Menu luk

Overlad ikke bæredygtighed til teknokraterne

”Sid ikke i banken! Gå ud, engager jer, find ud af, hvor det sker. Involver jer, overlad ikke bæredygtighed til teknokraterne”, lød det fra James Vaccaro fra Triodos Bank, en af verdens mest bæredygtige banker på debatmøde, som Finans Danmark stod bag.

6. maj 2019
3 min

​"Rul ærmerne op og gå i gang".

Hvis nogen af de fremmødte havde håbet på et quickfix, der kan få bæredygtighed i sektoren til at falde på plads i en fart, måtte de gå skuffede hjem fra det nylige møde i Forum for Bæredygtig Finans, som Finans Danmark står bag.

Men skuffede var de mange fremmødte næppe, for der var stor spørgelyst til de informationstætte, korte indlæg fra førende finansielle virksomheder. Blandt andet blev det ud fra eksempler fra det virkelige liv diskuteret, hvordan man afgrænser det bæredygtige:

"Det bliver aldrig helt rigtigt. Du er nødt til at komme i gang og prøve, selv om du ikke er den bedste i klassen", sagde Lars Eiberholm fra Nordic Investment Bank, (NIB), der finansier miljørigtige projekter i de nordiske og baltiske lande.

I NIB har man i ti år arbejdet med blandt andet at definere grænserne for, hvad man kan kalde bæredygtige investeringer. Afgrænsningen er vanskeligt, og det er også svært at finde projekter, der er tilstrækkeligt bæredygtige herhjemme. Specielt nu, hvor de lavthængende frugter er plukket, fortalte han.

Banker gør en forskel

Men selv om 'det ikke er nemt at være grøn' som en anden foredragsholder illustrerede med et billede af frøen Kermit, er det fuldstændig nødvendigt at arbejde på at blive det:

"Traditionelt spørger man i finanssektoren: 'Vi er bare en bank, hvad kan vi gøre?' Men vi kan gøre meget, påvirke positivt og inspirere", sagde James Vaccaro, Director of Corporate Strategy i Triodos Bank, der har hovedsæde i Holland, er specialiseret i bæredygtige investeringer og kalder sig en af verdens førende på feltet.

Da en blandt de forsamlede spurgte, hvordan man konkret gør en forskel, når man sidder i en bank, lød svaret fra James Vaccaro:

"Først og fremmest: Sid ikke i banken! Gå ud, engager jer, find ud af, hvor det sker. Involver jer, overlad ikke bæredygtighed til teknokraterne".

Jan Raes, der rådgiver i blandt andet bæredygtighed i ligeledes hollandske ABN AMRO Bank, havde en oplevelse af, at alle nu vil være med på bølgen:

"Jeg har arbejdet med området i mange år, og været vant til at have det for mig selv. Nu vil alle mine kolleger – jeg har 20.000 – være med. Alle vil være med, men det er også, fordi de endnu ikke ved, hvor svært det er".

ABN Ambro Bank har udvalgt tre blandt FNs 17 bæredygtigheds mål, som de nu måler på:

"Vi har målt på vores bæredygtighed siden 2012, og som noget nyt bliver vores målinger meldt ud i vores årsrapport. Det skal man turde, selv om vores negative aftryk på nogle punkter er større end det positive -forventningen vil selvfølgelig være, at vi får det til at bevæge sig den rigtige retning".

Kan ikke tage æren

Til gengæld er det ikke altid muligt at offentliggøre en positiv indsats for bæredygtighed, kunne senior analyst Philip Ripman, fra det norske pensions- og forsikringsselskab Storebrand fortælle. Her har man siden 1995 arbejdet med bæredygtighed, og det var efter hans chefs mening faktisk for tidligt, for dengang var verden ikke klar til det.

Det er den nu, og Philip Ripman arbejder også bag linjerne på at få virksomheder til at træffe bæredygtige beslutninger:

"Selv om jeg arbejder i mange år på at få en virksomhed til at bevæge sig i bæredygtig retning, er det ikke noget, jeg kan skrive i årsrapporten, så Storebrand får kredit for det. Men det er vigtigt alligevel".

Seneste nyt