Menu luk

Rekordbøde og fængselsstraf til chefer i velhaverbank

Verdens største velhaverbank UBS er blevet dømt til at betale den franske stat 34 milliarder kroner for ifølge anklagemyndigheden at have brugt 'James Bond-metoder' til at hjælpe rige franskmænd med at gemme penge i Schweiz. Fem højtstående chefer har fået betingede fængselsstraffe.

25. feb. 2019
2 min

​3,7 milliarder euro (28 milliarder kroner) i bøde og 800 millioner euro (seks milliarder kroner) i erstatning. Eller i alt 34 milliarder kroner.

Sådan lyder regningen fra strafferetten i Paris til den schweiziske velhaverbank UBS, der med dommerens ord har gjort sig skyldig i "exceptionelt alvorlige overtrædelser af straffeloven" ved aktivt at hjælpe rige franskmænd med at snyde i skat.

Mellem 2004 og 2012 opsøgte ansatte fra UBS' hovedsæde i Schweiz ifølge anklagemyndigheden potentielle kunder i Frankrig for at foreslå dem avancerede måder at gemme indtægter og formuer i Alpelandet. Det skete ifølge whistleblowere blandt andet i operaen, ved jagtselskaber og golf-turneringer samt i loger ved French Open.

"Nogle gange løb klienten risikoen ved selv at komme til Schweiz for at aflevere sin formue, kontanter eller guldbarrer. Men oftest var det UBS' rådgivere der selv transporterede disse summer over på den anden side af Alperne. Nogle stod på ski med en taske på ryggen", fortalte en tidligere ansat i banken for nogle år siden avisen Le Parisien.

Manden blev ikke dømt, men det gjorde fem af bankens ledende medarbejdere. Først og fremmest UBS' tidligere ansvarlige for Vesteuropa, Dieter Kiefer, der indkasserede 18 måneders betinget fængsel og en bøde på over to millioner kroner.

Nærmer sig USA

UBS afviser anklagerne som "ubegrundede påstande fra tidligere ansatte" og har appelleret bøden, der ikke bare er langt den største udstedt i Frankrig for skattesvig. Det er også den største bøde, som en schweizisk bank nogensinde har indkasseret.

Dermed nærmer fransk retspraksis sig langsomt det amerikanske justitsvæsen, der det seneste årti har formået at hive enorme milliardbeløb ud af banker verden over for brud på hvidvasklovgivning eller sanktioner. Ofte gennem forlig.

For to år siden åbnede ny lovgivning op for lignende forhandlinger om bødeforlig i Frankrig, og den benyttede konkurrenten HSBC Private Banking - den britiske storbank HSBC's schweiziske afdeling for velhaverkunder - sig af for at undgå en tur i retssalen i en lignende sag om skattesvig. HSBC's købslagning med den franske anklager endte i januar 2018 på 2,25 milliarder kroner, hvilket dengang var fransk rekord.

"Denne procedure gør det muligt hurtigt at opnå noget, som jeg aldrig ville have fået ved en straffedomstol", erklærede den særlige franske statsanklager for økonomisk kriminalitet, Eliane Houlette, ved den lejlighed.

I UBS-skandalen nægtede den franske anklagemyndighed dog ifølge franske medier at forhandle under 1,1 milliard euros (8 milliarder kroner), og UBS besluttede at tage chancen i retten.

Hvilket altså indtil videre har vist sig at være et dårligt valg. Bøden på 28 milliarder kroner er ikke grebet ud af den blå luft, men svarer til det beløb som det franske finansministerium har formået at kradse hjem fra i alt knap 4.000 landsmænd med skjulte konti hos UBS.

Seneste nyt