Menu luk

Iværksættere frygter investeringstørke

Fintech-branchen er presset på grund af corona-krisen. Mange startups frygter investeringstørke. Det fortæller Simon Schou, innovationsdirektør i Copenhagen Fintech Lab, som har travlt med at rådgive iværksætterne om, hvordan de bedst forholder sig til krisen. Handl hurtigt, tænk langsigtet og brug dit netværk er nogle af rådene.

6. apr. 2020
3 min

​"Vi oplever lige nu, at mange startups er presset på likviditet. Det samme er potentielle investorer, der har tabt penge på corona-krisen, og mange startups frygter investeringstørke. Internationale skaleringsplaner går i stå. Og så videre. Der er ingen tvivl om, at krisen på sigt betyder en nedgang for mange startups", siger Simon Schou, innovationsdirektør i Copenhagen Fintech Lab.

Copenhagen Fintech Lab, som huser mere end 100 fintech-iværksættere, har travlt i disse dage med at rådgive iværksætterne, om hvordan de bedst forholder sig til corona-krisen. Ifølge Simon Schou er fintech-virksomheder, som arbejder med international handel og turisme, særligt hårdt ramt. Ligesom mange startupvirksomheder har måtte skrinlægge deres planer om at tage til udlandet.

De mange fald på aktiemarkederne presser investorerne, og flere iværksættere oplever investorer, som enten stopper helt med at investere eller udelukkende vælger at bruge deres kræfter på virksomheder, de allerede har i porteføljen.

"Flere af iværksættervirksomhederne oplever økonomiske udfordringer i en grad, der betyder, at de fx har svært ved at betale deres husleje. Vi prøver selvfølgelig at hjælpe, så godt vi kan, blandt andet ved at guide i forhold til de forskellige hjælpepakker", siger Simon Schou og fortsætter:

"Derudover har vi, understøttet af Finansforbundet, som ejer bygningen, der huser Copenhagen Fintech Lab, tilbudt alle lejerne i Lab'et en måneds gratis husleje. Det falder på et rigtig, rigtig tørt sted for mange. Men det er selvfølgelig stadigvæk kun en dråbe i havet for dem, der er værst ramt."

Mange vil hjælpe i krisetid

For at rådgive iværksætterne bedst afholder Copenhagen Fintech Lab webinarer og videokonferencer med eksperter i form af garvede iværksættere, investorer, kommunikationskonsulenter, advokater med mere, som iværksætterne kan rådføre sig med.

Ifølge Simon Schou er nogle af eksperternes råd til iværksætterne, at de skal handle hurtigt og tænke langsigtet. De skal løbende være i kontakt med deres medarbejdere, kunder, investorer og banken. Og så skal de ikke være bange for at række ud i deres netværk og bede om hjælp. Erfaringen fra tidligere økonomiske kriser er, ifølge innovationsdirektøren, at mange gerne vil hjælpe i krisetid.

Men iværksætterne skal også være realistiske. Hvis de allerede nu kan se, at de indenfor det næste halve år kommer til at mangle likviditet, skal de handle herefter. Hellere fyre halvdelen af medarbejderne nu, fremfor at virksomheden på sigt må lukke og fyre alle medarbejdere.

Er du en helt nyopstartet iværksættervirksomhed uden likviditet, kan det være, at du skal sætte dit projekt på pause og starte op igen, efter krisen er reddet over. Er din ide god, vil den også være god senere. Om du er villig til at tage lån i dit eget hus eller på anden måde forgælde dig selv for at holde din virksomhed i gang, er en privat sag.

Deleøkonomiske løsninger har momentum

Der er ingen tvivl om, at iværksætterne går en hård tid i møde, også efter samfundet er blevet lukket op, da der er udsigt til en økonomisk lavkonjunktur. Men det kan lade sig gøre at overleve. Det er ifølge Simon Schou meldingen fra garvede iværksættere, som har overlevet økonomiske kriser som dotcom-boblen, finanskrisen m.m.

Midt i mørket er der ifølge Simon Schou også iværksættervirksomheder, som corona-krisen har givet momentum. Det er typisk startups, som henvender sig til små og mellemstore virksomheder, og som fx kan lave crowdfund-platforme til at støtte det hårdt pressede lokale erhvervsliv i form af "Støt din lokale cafe". 

"En lang række startups, som arbejder med kredithåndtering, alternativ finansiering eller deleøkonomiske løsninger, arbejder lige nu benhårdt på at tilpasse deres løsninger og stille dem gratis til rådighed for at afbøde de økonomiske konsekvenser af corona-krisen. Og på lidt længere sigt kan man sagtens forestille sig at udbredelsen af disse løsninger vil give et boost til dele af den danske fintechsektor", slutter Simon Schou.

Seneste nyt