Menu luk

Hun skal give ligestillingen i Danske Bank et boost

40-årige Nicole van der Doe blev i foråret ansat til at give diversiteten og dermed også ligestillingen i Danske Bank et boost. Den er ikke, som den burde være, hverken i banken, i sektoren eller i samfundet – så selv om hun kalder det Danmarks bedste job, er det måske også Danmarks hårdeste.

27. okt. 2020
10 min

(Artiklen er opdateret – siden interviewet har Nicole Van Der Doe fået nyt job. 1. februar blev hun udnævnt til Head of Treasury after Sales i Dansk Bank.)

”Hun er en rigtig god pige”.

Adskillige gange i sit næsten 16 år lange arbejdsliv i Danske Bank har Nicole van der Doe hørt sig selv omtalt af ledere på den måde eller fået at vide af andre, at hun bliver kaldt sådan af en chef. Hun er ikke glad for komplimenten.

”Man ville aldrig kalde en fyr en ’god dreng’, men der er mange kvinder i Danske Bank, der bliver omtalt som ’gode piger’. At det er ment som ros, ændrer ikke ved, at det er nedladende. Jeg er en ambitiøs, hårdtarbejdende kvinde. Hvorfor omtales jeg og andre kvinder ikke med de ord ligesom mændene?”

Nicole van der Doe er klar i spyttet og bobler af velformulerede argumenter, som serveres med store smil med jævne mellemrum, da Magasinet Finans møder hende i et af mødelokalerne omkring direktionsgangen i bankens historiske bygninger ved Kongens Nytorv i København.

”Jeg har indimellem fået at vide af min chef, at jeg er lidt for direkte. Det er vigtigt at finde en balance, så de mandlige ledere i banken kommer med om bord, for de skal drive forandringen, den enkelte kvinde kan ikke gøre det alene. Men jeg kan forivre mig, for jeg er optager af det her, og noget skal ske. Det er der heldigvis også enighed om i Danske Banks ledelse”.

Se video med Nicole Van Der Doe her.

 

Ledelsens øre

Stillingen som Diversity & Inclusion Lead blev hendes i maj og er nyoprettet. Hun har ikke haft problemer med at kommunikere sin nye rolle ud til de relevante ledere, banken har lagt ny strategi på området, og hun er blevet inviteret med til det ene ledermøde efter det andet. Her minder hun om, at diversitet betaler sig på bundlinjen, og da der er lige mange kvinder og mænd ansat i banken, burde der være nok talenter at tage af blandt begge køn.

”Det er meget forskelligt, hvordan det modtages, når jeg holder oplæg. Mange er optaget af det i forskellig grad, andre bliver lidt trætte i ansigterne over, at vi nu skal tale om det igen. Men det er vi nødt til, og frem for alt er vi nødt til at gøre noget mere ved det”.

Nicole van der Doe har mange bud på, hvor man kan tage fat rundtom i banken. Hun har et indgående kendskab til den fra adskillige forskellige jobfunktioner og har desuden ekstra indsigt i kraft af sit hverv som mangeårig tillidsmand. Senest har hun også fået posten som områdetillidsmand, for selv om hun har meget at se til, kunne hun ikke sidde en kraftig opfordring fra Finansforbundet i Danske Bank overhørig.

”Jeg synes, det er spændende at være med til at påvirke tingene, også som områdetillidsmand. Så selv om der er en del at se til, sagde jeg ja. Og at få lov til at dykke ned i ligestilling og diversitet i mit nye job er helt fantastisk, jeg har talt om det som tillidsmand i så mange år”.

Hun kalder det ligefrem Danmarks bedste job, men tilføjer, at det måske også er det hårdeste:

”Det er en proces at få tingene til at rykke, og samtidig er der rigtig mange interessenter på tværs af banken. Der er knald på hver dag”.

Ingen særlige hensyn

Selv om Nicole van der Doe trives med, at der er fart på, lægger hun som fraskilt mor til Benjamin på 9 år og Sophia på 6 år vægt på også at prioritere sin fritid.

