Menu luk

Facebooks kryptovaluta skaber uro

Internationale finansmyndigheder advarer om, at Facebooks kryptovaluta kan få "systemisk" indflydelse på finansiel stabilitet og bør underkastes strenge regler. Facebook-stifter opfordrer til midlertidigt forbud i udviklingslande.

1. jul. 2019
3 min

​Facebooks kommende kryptovaluta Libra kan gå hen og få så stor betydning for den finansielle stabilitet i verden, at den bør underlægges strenge regler. 

Sådan advarer eksperter og internationale finansmyndigheder, senest i forbindelse med G20-topmødet i Osaka.
"En bredere brug af nye typer kryptoaktiver til betaling i detailhandlen vil berettige tæt granskning af myndighederne for at sikre, at de er underlagt strenge regler", skrev Randal Quarles, formand for Financial Stability Board, der stiftet af G20-landene i kølvandet på finanskrisen, i et brev lederne af verdens 20 største økonomier i forbindelse med topmødet.

Slipper ikke for kontrol

Facebook fik sidste år i Irland udstedt tilladelse til at udstede og håndtere elektroniske penge - som dermed dækker hele det såkaldte Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde - men har så vidt vides endnu ikke ansøgt finansmyndigheder om tilladelser i forbindelse med Libra.

Ifølge Financial Times havde techgiganten håbet at slippe for at blive underlagt stramme regler.

"Vi er ingen bank. Vi ser ikke på os selv på den måde. Vi tilbyder for eksempel ikke renter og ting, som banker gør", citerer finansavisen Kevin Weil, vicebestyrelsesformand for Facebooks datterselskab Calibra, der har udviklet Libra.

Men den går ikke. I hvert fald ikke i Storbritannien. For hvis Libra får succes med at tiltrække brugere, "vil det omgående blive systemisk og må blive underlagt de strengeste regler", advarerede den britiske centralbankchef Mark Carney som en af de første.

Det britiske finanstilsyn, Financial Conduct Authority, har desuden bekræftet, at man sammen med finansministeriet er i færd med en granskning af Facebooks kryptovaluta.
"De får ikke en tilladelse uden det", har det britiske finanstilsyns chef Andrew Bailey fortalt finansudvalget i Underhuset.

Også G7-landene har - i samarbejde med IMF og Verdensbanken - nedsat en arbejdsgruppe, der skal undersøge de konsekvenser, som Libra kan få på de etablerede finansielle systemer. Arbejdsgruppen skal desuden også undersøge, hvordan der kan indføres kontrolfunktioner mod hvidvask.

USA og Schweiz i nøglerolle

Det bliver formentlig især myndighederne i USA - hvor Facebook har sit hovedkvarter - men også Schweiz, der får en central rolle i at definere kravene til Libra i forbindelse med kend din kunde-princippet, hvidvask-kontrol og finansiel stabilitet.

Det bliver nemlig den schweiziske stiftelse Libra Association - hvor Facebook efter planen kun vil være ét blandt op til 100 medlemmer - der skal træffe beslutninger om drift og udvikling af kryptovalutaen.

Indtil videre har projektet 28 partnere, hvoraf de fleste er kapitalstærke internationale virksomheder som Visa, Mastercard, PayPal, eBay og Spotify, der hver har skudt 10 millioner dollar i projektet.

"Medmindre myndigheder går hurtigt ind i sagen, vil disse profitorienterede virksomheder sætte standarden for identitetskontrol, i det mindste på kort sigt, samt definere regler og håndhævelse vedrørende privatlivets fred i forbindelse med transaktioner, og hvad man gør i tilfælde af tyveri", advarer Facebooks medstifter Chris Hughes i en kronik i Financial Times.

Opfordrer til forbud

Udover risikoen for brug af Libra til hvidvask, vil kryptovalutaen også kunne underminere udviklingslandes muligheder for at styre deres pengepolitik, advarer eksperter. Libra skal efter planen nemlig låses til et miks af førende internationale valutaer som euroen, den amerikanske dollar, det britiske pund og den japanske yen.

Dermed vil Libra kunne blive attraktivt for folk i udviklingslande, der ikke bare vil kunne bruge den til at sende og modtage penge billigt på tværs af landegrænser, men også som bankkonto til at beskytte sig mod inflation.

"Libra Associations målsætninger siger specifikt, at denne mulighed vil tilskynde 'decentraliserede former for regeringsførelse'. Med andre ord vil Libra undergrave og svække nationalstater ved at gøre det muligt for folk at flytte penge ud af ustabile lokale valutaer og ind i en valuta med pålydende værdi i dollar og euro og bestyret af koncerner", skriver Hughes.

"Myndigheder i nye markeder bør begrænse Facebooks fremstød ved at forhindre lokale banker og betalingstjenester i at acceptere Libra. Hvis en Libra-bruger ikke kan flytte sin 'coin' ind i en lokal bankkonto eller veksle den til lokal valuta, er det usandsynligt, at den vil blive bredt accepteret. Der behøver ikke være tale om et permanent forbud. Det køber simpelthen tid til, at alle implikationerne kan blive tænkt igennem".

Seneste nyt