Menu luk

Dansk fintechfirma satser på børn og unge

Efter et teknisk benspænd fra Apple Pay er den danske lommepenge-app MyMonii relanceret med et betalingskort til børn og unge. Og ambitioner om at tage kampen op med blandt andet fintech-giganten Revolut, der er på vej med en lignende løsning.

17. feb. 2020
7 min

​Efter ifølge kritikere nærmest at have ligget i dvale i årtier er finansverdenens tilbud til børn og unge på vej mod en kraftig opgradering.

Men vil man have en interaktiv - og lærerig - app-baseret bankløsning til sine børn, skal man ikke forvente at få den i sin traditionelle bankfilial.

Rundt omkring i Europa bobler det derimod frem med fintech-virksomheder med interaktive apps, hvor børnene ikke bare lærer at svinge et betalingskort, men også spare op, tjene lommepenge og i det hele taget udvikle finansielle færdigheder fra 7-års-alderen.

Og nu melder den danske lommepenge-app MyMonii sig på banen i form af en relancering af sin populære app af samme navn, der er blevet downloadet 210.000 gange - og hvis kunder fra næste måned kan modtage et betalingskort med saldo-kontrol tilknyttet kontoen. Faktisk er de første kort allerede trykt.

For at der er et marked er MyMoniis stifter og administrerende direktør Louise Ferslev ikke et sekund i tvivlsom. Ej heller at børn og unge vil blæse på, at der ikke følger én eneste filial med MyMonii.

"Jeg er fuldstændig ikke i tvivl. Det er dem, der er under 18 år, der er de fremtidige kunder. Det kan godt være, de skal have deres forældre med, når de skal ned og åbne kontoen, men de er jo ligeglad med, hvor de traditionelle banker fysisk ligger. De vil gerne se på deres app, hvad de har stående på kontoen og have et betalingskort. Det er jo unge der har deres smartphone som en forlængelse af armen. Måske kommer de aldrig ned i en bank i deres liv. De forventer at brugervenligheden er helt i top og at de hurtigt kan komme i gang – det gælder også forældrene. Generelt forventer forbrugeren i 2020 bare rigtig gode og simple brugeroplevelser", siger hun til Nyhedsbrevet Finans.

I gang på fem minutter

Det er ganske vist rigtig mange år siden, at det blev muligt at åbne en bankkonto for sit barn. Og ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov for Nordea for et lille års tid siden, havde 410.000 ud af 740.000 danske børn i alderen 7-17 år et betalingskort.

Men mange af bankerne har ingen app, der giver børnene mulighed for selv at se, hvad der står på kontoen.

"Så du skal hele tiden spørge mor og far, hvor meget der står på kontoen og om de kan overføre flere penge", påpeger hun. 

Ifølge hendes optælling er der reelt kun fire-fem danske banker der har en app, der giver barnet mulighed for at se, hvad der står på kontoen. Og man skal i øvrigt typisk ned i den lokale filial for at oprette kontoen - ligesom far eller mor skal være kunde i pågældende bank.

"Hos MyMonii kan du oprette dig uanset bankforbindelse og komme i gang på fem minutter. Alt sammen inde i app'en, og man behøver ikke at ringe ind til banken eller vente på svar fra bankrådgiveren på mail", forklarer Louise Ferslev.

Belønning for opgaver

MyMonii adskiller sig desuden på mindst to afgørende punkter.

For det første har app'en - der downloades i henholdsvis en forældre- og børneversion - en indbygget funktion, der giver forældrene mulighed for at lade børnene tjene ekstra lommepenge.

"Vi oplever at brugerne er glade, fordi de kan oprette opgaver til børnene, som de kan tjene lommepenge på. Hvis de støvsuger bilen, får de måske en tyver ekstra, nogle hvis de laver hjælp med aftensmaden", forklarer hun. Når opgaven er udført, hakker forældre opgaven af på deres app, og så overføres det lovede beløb til barnets saldo.

Derudover kan barnet også overføre penge til en opsparingskonto, hvilket de ovennævnte banker dog også tilbyder - men med tiden er det meningen, at der i MyMonii skal kunne oprettes flere opsparingskonto, som barnet selv navngiver, eksempelvis 'mit nye skateboard' eller 'min nye cykel', så den mindreårige lærer at lægge penge til side til håndgribelige formål.

Apple Pay spændte ben

MyMonii begyndte tilbage i 2015 og udviklede derefter i samarbejde med Nets Danmarks første digitale betalingsløsning for børn, MyMonii Pay, koblet op på den mobile version af Dankortet.

