Menu luk

Kunstig intelligens kan forebygge hvidvask

Kognitiv computing baseret på kunstig intelligens kan langt mere effektivt forhindre hvidvask end hundredvis af compliancemedarbejdere. Det er kun et spørgsmål om virksomhedernes vilje til at tage den nye teknologi i brug, siger Kasper W. Rost, CEO i regtech-virksomheden Calcabis.

25. mar. 2019
2 min

​Et bredt samarbejde mellem pengeinstitutterne og brugen af kunstig intelligens kan effektivt stoppe forbryderes forsøg på at hvidvaske deres kriminelle penge i bankerne, lyder det fra Kasper W. Rost, CEO i Calcabis.

Regtech-virksomheden har udviklet en virtuel ekspert platform (VEP), som transformerer menneskelig intelligens til kunstig intelligens (AI). Calcabis begyndte i medicinalbranchen, hvor man konkret har interviewet lægeeksperter og overført deres mangeårige opbyggede viden til kunstig intelligens.

"Det tog 2 ½ uge at overføre viden fra en læge med 30 års erfaring til computeren. På samme måde anvendes AI-platformen i ingeniørbranchen, og det er helt oplagt, at bankerne også anvender kognitiv computing baseret på kunstig intelligens for at løse deres complianceopgaver", siger Kasper W. Rost.

Ansættelsen af hundredvis af nye compliancemedarbejdere gør ikke nødvendigvis bankerne dygtigere til at forebygge hvidvask. Men hvis man tager den dygtigste medarbejder og transformerer vedkommendes viden til kunstig intelligens, kan det blive et meget effektivt værn mod de kriminelle pengestrømme, der forsøges ført gennem banken.

Pengevaskere bruger også kunstig intelligens

"Hvis man skal hvidvaskning og andre kriminelle forhold til livs i bankerne, så er det vigtigt at man benytter sig at både data dreven (machine learning, deep learning etc.) og regelbaseret (kognitive computing) AI. Med datadreven AI kan du lære af at overvåge og analysere data, eksempelvis kan du sætte digitale alarmer op for en lang række transaktioner, og med kognitive computing kan du så processere og udføre de ofte manuelle processer via AI", forklarer Kasper W. Rost og uddyber:

Det er vigtige at huske på at pengevaskerne også bruger kunstig intelligens til at finde hullerne i osten. Derfor skal bankerne blive bedre til at samarbejde. Hvis alle banker og tilsyn implementerede AI på den rette måde, og kunne enes om en generel blockchain, der sammenkobler bankernes transaktioner og måske også omfatte mobiltelefonselskabernes data, vil man have langt flere parametre at analysere og dermed ville man forhøje sandsynligheden for at kunne stoppe en given person eller virksomhed i at flytte sine hvidvasktransaktioner til bank B, når bank A har afvist dem og fange de kriminelle inden de overhovedet kan påbegynde deres svindel".

Han undrer sig over, at bankerne ikke viser større interesse i at benytte den teknologi, som Calcabis og andre nye regtech-virksomheder har udviklet, end det er tilfældet.

"Det virker som om, at flere store banker har mere fokus på selv at udvikle løsningerne end at købe sig til de løsninger, der allerede er udviklet, og som virker, hvilket er ærgerligt, for deres strategi koster hele samfundet enorme summer og de er nu engang også bedst til at lave tunge og sikre banksystemer og ikke AI", siger Kasper W. Rost.

For Calcabis vedkommende er han fortrøstningsfuld, fordi virksomhedens teknologi til compliance kan anvendes i mange brancher. I forhold til finanssektoren vil den også komme mere og mere i anvendelse i fremtiden, idet Calcabis samarbejder med et af de store konsulenthuse, som udfører complianceopgaver for en række større pengeinstitutter.

Seneste nyt