Menu luk

Politisk aftale lader nyuddannede i stikken

FTFa-formand Steen Lund Olsen kritiserer aftalen mellem regeringen, SF, De Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne om at øge arbejdsudbuddet, fordi den halverer dagpengeperioden for dimittender fra to til et år. ”Det er og bliver en dårlig beslutning, men man bør så i det mindste fremrykke beskæftigelsesindsatsen for de unge”, siger han.

25. jan. 2022
1 min

En smal politisk aftale fredag 21. januar, som blandt andet øger beskæftigelsesfradraget med 1,2 milliarder kroner og tillader pensionister at have en arbejdsindtægt uden modregning i pensionen, vil ifølge Finansministeriet øge beskæftigelsen med 12.000 personer. Det hænger blandt andet sammen med, at aftalen reducerer nyuddannedes dagpengeperiode fra to til et år, fordi forventningen er, at det vil bringe dimittender hurtigere i arbejde.

Formanden for FTFa Steen Lund Olsen, der også er næstformand for Finansforbundet, kalder sidstnævnte bestemmelse for en dårlig beslutning.

”Det er bestemt ikke til fordel for mange nyuddannede, at regeringens aftale betyder, at dimittender fremover kun har mulighed for at få dagpenge i et år. Men det er faktisk endnu værre, at man aftaler en nedsættelse af dagpengeperioden uden at man fremrykker indsatsen for de unge”, siger Steen Lund Olsen med henvisning til, at man i dag først skal aktivere en ledig efter seks måneder – altså blot seks måneder før dagpengeperioden fremover vil forsvinde.

Han mener, at aftalepartierne – Socialdemokratiet, SF, De Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne – bør sørge for, at beskæftigelsesindsatsen fremrykkes.

”Desuden skal dimittender også have ret til jobrettet uddannelse, så de har mulighed for - ligesom andre ledige - at vælge målrettet opkvalificering, der opfylder arbejdsmarkedets behov. Samtidig bør det gøres muligt at få privat løntilskud allerede efter 3 måneders ledighed. Med en dagpengeperiode på 12 måneder nytter det ikke med en karensperiode på 6 måneder for privat løntilskud”, siger FTFa’s formand og tilføjer:

”Jeg vil opfordre beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til hurtigst muligt at indkalde til forhandlinger for at styrke den jobrettede indsats for dimittender”.

Læs Beskæftigelsesministeriets pressemeddelelse om reformpakken her.

 


Emner

Seneste nyt