Menu luk

Filiallukninger fører ikke til fyringer

30. august lukker Sparekassen Sjælland-Fyn tre filialer i hovedstadsområdet. Men medarbejderne beholder deres job, fortæller sparekassens direktør Lars Petersson, som understreger, at lukningen ikke er udtryk for en krise, men i stedet en konsekvens af Finanstilsynets vækstvejledning.

19. aug. 2019
3 min

​De godt 17 medarbejdere, som i dag er tilknyttet Sparekassen Sjælland-Fyns tre københavnske filialer i Valby, Vanløse og på Kongelundsvejen på Amager, skal ikke frygte for deres job, når filialerne den 30. august lukker. Det fortæller Sparekassens administrerende direktør Lars Petersson til Nyhedsbrevet Finans.

"Ved at lukke tre filialer ned, sparer vi årligt 10 millioner kroner til husleje, strøm, el, it og så videre. Så vi beholder alle medarbejderne, og det har vi det selvfølgelig godt med. Og med sparekassens nuværende indtjening, tror jeg også, at der i fremtiden med stor sandsynlighed er råd til at beholde dem.  Sparekassen har jo stadigvæk stor fremgang i København", siger Lars Petersson, direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn til Nyhedsbrevet Finans.

Sparekassen åbnede for godt 20 år siden sin første filial i København. Og da de store banker for godt ti år siden valgte at lukke mange filialer blandt andet i hovedstadsområdet, valgte sparekassen at gå den modsatte vej og åbne filialer. I dag har den således hele otte filialer i hovedstadsområdet, men tre af dem bliver altså nu lagt sammen. Filialen i Valby lægges sammen med Frederiksberg, Vanløse med Østerbro og Kongelundsvej med Dragør.

Lukninger er ikke et krisetegn

Lars Petersson afviser, at filiallukningerne er udtryk for en lidt for ekspansiv filialstrategi eller tegn på krise. Den er ifølge ham en direkte konsekvens af Finanstilsynets vejledning om kreditvurdering ved belåning af boliger i vækstområder, som omfatter København og omegnskommuner samt Aarhus, som blev vedtaget i 2016.

Ifølge vejledningen skal penge- og realkreditinstitutterne udvise "tilpas forsigtighed" i kreditvurderingen ved belåning af privatkunders ejerboliger og/eller andelsboliger i vækstområderne, og det betyder, at sparekassen i dag giver langt flere kunder afslag på realkredit- og boliglån i hovedstadsområdet, end de gjorde før.

"Vi er ikke i krise, når vi lukker tre filialer. Kig på vores regnskab, vi er formentligt det pengeinstitut, der går mest frem i første halvår af alle på vores indtjening. Så det handler om, at markedspræmissen med Finanstilsynets vækstvejledning faktuelt har forandret sig i København", siger Lars Petersson og uddyber:

"Behovet for boliger er uændret blandt vores kunder i hovedstadsområdet, men relativt flere af dem bliver nødt til at søge mod lejemarkedet end tidligere. Vi kan derfor ikke forvente at lave bolig- og realkreditlån i samme grad som tidligere. Og det er denne nye markedspræmis, vi indretter vores omkostninger efter med de tre filiallukninger".

Sparekassen Sjælland-Fyn har indenfor de sidste fem år åbnet 10 filialer, men sparekassedirektøren har ingen planer om at åbne nye filialer foreløbigt.

"Vi er fuldt dækket ind på landkortet på Sjælland og Fyn og har de filialer, vi skal have," slutter Lars Petersson.

Fakta om Finanstilsynets vækstvejledning

I 2016 trådte Finanstilsynets vejledning om forsigtighed i kreditvurderingen ved belåning af boliger i vækstområder mv. i kraft. Vejledningen omfatter København og omegnskommuner samt Aarhus. Ifølge vejledningen skal pengeinstitutter ved belåning af boliger i vækstområder bl.a.:

  • sikre, at kreditbeslutninger i tilstrækkeligt omfang baseres på robustheden af kundens fremtidige indtjening og likviditet og ikke i for høj grad baseres på stillede sikkerheder, som kan falde i værdi
  • vurdere kundens fremtidige indtjening og likviditet også ved en eventuel forværring af kundens økonomiske forhold
  • have oplysninger om kundens reelle formue, gældsfaktor/gearing samt rådighedsbeløbet under forudsætning af traditionel fast forrentet finansiering med afvikling samt analysere låntagers muligheder for at overholde en hurtigere tilbagebetaling og en højere rente.

Seneste nyt