Menu luk

Bankrådgivere på bæredygtig mission

Landmændene vil gerne i dialog med Nykredits landbrugsrådgivere om grønne løsninger. Det oplever Birgitte Berg Laustsen. Hun og kollegerne er netop blevet uddannet i bæredygtighed.

12. dec. 2022
2 min
Dansk / English

”Hvordan vil du gøre dit landbrug grønnere?"

Birgitte Berg Laustsen, seniorlandbrugsrådgiver hos Landbrugscenter Midt- og Vestjylland i Nykredit, drøfter stadig oftere foderskift til malkekøer og nyt gylleanlæg til slagtesvin som en naturlig del af sit arbejde.

Det handler om at nedbringe forureningen fra landbruget og gøre det mere bæredygtigt. Det seneste år har Nykredit netop uddannet alle sine landbrugsrådgivere i bæredygtighed.

Formålet er at gøre rådgiverne til bedre sparringspartnere for kunderne om grønnere løsninger.

Stor ændring

”Uddannelsen i bæredygtighed har været rigtig god. Blandt andet har jeg haft stort udbytte af at lære mere om, hvordan man spørger ind til emnerne, som vedrører det bæredygtige. Jeg føler, jeg kan tale med alle om det nu på en forståelig måde”, siger Birgitte Berg Laustsen.

Landbruget udleder rigtig meget CO2, og der er et ønske fra alle sider om at have fokus på klimavenlige løsninger, som hun også mærker blandt sine kunder.

”Der er meget langt imellem, at nogen siger, at de vil vente, til de ikke kan udsætte det længere. De fleste vil gerne være foran og yde deres del til bæredygtig omstilling”.

Landbrugsrådgiver Birgit Berg Laustsen med en af sine kunder, bestyrelsesformand for DLG, Niels Dengsø Jensen.
”Vi skal ikke være specialister, men jeg kan gå i dialog med kunderne på et højere niveau og fortælle dem om grønne løsninger, som andre har haft succes med”.
- Birgitte Berg Lausten, landbrugsrådgiver.

Da Birgitte Berg Lausten begyndte som landbrugsrådgiver for 24 år siden, var miljø ikke noget, der lå lige for at diskutere. Men nu, da Nykredit både er bank og realkreditinstitut for mange af landmændene, og samfundet har et helt andet fokus på miljø, er det en anden sag.

”Vi skal ikke være specialister, men jeg kan gå i dialog med kunderne på et højere niveau og fortælle dem om grønne løsninger, som andre har haft succes med”.

En ekstra dimension

Tonny Thierry Andersen, koncerndirektør for Banking i Nykredit, siger, at rådgiverne med uddannelsen har fået en ekstra dimension at gøre godt med:

”Da vi er foreningsejet, og samtidig den største udlåner til landbruget, har vi mulighed for at bidrage til den grønne omstilling i sektoren. Det gør vi i forvejen ved at tilbyde grønne lån, men ved at uddanne vores rådgivere i bæredygtighed får de nu også en ekstra grøn dimension.”

Indsats for bæredygtighed

Nykredit arbejder også med bæredygtighed andre steder i koncernen. For nylig offentliggjordes således konkrete målsætninger for udledningen fra de ejerboliger og ejendomme, som koncernen har ydet lån til. Målene er ifølge Nykredit de første af sin slags herhjemme for disse målgrupper.

Seneste nyt