Menu luk

Giv jeres fællesskab et boost

Arbejdsfællesskabet er vigtigt for os. Sammen med andre kan vi udvikle os og blive klogere og modvirke mistrivsel og ensomhed. Erhvervspsykolog Stine Reintoft giver gode råd om, hvordan vi  styrker fællesskabet på arbejdspladsen.

19. dec. 2022
2 min

Store forandringer og kriser rammer både den enkelte og fællesskabet på arbejdspladsen. Mange oplever at være under pres, og undersøgelser viser, at flere føler sig ensomme på jobbet.  

Heldigvis er der gode gevinster at hente i netop arbejdsfællesskabet, fremhæver Stine Reintoft, erhvervspsykolog og forfatter til bogen ’Genstart fællesskabet’. 

Corona-tiden har haft nogle effekter, som vi nu skal afbøde for ved at forbinde os tættere til hinanden.
- Stine Reintoft, erhvervspsykolog og forfatter til bogen 'Genstart fællesskabet'.

”Godt samarbejde er en kilde til trivsel for den enkelte. Det er meningsfuldt at bidrage til noget, der er større end os selv. I en organisation har vi mulighed for at lykkes med vigtige opgaver sammen med andre. Vi kan udvikle os og blive klogere”, opsummerer hun.

Dertil kommer, at vores produktivitet øges, når vi har det godt og har en plads i fællesskabet. Når vi hører til.

Erhvervspsykolog Stine Reintoft

De seneste år har både udfordret og udtyndet mange arbejdsfællesskaber.

”Corona-tiden har haft nogle effekter, som vi nu skal afbøde for ved at forbinde os tættere til hinanden”, påpeger erhvervspsykologen:

Hjemmearbejde har mange positive sider, men vi skal være opmærksomme på, hvad det betyder for vores evne til at samarbejde og indgå i relationer.

”Det er givende, men også krævende at indgå i fællesskaber. Øget afstand kan derfor være en komfortabel løsning, hvis noget er svært. Men man risikerer at blive afkoblet fra fællesskabet, og det kan øge ensomheden og konfliktniveauet og give grobund for mistillid”, uddyber Stine Reintoft.

Skru op for fællesskabet

Hun har en række gode råd til, hvordan medarbejdere og ledere kan styrke fællesskabet på arbejdspladsen:

Vær opmærksom på undgåelsesadfærd. Er der nogen, som trækker sig fra fællesskabet på en uhensigtsmæssig måde?

Tag initiativer til samvær, møder og events på tværs. Både det formelle og det uformelle samarbejde skal styrkes nu. Sæt ind på begge konti – det øger tilliden.

Vær opmærksom på småkonflikter, der ikke bliver taget op. De kan vokse sig større.

Bliv bedre til at være uenige. Der er basis for gode diskussioner om det faglige, når medarbejdernes i teams er gode til at til at være uenige, uden at det bliver en personlig kamp. Prøv f.eks. at indføre runder, hvor man styrer samtalen, så alle får ordet. Undlad at skyde hinandens ideer ned med det samme.

Det er godt at kunne tvivle sammen. Fokuser på at fremme et åbent miljø med højt til loftet, hvor man kan dele både godt og ondt. Få hjælp til at skabe et godt samarbejdsmiljø i teamet, hvis det er svært.

Ledere skal være gode forbindere. Hjælp forskellige fagligheder med at samarbejde og spille hinanden gode. Brug forskellighed til at styrke jeres opgaveløsning – og husk at fejre, når det lykkes! Fokusér mere på holdet og mindre på individet.

Vær obs på indretningen. Et godt fællesskab kræver gode rammer. Omgivelser, man har lyst til at være i, gør en forskel. Indret indbydende mødeomgivelser og grupperum med det rette udstyr.

Stine Reintoft sætter fokus på fællesskaber, når Finansforbundet holder Nytårskur 2023 onsdag 11. januar. Læs mere om arrangementet og tilmeld dig her

 

 

Seneste nyt