om ansatte i finansielle sektor. Mange politikere taler til den laveste fællesnævner, og det går ud over respekten for de finansansatte.”

Appetit på mere

Opholdet på Christiansborg har i høj grad levet op til hans forventninger, ja faktisk overstrålet dem, og om muligt skærpet hans appetit på at vende tilbage efter næste valg.

”Jeg har været overrasket over, hvor professionelt setuppet er – jeg er jo vant til at lave det hele selv som lokalpolitiker. Det gælder både hjælp til kommunikation og politisk assistance, og det betyder, at man pludselig kan nå meget på en dag.”

Stedfortræder

Stedfortrædere indtræder i Folketinget i stedet for et folketingsmedlem, eksempelvis fordi det faste medlem får orlov, eller fordi det faste medlem ønsker at udtræde af Folketinget.

Seneste nyt