Menu luk

Storbank trues af ny milliardbøde for brud på Iran-embargo

USA mistænker Standard Chartered for at have fortsat med at bryde en embargo mod Iran efter et milliardforlig tilbage i 2012. Tidligere ansat er angiveligt parat til at erklære sig skyldig.

14. jan. 2019
2 min

​Som en stribe andre internationale storbanker indgik Standard Chartered tilbage i 2012 forlig med amerikanske justitsmyndigheder for at have brudt sanktioner mod navnlig Iran.

Regningen for igennem et årti at have skjult blandt andet pengetransaktioner med iranske klienter for amerikanske myndigheder løb dengang op i omkring 4 milliarder kroner.

Men nu truer en ny - og større - bøde. Som led i en bred efterforskning af Standard Chartered går amerikanske myndigheder efter få banken til at betale 10 milliarder kroner for angiveligt at have fortsat med at håndtere dollar-transaktioner for iranske klienter.

Mistanke om returkommission

Ifølge Financial Times er en af bankens tidligere medarbejdere parat til at erklære sig skyldig og samarbejde med anklagemyndigheden.

Vedkommende er sammen med en anden tidligere kollega under efterforskning, og én af de to mistænkes for i hemmelighed at have modtaget returkommission i forbindelse med transaktionerne.

Standard Chartered forsøger at præsentere de to som 'rogue employees', altså medarbejdere der agerede på egen hånd, og siger til finansavisen at man har 'konstruktive diskussioner" med amerikanske myndigheder i håb om at "nå til en fair og passende løsning så hurtigt som muligt".

Selvom USA har kradset enorme milliardbeløb hjem fra en lang række banker   for at have handlet med klienter i især Iran, Libyen, Sudan, Myanmar og Cuba, er det sjældent at individuelle bankfolk er blevet dømt for brud på sanktioner.

Førte banker bag lyset

Den britiske storbank er sammen med konkurrenten HSBC desuden viklet i en anden højtprofileret sag om muligt brud på sanktioner mod Iran, som involverer Huawei, Kinas og verdens største producent af telekommunikationsudstyr.

I denne sag mistænkes Huawei for at have været involveret i et Hong Kong-baseret selskab kaldet Skycom Tech, der opererer i Iran. Huawei fik angiveligt Standard Chartered og HSBC til at håndtere transaktioner for flere hundrede millioner dollar til indkøb af teleudstyr til det hastigt ekspanderende iranske marked ved at de to banker bag lyset. Også tre andre uidentificerede globale banker blev ifølge anklageskriftet vildledt til at medvirke.

Sidste måned blev Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou arresteret på gennemrejse i Canada efter anmodning fra USA. Hun nægter sig skyldig, har modsat sig udlevering til USA, og den kinesiske regering har truet Canada med "seriøse konsekvenser", hvis det sker.

Ifølge sagsakter, som Wall Street Journal har set, fortalte Wanzhou på et møde med HSBC i 2013, at Huawei overholdt internationale sanktioner og havde solgt de aktier selskabet havde i Skycom Tech. Men det var ifølge de amerikanske myndigheders efterforskning ikke sandt. Ifølge anklageskriftet har hun og Huawei dermed udsat de i alt fem banker for risiko for bøder og tab.

Seneste nyt