Menu luk

Færre unge kommer i RKI, men deres gæld er større

Langvarige gældsproblemer rammer en lille gruppe unge hårdt, viser Finans Danmarks nye rapport om unges gæld, forbrug og opsparing.

9. mar. 2020
3 min

​I begyndelsen af 20'erne har hver fjerde ung et lån, og for nogle ender gælden med at blive langvarig og kaste skygger langt ind i voksenlivet. Vejen til gældsproblemer er ofte brolagt med køb, som man ikke har råd til. Det kan også være hverdagens indtægter og udgifter, som bare ikke balancerer. Eller arbejdsløshed, sygdom, skattegæld eller afhængighed af spil, stoffer og alkohol. Uvidenhed om privatøkonomi spiller også en rolle.

Det viser den nye rapport 'Unge – gæld, forbrug og opsparing' fra Finans Danmark, som på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og en spørgeskemaundersøgelse blandt over 3.000 unge bl.a. ser på, hvorfor nogle unge havner i en stor og langvarig gæld.

"Vores analyse viser, at en gruppe af unge ender i så store og langvarige gældsproblemer, at det rammer dem hårdt. Over halvdelen af alle unge i gældsproblemer skammer sig over deres økonomi, og for mange betyder det også, at der er sociale aktiviteter, de ikke har mulighed for at deltage i. Det understreger behovet for, at børn og unge tidligt får en grundlæggende forståelse for økonomi", siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark.

Finans Danmark står bag Pengeuge, som kører i denne uge i folkeskolens ældste klasser og netop har fokus på at lære børn, hvordan de skal håndtere deres økonomi – også senere i livet.

Kunsten at holde et fast budget

Generelt har unges gæld været faldende siden finanskrisen. Antallet af unge, der er registreret som dårlige betalere i RKI-registeret er også dalet. Men dem, som var registreret i RKI i 2019, har noget større gæld end i tidligere år. Der er altså tale om en mindre gruppe unge, som til gengæld har større gældsproblemer. 

Næsten hver sjette af alle danske unge kommer i gældsproblemer, inden de er fyldt 27 år. For en tredjedel af dem bliver problemerne langvarige og kommer til at forfølge den unge i over seks år.

Det er ikke kun gældens størrelse, som gør det meget dyrt for unge med gældsproblemer. Mange af dem benytter dyre låneformer og har udgifter til rykkere og inkasso.  

Op til 24-års alderen er andelen af mænd med gældsrestancer over dobbelt så stor som for kvinder. Det fremgår også af rapporten, at unge, hvis forældre har misligholdt gæld, langt oftere end andre også selv har misligholdt gæld.

Undersøgelsen dykker også ned i, hvordan unge kommer ud af gældsproblemer – før eller efter de er løbet løbsk. Omkring halvdelen peger på kunsten og vigtigheden af at holde et fast budget, mens andre har taget en lang sej kamp for at vende økonomien og løse de problemer, der ligger bag gælden. En del får hjælp fra familien, mens andre får skik på økonomien, når de finder sammen med en partner.

Unge forældre kæmper oftere med økonomien

En del af rapporten er lavet i samarbejdet med Forbrugerrådet Tænk og ser nærmere på, hvad der sker med økonomien, når unge får børn tidligt. Mange unge kæmper med at holde balance i økonomien, og unge forældre kommer oftere i gældsproblemer end deres jævnaldrende uden børn. To tredjedel af unge forældre har svært ved at få økonomien til at hænge sammen.

"Unge forældre, som har brug for ekstra vejledning til at få økonomien til at hænge sammen, skal have den støtte og hjælp, de har brug for – for rod i økonomien i de unge år kan trække spor langt ind i voksenlivet", siger Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk.

Se rapporten her.

Seneste nyt