Minister vil holde banker fast på samfundskontrakten
Det er ikke fair, at bankrådgiveren skal bære den byrde med dårlig tillid, der kommer af sager om hvidvask og udbytteskat, sagde den nye erhvervsminister Simon Kollerup på et møde om at styrke Finanstilsynet – for ansvaret skal kunne placeres hos den øverste ledelse.
"Når finanssektoren har sager om hvidvask og udbytteskat, er man inde og udfordre samfundskontrakten", sagde den nye socialdemokratiske erhvervsminister Simon Kollerup på et møde i Finansforbundet om, hvordan en styrkelse af Finanstilsynet kan gavne bekæmpelsen af hvidvask.
Ministeren pegede direkte på, at for eksempel kviklånsbranchen bryder nogle af de normer, der er så vigtige for vores samfund, og det bekymrer ham, at finansielle institutioner bliver taget i at bryde samfundskontrakten.
"Samfundskontrakten er ikke bare love og regler, men også værdier og idealer om ordentlighed. Man kan ikke bare som virksomhed tage en hurtig gevinst, eller snyde lidt, fordi man kan", understregede ministeren.
Indsatsen mod hvidvask er vigtigt for regeringen og for Socialdemokratiet, der deltager i alle politiske aftaler, som har til formål at styrke kampen mod hvidvask. Blandt andet har Finanstilsynet fået tilført flere ressourcer, der har betydet 50 procent flere ansatte til indsatsen mod hvidvask.
Øjne på tallene
Banker i Danmark skal ikke være kanaler for hvidvask, sagde Simon Kollerup, der følte sig godt hjemme i fagforeningslokalerne på Applebys Plads:
"Medarbejdere i den finansielle sektor er afgørende i kampen mod hvidvask. I har den direkte kontakt med kunderne, og I har øjnene på deres tal", sagde Simon Kollerup og tilføjede:
"Jeg ved også, at når vi laver regler og strammer op med nye krav, er der kunder, som lader deres frustration gå ud over de ansatte. Men det er ikke fair over for bankrådgiverne, for det er ikke deres skyld, hvad der besluttes på ledelsesgangen", understregede erhvervsministeren, der har en arbejdsgruppe i gang med at vurdere, hvordan ledelser i finansielle virksomheder kan holdes erstatnings- og strafferetsligt ansvarlige.
Et bredt flertal i Folketinget står bag en bedre beskyttelse af whistleblowere, fordi vi har brug for, at "man tør være whistleblower", hvis der er problematiske forhold, sagde Simon Kollerup.
Rangvid: Split tilsynet i to
Bekæmpelse af hvidvask er blevet en kæmpe stor opgave, at vi må tænke ud af boksen og splitte Finanstilsynet op i to, sagde professor ved CBS, Jesper Rangvid efter ministerens oplæg.
"I dag har vi et enhedstilsyn, der skal føre tilsyn med alt i alle finansielle virksomheder - både holde øje med bankernes robusthed og deres adfærd og de produkter, der sælges til kunderne", forklarede Jesper Rangvid.
Nationalbanken har allerede ansvaret for den finansielle stabilitet i Danmark, så Jesper Rangvid forslår, at tilsynet med robusthed flyttes over i Nationalbanken. Fordelen ved det er, at Finanstilsynet kan koncentrere sig om at holde øje med adfærd og forbrugerbeskyttelse.
"Finanstilsynet skal så at sige holde øje med, at levedygtige banker opfører sig ordentligt", sagde Jesper Rangvid.