”Det er afgørende for mig at kunne hente dem i ordentlig tid. Jeg møder meget tidligt, arbejder energisk og gerne om aftenen, når de er lagt i seng – men jeg kræver friheden til selv at tilrettelægge mit arbejde. Når jeg får det, fungerer det hele rigtig godt”.

Hendes søster henter børnene en gang om ugen, og hun har en såkaldt 9/5-ordning med eksmanden. De fem dage, han har dem, arbejder hun virkelig igennem.

Hun indvier sjældent kolleger i den logistik, hun skal have til at gå op. Når hun alligevel deler det med læserne af Magasinet Finans, er det, fordi hun har en pointe med det i forhold til ligestilling.

”Der er mange på arbejde, der ikke ved, at jeg er skilt. Jeg har aldrig villet være en, man skulle tænke på med særlig omsorg. I det hele taget skal man efter min mening ikke tage særlige hensyn til kvinder frem for mænd på arbejde”.

Hun har selv engang oplevet at blive fravalgt til et internt talentprogram, fordi hun var nybagt mor og også var i gang med en bachelor. Det var hendes chefs vurdering, at hun dermed havde tilstrækkeligt på sin tallerken.

”Var det ikke mig selv, der skulle afgøre det? Det mener jeg bestemt. Jeg skulle selv træffe den beslutning, hvis det blev for meget for mig”.

Kassesystem mod stress

Når der er pres på både privat og på arbejde, bruger hun sine kassesystemer.

”Jeg er god til at fokusere fuldstændig på en opgave og derefter lægge den helt til side for at forholde mig til det næste. Det hjælper mig til at undgå at blive stresset”.

I nogle situationer har kassesystemet været udfordret. Især mindes Nicole van der Doe, hvis efternavn skyldes den hollandske eksmand, tiden omkring deres skilsmisse som brutal.

”Inden for et halvt år blev jeg skilt, min datter blev indlagt på semiintensiv med en sammenklappet lunge, min søster, som jeg er nærmeste pårørende for, blev indlagt på intensiv, og jeg og børnene måtte genhuses i tre måneder, fordi taget på vores rækkehus var ved at bryde sammen”.

Derefter fik hendes mor en blodprop, men alle blev lykkeligvis raske, og der kom nyt tag på rækkehuset. Det ligger på Holmen i København, og familien flyttede allerede i 2012 ind som nogle af de første i området.

”Det har udviklet sig til et meget homogent område. Lidt sjovt i forhold til at jeg nu arbejder med diversitet og med, hvordan forskellighed kan berige. Beboerne har uddannelser og job, der ligner hinandens, og rigtig mange er det samme sted i livet med små børn”, fortæller Nicole van der Doe, da Magasinet Finans også besøger hende i privaten og får en rundvisning.

Hun er stærkt begejstret for sit hood og elsker det faktum, at der ikke er langt til hverken børnenes skole på Christianshavn eller hendes arbejde. Det hele kan nås hurtigt på cykel, og der er grønne ruter og vand at se på, når hun tager en af sine mange gåture, som hun ynder at flette ind i både venindetid og alenetid.

Tag kampen op mod tvivlen

Selv om det hele spiller for hende i øjeblikket, kan hun indimellem høre en lille tvivl pippe i sit indre. Den sætter spørgsmålstegn ved egne kompetencer, om de nu også slår til. Hun ved, at det er en tvivl, mange kvinder kender til og gør deres bedste for at skjule:

”Selv om jeg ønsker at gøre karriere, har jeg også tidligere oplevet, at jeg ikke turde følge en opfordring til at forfølge et jobskifte. Jeg var bange for, at jeg ikke kunne bestride jobbet”.

Dengang var det først, da hun fik flere kraftige opfordringer af en mandlig leder, at hun indvilgede i at tage en test, før stillingen eventuelt kunne blive hendes. Hun var meget nervøs, men lå blandt de fem bedste, han havde udsat for testen – han havde i tidens løb testet omkring 200.

Hun fortæller det nøgternt, blottet for selvhævdelse, i håb om at andre kvinder vil finde modet til at syreteste deres egen tvivl.

