MobilePay er danskernes mest populære app
Knap 4,1 millioner bruger MobilePay, og betalingsløsningen, der har knap seks år på bagen, har især stor vækst blandt aldersgrupperne over 75 år. Det kan hænge sammen med, at MobilePay ifølge Betalingsrådet er den betalingsform med de laveste samfundsmæssige omkostninger, når privatpersoner skal overføre penge til hinanden.
I december passerede MobilePay som den første danske app nogensinde fire millioner private brugere, og her i begyndelsen af 2019 er antallet af brugere steget til knap 4,1 millioner.
"Væksten fortsætter, fordi MobilePay er blevet allemandseje og især har stor vækst blandt aldersgrupperne over 75 år. MobilePay er blevet en driver for digitalisering hos de ældste danskere, fordi appen fx letter adgangen til at kunne give børnebørn og andre slægtninge små pengegaver", siger Torben Gamst, direktør for MobilePay, Danmark.
MobilePay blev udviklet af Danske Bank i 2013, men de seneste par år er næsten alle danske pengeinstitutter blevet en del af samarbejdet. Og netop det, at der er mange partnerbanker bag MobilePay, er medvirkende til, at app'en vinder så hurtigt frem.
"Fordi den private MobilePay-brug har nået en globalt set uhørt udbredelsesgrad i Danmark, oplever vi en tilsvarende stor vækst i brugen af mobile betalinger i danske butikker og webshops. Her medvirker MobilePay og partnerbankerne til at gøre Danmark til global frontrunner indenfor kontantløs økonomi og digitalisering", siger Torben Gamst.
200 millioner private overførsler i 2018
I sidste uge offentliggjorde Betalingsrådet en analyse, der viser, at samfundet sparer mange penge, når private overfører penge til hinanden via mobilbetalinger. De samfundsmæssige omkostninger ved betalinger med mobilen er 2,10 kroner per overførsel, mens det for kontanters vedkommende er 4 kroner, og ved en kontooverførsel er det 5 kroner. Analysen definerer de samfundsmæssige omkostninger som det samlede brug af ressourcer hos de parter, der er involveret i betalingen. Det vil for eksempel sige brug af tid hos betalingsformidlere, betaleren samt modtageren af betalingen.
Betalingsrådets undersøgelse tager udgangspunkt i 2016, hvor der blev foretaget ca. 180 millioner betalinger mellem privatpersoner på mobilen, kontanter eller ved kontooverførsel i net- eller mobilbank.
I 2018 var der 200 millioner transaktioner mellem privatpersoner på MobilePay, svarende til omkring 65 milliarder kroner.
Finans Danmark glæder sig over Betalingsrådets analyse.
"Bankerne arbejder ihærdigt på at udvikle effektive digitale betalingsløsninger til danskerne. Det har medvirket til, at de samfundsmæssige omkostninger ved betalinger på bare et årti næsten er halveret til glæde for både banker, forretninger og forbrugere" siger digitaliseringsdirektør Michael Busk-Jepsen i Finans Danmark.