Menu luk

Lad startups låne specialister fra store virksomheder

Manglen på talenter er en stor udfordring for iværksættervirksomheder. Derfor kan det være en idé at sende specialister fra store virksomheder på lån i startups i korte perioder for at hjælpe dem godt i gang, foreslår Iværksætterkommissionen.

11. nov. 2019
2 min

​Iværksættervirksomheder har brug for visionære grundlæggere og risikovillig kapital for at lykkes, men det er også uhyre vigtigt, at de har adgang til talentfulde medarbejder.
Netop rekruttering og fastholdelse af talenter var emnet for det fjerde møde i Iværksætterkommissionen, der blev lanceret i marts af Akademikerne og Finansforbundet, onsdag den 6. november.

Thomas Krogh Jensen, CEO i Copenhagen FinTech, kom i sit inspirationsoplæg ind på, at manglen på talenter og kompetente medarbejdere i dag er den største udfordring for mange af de startups, der er en del af Copenhagen FinTech Lab.

Dyr bolig og høj skat

De 170-180 personer i Lab'et er fordelt på 30 nationaliteter. Netop den udenlandske tilgang af især yngre tech-talenter er vigtig, fordi der ikke bliver uddannet nok kandidater på de danske uddannelsessteder.

Politisk er der lige nu i Danmark ikke flertal for at lempe virksomhedernes adgang til kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Desuden kan det være svært at fastholde de udenlandske it-studerende, der er i Danmark, i startups i længere tid, da beskeden løn, høj skat og dyr bolig er barrierer for yngre tech-talenters karriere.

Debatten mellem de godt 20 deltagere i Iværksætterkommissionens møde kom vidt omkring. Det blev foreslået, at uddannelsessystemet skulle pålægges ar arbejde tættere sammen med startups, så talentudviklingen på universiteterne sker sammen med iværksættervirksomhederne. Et andet forslag handlede om, at man efter hollandsk inspiration opretter såkaldte Student Hotels, hvor udenlandske studerende og nyuddannede kan bo billigt i kortere eller længere tid.

Virksomheder hjælper med erhvervsfremme

Det mest visionære forslag fra Iværksætterkommissionen denne eftermiddag gik på, at der bør etableres en portal, hvor store virksomheder som for eksempel Nordea og Danske Bank stiller nogle af deres specialister til rådighed for iværksættervirksomheder.

Tanken er, at de sendes på lån ud i en startup i for eksempel tre eller seks måneder og med deres ekspertise bidrager til at hjælpe startup'en godt i gang. Udover at den store virksomhed på den måde hjælper med erhvervsfremme, kan der også ligge en gevinst i at kunne fastholde den pågældende specialist, som måske ellers ville søge nye udfordringer et andet sted. Og for specialisten kan det være spændende i en periode at blive involveret i udviklingen af en ny virksomhed.

Finansforbundets formand Kent Petersen roste forslaget i sin afrunding af mødet.

"Ideen med at udlåne medarbejdere til startup-miljøet er god. Der har allerede været en form for udveksling i Copenhagen FinTech Lab, hvor Nordea i perioder har haft medarbejdere siddende", sagde Kent Petersen og opfordrede til, at der politisk skabes et samspil mellem Danmarks erhvervsmæssige styrkepositioner og de kompetencer, der uddannes folk i.

Seneste nyt