Nicole van der Doe har også tidligt i sin karriere afslået at følge ledersporet, fordi hun ikke mente, hun havde nok at byde på. I dag føler hun sig klar til ledelse, men hun funderer over, at der næppe er mange unge mænd, der siger nej tak til sådan et tilbud.

Selv om hun altså ikke altid har hakket til med det samme, når muligheder har åbnet sig, har hun gjort meget for at flytte sig – blandt andet aktivt opsøgt mentorer i Danske Bank og opbygget internt netværk.

En snoet karrierevej

”I dag har jeg et job med ansvar og tæt kontakt til ledelsen, som jeg har fået ved at bevæge mig sidelæns i organisationen, bygge på og indsamle nye erfaringer, som igen har åbnet op for noget nyt. Der er ikke kun én karrierevej, som går gennem universitetet og lige op ad stigen, man kan komme til målet på andre måder”.

At hun havnede i en bank som rådgiver, var i første omgang mere eller mindre tilfældigt. Det var mest, fordi hun foretrak uddannelsesformen med en elevplads frem for at gå i gang med en lang, teoretisk uddannelse.

”Overordnet har jeg altid været glad for at arbejde i Danske Bank. I perioder med inspirerende og dygtige chefer har arbejdet virkelig løftet mig”.

Nogle af cheferne har aktivt hjulpet hende videre, men hun har selv gjort benarbejdet, der har dannet grundlag for de interne skift. Eksempelvis ville hun gerne arbejde som dealer tidligt i sin karriere og læste i tre år om aftenen ved siden af jobbet for at nå sit mål. Selv om hun lærte hurtigt og viste gode resultater, blev hun ignoreret og omtalt nedladende i det mandsdominerede miljø, men hun endte med at blive accepteret for sin faglighed og resultater.

”Til sidst vænnede de sig til mig”.

Måske er evnen til at omstille sig grundlagt tidligt. Hun boede de første seks år af sit liv i USA, hendes nu afdøde far var amerikaner. Forældrene blev skilt og den danske mor tog de to døtre med til sin fødeby Aalborg, hvor ikke mindst skolesystemet var helt anderledes end det, Nicole havde nået at blive fortrolig med i USA:

”Jeg begyndte i 1. klasse uden at kunne et ord dansk, men min mor havde altid talt dansk til os, så det gik lynhurtigt med at lære det”.

Det kom hende til gode at være dobbeltsproget, da hun efter gymnasiet fik et benhårdt, men spændende job som engelsklærer i Cairo. Det gjorde hende voksen på kort tid at klare sig selv i Egypten. Senere arbejdede hun en tid for et flyselskab i London.

Verden var stadig åben, og hun havde aldrig set sig selv i et bankjob. Socialrådgiver eller noget i det nabolag syntes mere nærliggende. Men siden hun gik ind i Danske Bank, har hun ikke set sig tilbage.

”Der er så mange muligheder i en bank, som man ikke ser som udenforstående. Det foldede sig ud for mig lidt efter lidt”, siger hun på en måde, så der ikke kan være tvivl om, at hun mener det.

Hvad ellers kunne man også forvente af indehaveren af Danmarks bedste job?

 

Nicole van der Doe

– Dansk mor, amerikansk far. Boede de første seks år i USA, derefter rykkede hun til Aalborg med sin mor og søster.

– Ansat i Danske Bank som elev i 2005.

– Med afsæt i rollen som privatrådgiver har hun arbejdet sig på kryds og tværs af organisationen og desuden efteruddannet sig, har gennemført en merkonom-, en diplom- og en bacheloruddannelse.

– Har blandt andet arbejdet som dealer, været projektleder i Business Banking og været involveret i arbejdet med Better Bank 2023-strategien.

– Siden maj ansat fuldtids i stillingen som Diversity & Inclusion Lead i Corporates and Institutions og CFO.

– Tillidsmand siden 2018, siden juni områdetillidsmand.

– Bor i København, i rækkehus på Holmen, sammen med sine børn, Benjamin på 9 og Sophia på 6 år.

– Holder meget af lange gåture.

Seneste nyt