Menu luk

Brexit flytter finansjob i begge retninger

Især Paris har tiltrukket job i forbindelse med Brexit, men der bliver også skabt nye finans-job og firmaer i London som følge af den britiske udtræden af EU, viser aktindsigt. 27 danske finansvirksomheder har søgt om midlertidig tilladelse til at operere i Storbritannien efter på fredag.

27. jan. 2020
3 min

​Det er især Paris, der har tiltrukket job i finanssektoren som følge af Storbritanniens officielle udtræden af EU fredag.

I hvert fald vis man skal tro lobby-organisationen Paris Europlace, der har talt sig frem til 4.000 nye direkte Brexit-relaterede finansjob i den franske hovedstadsregion, hvoraf halvdelen af stillingerne allerede er oprettet.

I november indviede selveste den franske statsminister Édouard Philippe Bank of Americas spritnye kontor i Paris, hvor den amerikanske gigant har installeret 400 medarbejdere, hvoraf 300 er tilflyttere fra London og New York.

Konkurrenten JP Morgan annoncerede i sidste uge, at man har købt sin anden kontorbygning i Paris, der gør det muligt at udvide staben i den franske hovedstad med 450 medarbejdere.

Paris Europlace, der bl.a. har nationalbanken, private banker og lokale myndigheder i ryggen, har i sit forsøg på at tiltrække finansielle virksomheder slået på nye arbejdsmarkedsreformer, en reduceret beskatning af kapitalgevinster og store bonusser og en attraktiv beskatning af tilflyttere.

Ifølge organisationens generaldirektør Arnaud de Bresson er Paris blevet det største finansielle center på kontinentet, allerede inden Brexit. "Det finansielle samfund beskæftiger 180.000 personer hos os mod 70.000 i Frankfurt og 30.000 i Dublin og Luxembourg", fortæller Arnaud de Bresson til avisen Le Journal du Dimanche.

London stadig størst

Ifølge en rundspørge foretaget af tænketanken New Financial har mere end 300 finansielle britiske virksomheder åbnet afdelinger i EU for at kunne fortsætte med at betjene deres EU-kunder efter Brexit.

Konsulentfirmaet EY har på sin side regnet sig frem til, at omkring 7.000 stillinger vil blive flyttet fra London til de resterende EU-lande, mens der desuden vil blive skabt 2.400 lokale stillinger.

Der er altså langt fra tale om en flodbølge af hundredtusindvis af jobskift på tværs af Den Engelske Kanal, som nogle havde spået, da Brexit blev stemt igennem i 2016. Og de store amerikanske investeringsbanker vil fortsat have deres største europæiske kontorer i London - JP Morgan har eksempelvis omkring 10.000 ansatte i den britiske hovedstad mod de cirka 700 man fremover vil have plads til i sine to kontorer i Paris.

Strøm den modsatte vej

Desuden bliver der også skabt nye job og nye virksomheder i den finansielle sektor i Storbritannien.

Det understreger et andet konsulentfirma, Bovill, der har søgt aktindsigt i, hvor mange finansielle EU-virksomheder der har søgt om tilladelse til at operere i Storbritannien efter Brexit.

"Selvom antallet af britiske virksomheder, der flytter mandskab og operationer til Europa har fået stor opmærksomhed, er det også sandsynligt, at der kommer bevægelse i modsat retning", siger Michael Johnson fra Bovill, der rådgiver om finansielle tjenesteydelser.

For når Storbritannien forlader EU, mister eksempelvis en bank med britisk banklicens sin nuværende tilladelse til at operere i resten af unionen - og skal, hvis man vil fortsætte med det forstås, derfor anmode om banklicens i mindst ét af de tilbageværende EU-lande. Et sådant "pas", som det hedder i fagsproget, vil i henhold til EU-reglerne i så fald gælde hele det såkaldte Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde.

Men det samme gør sig gældende den anden vej, altså hvis eksempelvis en dansk bank ønsker at fortsætte sine bankforretning i Storbritannien. Ligesom udbydere af finansielle serviceydelser som betalingstjenester skal anmode om britisk licens til at udstede og håndtere elektroniske penge.

27 danske ansøgninger

Aktindsigten fra Bovill viser, at 1.441 finansielle servicevirksomheder fra det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde i oktober havde ansøgt om midlertidige tilladelser til at operere i Storbritannien efter Brexit. Herunder 27 danske.

Af disse ansøgere ønskede omkring tusind virksomheder at etablere deres første kontor i Storbritannien. Brexit ventes på den måde altså også at skabe et ukendt antal finansielle arbejdspladser i især London.

Med en midlertidig tilladelse i hånden kan finansielle virksomheder fra EU-landene fortsætte med at betjene deres kunder i Storbritannien i en overgangsperiode frem til december. Hvad der derefter skal ske, venter finansverdenen - og alle andre - spændt på.

Seneste nyt