Menu luk

Netværk af banker med værdier før profit vokser

Global Alliance for Banking on Values vokser støt og tæller nu 55 pengeinstitutter, der sætter værdier før profit. Fra Danmark deltager Andelskassen Merkur og Folkesparekassen.

19. aug. 2019
4 min

​Det begyndte som et netværk af ni relativt små medlemmer, men Global Alliance for Banking on Values (GABV) fejrer i år 10-års jubilæum med i alt 55 medlemmer, der tilsammen har 67.000 ansatte, 50 millioner kunder og forvalter aktiver for 1,5 billioner danske kroner.

Der er tale om en broget skare. Lige fra danske Folkesparekassen over hollandske Triodos Bank, der via fonde tilbyder investeringer i store dele af verden, til indiske ESAF Small Finance Bank med 3,2 millioner kunder.

Ét har de dog tilfælles – de sætter penge før profit ved at leve op til netværkets principper om at understøtte realøkonomien og fokusere på langsigtede kunderelationer og den såkaldt tredobbelte bundlinje (social, miljø og økonomi).

Men hvorfor skal banker egentlig være ansvarlige for at skabe en bæredygtig økonomi og ikke bare overlade det til deres kunder? spørger Magasinet Finans Marcos Eguiguren, den spanske universitetsprofessor, der leder GABV fra et kontor i Holland.

"Jeg forstår ikke, at nogen kan stille det spørgsmål. Spørgsmålet burde være præcis omvendt: Hvorfor skulle banker ikke være det? I sidste ende er vi alle mennesker, der bor på denne planet. Så vidt jeg ved, er der ikke nogen plan B, hvis denne planet bliver for hård at leve på. Hvis du stiller mig det samme spørgsmål vedrørende detailhandlen, bilbranchen, medicinalbranchen, en hvilken som helst branche i verden, vil mit svar være det samme. Den eneste forskel er, at banksektoren er mere vigtig, fordi banker, som vi alle ved, spiller en stor, stor rolle i kapitalfordeling, og de beslutninger, vi træffer i banksektoren, kan accelerere ændringer i samfundet".

Jeres medlemmer oplever generelt høje vækstrater og gode resultater. Er det ligefrem mere profitabelt at være en bæredygtig bank?

"I princippet handler det ikke om at være ­mere eller mindre profitabel. Det handler om at være rimeligt profitabel på langt sigt, så der også er nok til at betale aktionærerne anstændigt. Det sker normalt i vores banker, fordi vi ikke er eksponeret mod ustabile investeringer. Vi er meget tæt på realøkonomien. Vi har et meget, meget tæt forhold til kunderne. I sidste instans oplever vi mere loyalitet blandt vores kunder og en lavere udskiftning af medarbejderne. Alle disse ting giver i sidste ende en meget anstændig profit, der i mange tilfælde er højere end i mainstreambanker".

Udgør jeres 55 medlemmers indsats ikke bare en dråbe i havet?

"Vi repræsenterer omkring én procent af de trillioner, som banker formidler over hele verden, og det er ikke meget. Men vores vigtighed ligger ikke så meget i volumen, men i den tankegang, vi virkelig ønsker at presse ind i bankindustrien. Vi lader vores kunder vide, at den bank, de er bankkunde i, ikke bare er en hvilken som helst anden bank. Det er en anderledes bank, og oplever de det, vil vi også bidrage til at ændre kundernes tankegang. Det vil være kunderne, der i det lange løb vil kræve af vores mainstreamkolleger, at de vil have samme slags banker, som når de er bankkunder i værdibaserede banker".

Jo mere miljøvenligt, jo lavere rente

Folkesparekassen i Silkeborg – der med filialer i Århus og Odense tæller 9.000 kunder – blev i år optaget som andet danske medlem af Global Alliance of Banking for Values (GABV).

"Det er for at komme med i et internationalt samarbejde og få inspiration til, hvordan vi kan udvikle vores pengeinstitut i tråd med de retningslinjer, som GABV udstikker. Det kunne være nye investeringsprodukter i grønne tiltag og nye forretningsmuligheder, som man har haft succes med i andre lande", siger Folkesparekassens bestyrelsesformand, Mads Velbæk.

Banken har dog allerede i årevis skaleret renten på sine lån efter, hvor miljøvenligt kunden investerer pengene. Jo længere bilen kører på literen, jo lavere er renten på billånet – for slet ikke at tale om el- og hybridbiler. 

"Bilerne har jo en miljøklassificering, og der har vi inden for de forskellige kategorier fastsat, hvilken rentesats man skal betale", forklarer Mads Velbæk. Bygger man et nulenergihus eller lavenergihus – eller energioptimerer et eksisterende hus – vil boliglånsrenten også være lavere.

Medvind til rickshawer

Målt på antallet af kunder er indiske ESAF Small Finance Bank blandt sværvægterne inden for netværket af Global Alliance of Banking for Values (GABV).

Men den indiske bank er også et godt eksempel på et pengeinstitut, der arbejder med såkaldt tredobbelt bundlinje – det vil sige med fokus på ikke bare økonomiske, men også sociale og miljømæssige resultater.

For det første er kunderne primært fattige, som tilbydes en billig palet af mikrolån, mikroopsparing og pensionsprodukter af dørsælgere, hvor kunderne kun kommer til banken for at underskrive låneaftalen. 

"Vedrørende vores dørsalgsservice har vi et netværk af 428 afdelinger spredt over 119 distrikter i 15 af Indiens stater, der når 3,2 millioner kunder. 98 procent af vores kundebase er fra lavindkomsthusstande, hovedsageligt i landlige områder", fortæller Sandhya Suresh, Chief Manager Sustainable Banking i ESAF Small Finance Bank.

"Kvinder i nabolaget bliver mobiliseret til at danne grupper med andre med tilsvarende socioøkonomiske og demografiske karakteristika, der står som garanter for hinanden. De mødes en gang ugentligt for at afdrage på deres lån".

Men banken promoverer også grønne lån til køb af solcelletag, solcellelamper og elektriske køretøjer. Et af de seneste skud på stammen er at promovere lån til køb af elektriske rickshawer, da Indien slås med massive forureningsproblemer. Banken planlægger endda at sætte ladestandere op ved nogle af sine afdelinger.

Seneste nyt