Menu luk

Guidelines klar til vurdering af AI-modeller

E-nettet har som den anden virksomhed deltaget i Finanstilsynets Fintech Lab med modellen e-værdi. Efter seks måneders test er samarbejdet nu nået frem til, hvilke parametre Finanstilsynet skal vurdere og godkende kunstig intelligens-modeller ud fra.

13. maj 2019
2 min

​Fra 20. august sidste år har e-nettet, der leverer digitale løsninger til finanssektoren, som den anden virksomhed, deltaget i Finanstilsynets Fintech Lab. Det har de gjort med deres nye udgave af modellen til prisvurdering af ejerboliger, e-værdi, som er blevet optimeret ved hjælp af kunstig intelligens (AI).

Gennem de seneste seks måneder er e-nettet i samarbejde med Finanstilsynet nået frem til, hvilke særlige forhold der skal belyses, for at finanstilsynet kan behandle ansøgninger om anvendelse af modeller baseret på AI.

Finanstilsynet kan således behandle ansøgninger, og vurdere, om der er tale om en betryggende anvendelse. Ifølge Finanstilsynet vil der derefter være tale om en konkret vurdering fra sag til sag, om en given virksomhed anvender teknologien på betryggede vis.

Herunder hvorvidt ny teknologi eller nye forretningsmodeller baseret på AI, kan placeres indenfor den eksisterende finansielle lovgivning, eller om der skal søges dispensation i forhold til reguleringen.

"Vi har i e-nettet været glade for processen i Fintech Lab, hvor vi har oplevet en stor imødekommenhed og nysgerrighed fra Finanstilsynet. Fintech Lab har været en god ramme for modningen af en ny teknologi som machine learning", siger udviklingschef i e-nettet Michael Hald Graversen og henviser til arbejdet med at teste e-værdi-modellen.

Nået frem til guidelines

Testforløbet i Finanstilsynets Fintech Lab har bestået af ti møder mellem myndigheden og e-nettet. Ud fra møderne er Finanstilsynet nået frem til, hvilke parametre fremtidige modeller baseret på kunstig intelligens skal leve op til for at kunne opnå dispensation og blive taget i brug i finanssektoren.

"Vi forventer i den nærmeste fremtid at offentliggøre et såkaldt god praksis-papir omkring de regulatoriske aspekter af brugen af kunstig intelligens i finansielle virksomheder. Det vil blandt andet bygge på vores erfaringer fra testforløbet med e-nettet", siger kontorchef Tobias Thygesen fra Finanstilsynet.

En godkendelse af modeller baseret på AI er dog ikke ens betydende med, at modellerne godkendes endegyldigt. Der vil fortsat blive ført tilsyn med dem på linje med Finanstilsynet normale praksis.  På den baggrund inviterede e-nettet den 10. maj til seminar for at dele deres erfaringer med forløbet med interessenter fra finanssektoren.

"Gennem forløbet er vi blevet inspireret til, hvordan man kan dokumentere de resultater, som kunstig intelligens leverer. Med det har vi nu banet vejen for, at bankerne kan henvende sig til Finanstilsynet med modeller baseret på kunstig intelligens for at få dem godkendt", siger Michael Hald Graversen og fortsætter:

"Det er også først nu, hvor vi sammen med Finanstilsynet er nået frem til de guidelines, der skal følges for at opnå dispensation, at vi skal til at overbevise Finanstilsynet om, at kunstig intelligens-modeller godt kan bruges i finanssektoren".

Guidelinesene vil inden for den nærmere fremtid offentliggøres på Finanstilsynets hjemmeside.

Læs tidligere omtale af e-nettets optagelse i Finanstilsynets Fintech Lab her.
 

Seneste nyt