Det blev dog ingen succes og lagt i graven i sommers - og årsagen var primært at Apple spændte ben for at brugen af Dankort-app'en, der kører via NFC. Og dermed også automatisk for MyMonii Pays iPhone-brugere, forklarer Ferslev: 

"Det ville have været meget federe, hvis vi havde kunnet bruge NFC-teknologien, som man også bruger til kontaktløs betaling med fysiske betalingskort, men Apple blokerer for at andre end Apple Pay bruger NFC på deres telefoner. Hvis man har en iPhone og prøver at betale med Mobile Pay eller Dankort på mobilen, så kan simpelthen ikke få adgang til det ved hjælp af NFC".

Ser større betalingsvillighed

Efter mavepusteren er MyMonii nu klar igen - denne gang med et fysisk betalingskort fra en samarbejdspartner, hun endnu ikke er parat til at nævne, og en bankpartner, hun heller ikke ønsker at sætte navn på endnu.

For tre uger siden blev der åbnet for venteliste blandt de 30.000 familier, der bruger MyMonii aktivt hver måned - nogle flere gange dagligt, andre et par gange om måneden. Vil man have et betalingskort tilknyttet skal man opgradere til Premium-versionen der koster 29 kroner om måneden (eller 289 kroner for et år) med en gratis prøveperiode på 30 dage.

Hun ser en klar udvikling i mentaliteten med hensyn til at betale for digitale kvalitetsløsninger til børn generelt.

"Det er slet ikke som i 2015, nu er det virkelig sådan at vi kan mærke på forældrene, at vi skal jo have overblik digitalt via app. De kan ikke længere nøjes med at bruge kontanter, for det har de bare ikke længere i deres pung. Der er også en større villighed blandt forældre til at betale for løsninger, der hjælper deres børn til at lære. Det gælder både matematik-apps, læse-apps, læring om økonomi etc."

Fintech-gigant som konkurrent

Som Nyhedsbrevet Finans kunne berette for to uger siden, planlægger neobanken Revolut - der går efter at blive 'verdens første rigtige globale bank' - i næste måned at rulle en selvstændig bankløsning ud til børn og unge kaldet Revolut Youth, der vil tilbyde funktioner der ligner MyMoniis. Først på Revoluts hovedmarked i Storbritannien og derefter i de øvrigt 33 lande, hvor man indtil videre er tilstede og som inkluderer Danmark, hvor neobanken for nylig rundede 50.000 (voksne) kunder.

Men det afskrækker ikke Ferslev, som fremhæver, at MyMonii har en fordel, når de skal lokke kunder til at prøve deres produkt, nemlig at det som nævnt ikke kræver, at forældrene er kunde i et bestemt pengeinstitut.

Den begrænsning vil der nemlig også være hos Revolut, fortalte Aurélien Guichard, der leder udviklingen af Revolut Youth, til Nyhedsbrevet Finans: "Du kan kun have en Revolut Youth-konto, hvis din forælder er på Revolut, så vi forventer stigende indtægter fra forældre gennem hyppigere brug og konvertering til vores betalings-abonnementer".

Vil ekspandere udenlands

Ferslev mener i det hele taget, at der er plads til flere aktører på markedet for bankydelser til børn og unge.

"Revoluts målgruppe er mig, jeg er 29 år. Så i den målgruppe er der i forvejen ikke nogen, der har børn fra 7 til 18 år. Men jeg synes at det er fedt at de udvider målgruppe til yngre – og dermed også ældre (forældrene). Det giver super god mening for dem", siger hun.

I øvrigt har MyMonii også planer om at gå britiskbaserede Revolut Youth og andre ligesindede europæiske fintech-start-ups målrettet børn og unge i bedene. Altså bygge et marked op i hjemlandet hjemlande og derefter ekspandere.

"Man kan downloade app'en udenlands, men skal i øjeblikket have dansk telefonnummer og dansk NemId for at kunne oprette sig, så det giver en naturlig afgrænsning. Men alle beslutninger om hvem vi bruger til KYC [kend-din-kunde-verificering] og kort-løsninger underbygger egentlig, at vi går efter at være i andre lande. Hver gang vi vælger partnere, så er det nogen, der er klar til at gå med os ind i andre lande", slutter Louise Ferslev.

Læs også artiklen "Neobank ruller bankløsning ud til børn og unge" her.

 

Seneste nyt