Menu luk

Topchef i storbank får fængselsdom for hvidvask

I en tilståelsesaftale har den tidligere topchef i HSBC Private Bank Peter Braunwalder erkendt sig personligt skyldig i medvirken til omfattende hvidvask og skattesvindel. Han har accepteret et års betinget fængsel og en bøde på knap fire millioner kroner.

12. aug. 2019
3 min

Allerede sidste år gik den britiske storbank HSBC frivilligt med til at betale 2,25 milliarder kroner til den franske statskasse.

Det skete for at undgå et langt og pinagtigt retsopgør for at have hjulpet tusindvis af rige franske skatteborgere med at skjule formuer og indtægter i dets schweiziske afdeling for velhavere, HSBC Private Bank.

Men dermed var sagen ikke slut. For ifølge eksperter har Frankrig de seneste år skruet bissen på for også at få straffet de ansvarlige bankchefer i sådanne hvidvasksager.

Strategien synes at have givet pote, for i en tilståelsesaftale med den franske anklagemyndighed har HSBC Private Banks tidligere topchef Peter Braunwalder erkendt, at han personligt medvirkede til den omfattende hvidvask mellem 2006 og 2007. For at undgå en retssag har han accepteret en dom på et års betinget fængsel og knap fire millioner kroner i bøde.

Ny hård strafferetspolitik

Også konkurrenten UBS, verdens største velhaverbank, har forsøgt at forhandle sig til enighed med den franske anklagemyndighed om at slå en streg over lignende hvidvaskanklager. Dog uden held, da anklagemyndigheden ifølge franske medier nægtede at forhandle under otte milliarder kroner.

I stedet havnede sagen i byretten i Paris, hvor UBS tidligere i år blev dømt til at betale den rekordstore sum af 34 milliarder kroner, mens fem ledende medarbejdere i både Schweiz og Frankrig indkasserede mindre personlige bøder og betingede fængselsstraffe på mellem seks og 18 måneder. En dom UBS har anket.

"Dommen over UBS og den forhandlede aftale med HSBC og tilståelsesaftalen med dens tidligere topchef er meget betydningsfulde. De repræsenterer brugen af en hård økonomisk strafferetspolitik", lyder vurderingen fra den parisiske strafferetsadvokat Marion Lambert-Barret.

Vil komme USA i forkøbet

For to år siden åbnede ny lovgivning i Frankrig for forhandlinger om forlig, sådan som man kender det fra især USA, og det benyttede den særlige statsanklager for økonomisk kriminalitet sig af til at gå i kødet på banker, der har medvirket til organiseret hvidvask. Alene HSBC har ifølge skattemyndighedernes overslag hjulpet franskmænd til at unddrage sig skat for mindst 12,5 milliarder kroner.

"Frankrig har bestemt ønsket at vise, at man selv er i stand til at straffe sine virksomheder og statsborgere hårdt, blandt andet for at undgå at de bliver det af de amerikanske justitsmyndigheder", siger advokat Lambert-Barret.

Whistleblower dømt in absentia

Også Belgien er gået i kødet på de schweiziske banker.

I sidste uge indgik HSBC Private Bank forlig med den belgiske anklagemyndighed om at betale 2,2 milliarder kroner for at have hjulpet belgiske skatteborgere med at snyde i skat. Hjemme i Schweiz er banken sluppet med en bøde på under 300 millioner kroner.

De schweiziske justitsmyndigheder har derimod været anderledes nidkære i deres jagt på skandalens ophavsmand, HSBC Private Bankings it-specialist Hervé Falciani. Han flygtede i julen 2008 fra Schweiz til Frankrig efter at have uploadet detaljerede oplysninger til en cloud om 107.181 menneskers og 20.130 virksomheders konti hos sin arbejdsgiver, som han fortalte i et interview i Paris med Magasinet Finans nr. 6/2015. https://issuu.com/magasinetfinans/docs/magasinetfinans0615/26

Et halvt år senere idømte en schweizisk domstol in absentia whistlebloweren bag verdens største banklækage fem års ubetinget fængsel. Trods flere forsøg - senest i 2018 - er det ikke lykkedes Schweiz at få udleveret Falciani fra Spanien, hvor han tilbage i 2013 måtte spendere fem måneder i varetægtsfængsel i forbindelse med den første udleveringsanmodning fra Alpelandet.

Seneste nyt